Meal Prep – wat is het?

Wie kent deze situatie niet: iemand wordt een “diva” en vindt alleen zijn weg terug naar normaal met behulp van een uiterst voedzame chocoladereep? Mensen met een actief leven en zoveel spannende gebeurtenissen op elke nieuwe dag merken soms pas op het laatste moment dat een aanvulling van energie nodig is.

Natuurlijk helpt suiker snel in zo’n noodsituatie, maar vele jaren van zelfexperimenten in de algemene bevolking geven aan dat dit op de lange termijn niet zo gezond is. Als het lichaam herhaaldelijk abrupt passeert Suikerbommen wordt overspoeld met insuline, dan went het lichaam hier uiteindelijk aan Insuline overstroming en reageert er niet meer op. Dit wordt Suikerziekte. Als alternatief hiervoor heeft zich de trend Meal Prep ontwikkeld, die gelukkig ook geschikt is voor een zeer actief en spannend leven. Meal Prep is niet alleen gezond en bespaart geld, maar bespaart ook tijd!

Dus wat is maaltijdvoorbereiding precies? De term is de korte vorm van de Engelse term “meal preparation” en betekent precies dat: de Bereiding van maaltijden. Meestal is het voorgekookt voor een of meer dagen en wordt het gerecht in porties ingevroren. Voor kleinere hoeveelheden die minder lang bewaard worden, is opslag in de koelkast ook geschikt.

De voordelen van maaltijdvoorbereiding

Met Meal Prep hoef je maar één keer te koken, maar je moet meerdere keren koken kant-en-klare maaltijd beschikbaar. Of je nu een grote of slechts een kleine portie van een gerecht bereidt, maakt meestal weinig verschil voor de benodigde tijd. Dat je daarna enkele dagen niet hoeft te koken, is daarentegen een groot probleem. Tijdsbesparing. Tegelijkertijd vermijdt u de eerder beschreven “Noodmomenten”, waarin je naar snel beschikbare caloriebommen grijpt omdat je niet meer kunt wachten tot je klaar bent met koken.

Lees ook:   Wat Heb Ik Geleerd Op Stage?

Voorgekookte gerechten zijn direct beschikbaar en kunnen binnen enkele minuten verwarmd worden, maar zijn meestal gezonder dan afgewerkte producten met veel additieven. Een positieve bijwerking is dat er natuurlijk ook Goedkoper is om grotere voedselpakketten te kopen met een lagere prijs per gewicht dan kleine verpakkingen of zelfs om helemaal te stoppen met koken en maaltijden te kopen in fastfoodrestaurants.

Verpakking van bezorgservice

Door Meal Prep wordt ongezond eten van bezorgservice en fastfoodrestaurant geschiedenis. Bron: Cv

Waar moet je op letten om maaltijdbereiding voor jou te laten werken?

Meal Prep is Geschikt voor iedereen, van beginners tot professionele koks, want er kan een grote verscheidenheid aan gerechten worden bereid. Er zijn echter enkele tips die het overwegen waard zijn voor het bereiden van maaltijden, ongeacht de mate van kookexpertise. Een belangrijke vraag is allereerst of je een Mogelijkheid zal het hebben te verwarmen of niet. Als je bijvoorbeeld weet dat je op pad gaat en er is geen manier om een magnetron of fornuis te gebruiken, dan moet je een gerecht bereiden dat ook koud smaakt.

Naast salades kunt u veel suggesties vinden voor koude gerechten is ook te vinden in de Japanse keuken, waar koude gerechten in de vorm van de zogenaamde “bento-dozen” wijdverspreid zijn. Deze gerechten kunnen soms heel uitgebreid zijn, maar ze laten goed zien welke voedingsmiddelen koud smaken, afgezien van bladsalades. Voor koude gerechten is het bijvoorbeeld belangrijk dat ze meer kans hebben om weinig vet bevatten, die stolt als het koud is, omdat maar heel weinig mensen het leuk vinden. Vetten die niet stollen, zoals slaolie, zijn ook geschikt voor koude gerechten. Sauzen voor salades kunnen het beste apart worden verpakt en vlak voor consumptie worden toegevoegd, zodat de salade niet doordringt. Het is ook bijzonder belangrijk voor koude gerechten dat ingrediënten zoals Vlees of vis volledig gaar zodat het gerecht ondanks opslag veilig blijft voor consumptie.

Gevulde koude brooddozen

Koude dozen zijn ook ideaal als maaltijdvoorbereiding. Bron: Cv

Duurzaamheid

Maaltijden bereid in de koelkast worden meestal bewaard Tweei tot drie dagen. Grotere porties kunnen het beste worden ingevroren in porties ter grootte van een enkele maaltijd. Ze zijn dus lang houdbaar en meervoudig invriezen, wat de voedselveiligheid in gevaar kan brengen, is niet nodig. Als je genoeg ruimte in de vriezer hebt, kun je verschillende gerechten in grotere porties voorkoken en dus gevarieerd eten voor een langere periode zonder constant te hoeven koken.

Lees ook:   Glutenvrij bananenbrood met pindakaas

Niet geschikt voor invriezen:

– Zuivelproducten zoals yoghurt
– zeer waterrijke groenten zoals komkommers

In het geval van zuivelproducten zoals yoghurt kunnen de componenten (water, vet en eiwitten) tijdens het invriezen van elkaar scheiden en vooral waterhoudende groenten worden papperig wanneer ze worden ingevroren.