Moet sake gekoeld worden? – Handleiding

Moet sake gekoeld worden? Kom langs voor dit en meer. Sake is wereldwijd bekend als een alcoholische rijstdrank die zijn oorsprong vindt in Japan.

Deze traditionele drank wordt niet alleen in Japan maar ook wereldwijd veel gedronken.

Het wordt gemaakt door bruine rijst te fermenteren via een nauwgezet proces dat ook jij zou kunnen leren.

Dus moet sake gekoeld worden? Ja! Koeling is de beste manier om deze rijstdrank te bewaren. Als je het niet goed bewaart, ontwikkelt het een scherpe geur die afwijkt van de normale geur.

Hoe Sake te bewaren

hoe bewaar je de sake

Niemand wil zijn sake verloren zien gaan. Op de een of andere manier zul je een manier zoeken om haar te bewaren, zodat ze niet verloren gaat.

Er zijn talloze manieren om uw sake te bewaren en of het gebruik van de koelkast een manier is, gaan we zo ontdekken.

Open of niet, bewaar uw fles sake altijd uit de buurt van zonlicht.

Blootstelling aan licht en UV heeft grote invloed op de smaak en kwaliteit van sake in zeer korte tijd.

Zorg ervoor dat u het op een koele plaats bewaart waar de temperatuur niet schommelt.

Wat als ik liever een warme sake drink?

Als u de voorkeur geeft aan warme sake, kunt u deze opwarmen met behulp van een dubbel verwarmingsvat.

Om te voorkomen dat het zijn kwaliteit verliest, nooit koken. Als u warme sake wilt, vooral in de winter, verwarm hem dan een beetje indirect met behulp van twee houders.

Eén persoon pakt de sake en de ander kookt er water omheen tot hij warm genoeg is.

Kan ik sake in de koelkast bewaren?

kan ik sake in de koelkast bewaren

Bewaar het in de koelkast bij 40°F en zorg ervoor dat het goed afgesloten is. Houd het ook uit de buurt van voedsel met sterke geuren.

Dit is omdat het de neiging heeft de geur van sterkere aromatische ingrediënten om zich heen te absorberen.

Het is raadzaam sake te serveren in traditionele sakesets, omdat de containers gemaakt zijn van uitstekende kwaliteit keramiek dat de drank langer koel houdt.

Moet je voorzichtig zijn met het bewaren van sake?

Delicate sake zoals ginjo, daiginjo en nama hebben veel aandacht nodig.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Tataki van zalm met sobanoedels

In het Japans betekent nama ongepasteuriseerd daarom raden wij aan het in de koelkast te bewaren.

Normaal gesproken zijn micro-organismen zoals gist in nama sake nog in leven omdat het ongepasteuriseerd is en het risico bestaat dat de smaak verandert.

Ginjo en daiginjo kunt u op kamertemperatuur bewaren omdat ze al gepasteuriseerd zijn.

Sommige zijn ook zeer delicaat en hun smaak kan veranderen bij hogere temperaturen.

Echter, is het nog steeds raadzaam om ze ook in de koelkast te bewaren.

Moet Sake na opening gekoeld worden?

moet sake gekoeld worden

Als hij eenmaal geopend is, is het zeer raadzaam hem te koelen.

Sake bevat zwakke aromatische noten die zeer gevoelig zijn voor de omgeving, dus moet het bewaard worden bij 40 °F.

Maar voordat we uitzoeken hoe dat moet, is het belangrijk dat u begrijpt waar sake van gemaakt is.

En wel als volgt:

Flavor

Sake heeft een milde maar zoete smaak met sporen van zure en hartige tonen. Het heeft ook een milde nootachtige en subtiele fruitige smaak dan die van gewone wijn.

Gekoelde sake heeft deze smaak ook, maar de zoete tonen worden meer geaccentueerd, waardoor de drank een perfect mondgevoel krijgt.

Aan de andere kant heeft warme sake ook dezelfde smaak, maar dat hangt af van de methode die gebruikt wordt om haar te verwarmen en de tijd die daarvoor nodig is.

Er zijn professionals die sake gemakkelijk kunnen groeperen aan de hand van bepaalde smaakkenmerken.

Deze omvatten Amami (zoetheid), shibumi (teerheid), nigami (bitterheid), karami (droogte), en sanmi (zuurgraad).

Textuur

een textuur

Sake heeft een knapperige en gladde textuur met een zeer helder uiterlijk met uitzondering van sommige variëteiten die troebel zijn.

Dit troebele uiterlijk is te wijten aan de rijstresten die altijd worden toegevoegd en in de fles terechtkomen.

Hierdoor heeft de drank een mooie textuur en een aantrekkelijke smaak.

De viscositeit van sake verschilt al naar gelang hij al dan niet verdund is.

In de meeste gevallen hebben alle soorten echter een gladde textuur.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Penne met kip, chorizo, paprika en romescopesto

ABV

De gemiddelde ABV van sake is rond de 18-20%, wat meer is dan bier en wijn.

Het assortiment varieert echter afhankelijk van het type sake, maar over het algemeen, niet lager dan 18%.

Het kan echter dalen tot zo laag als 15% indien verdund in de fles.

Stap voor stap gids voor het bewaren van sake in de koelkast

stap voor stap gids voor het bewaren van sake

Moet sake worden gekoeld? Natuurlijk is het antwoord ja! Sake kan en moet gewoon gekoeld worden. Nu ja, sake kan in de koelkast bewaard worden.

U vraagt zich waarschijnlijk af hoe dat moet. Vrees niet.

Hieronder staat een stap-voor-stap handleiding die je door het proces heen loodst.

Stap 1: Bescherm de sake tegen licht, oxidatie en hitte.

Zorg er in de eerste stap voor dat de sake, of ze nu wel of niet eerder geopend is geweest, voldoende beschermd is tegen de bovengenoemde omstandigheden.

Dit zijn oxidatie, licht en hitte. Het trio is uiterst gevaarlijk en schadelijk voor uw gezondheid.

Zorg daarom, voordat u verder gaat met deze procedure, voor uw sake door haar te verzegelen in containers die geen licht of warmte doorlaten, noch oxidatie zullen ondergaan.

Tip: To prevent sake from oxidation, seal the container to airtight so that there is air escaping in.

Stap #2: Plaats de sake in de koelkast

plaats de sake in de koelkast

Zodra u uw sake goed afgedekt heeft, dat is in een luchtdichte container en luchtdicht tot de kern, is het tijd om hem over te brengen naar de koelkast.

De koelkast is de allerbeste plaats om uw sake te bewaren, voor ongeveer een week, blijft het geschikt voor gebruik.

Merk op dat als u sake langer wilt bewaren, de vriezer de beste optie is.

Zorg er nu voor dat u zoals altijd enige orde in uw koelkast in acht neemt.

Plaats sake in uw koelkast niet in hetzelfde rek als andere producten.

Tip: Ensure that if your fridge has the lighting fluorescent tube that it is powered off at all times. 

Hoe lang moet sake worden bewaard?

hoe lang moet sake worden bewaard

Je kunt nauwelijks zien of sake verlopen is of niet, met in het achterhoofd dat het een gefermenteerd product is. Je kunt dit alleen merken door het te proeven.

Lees ook:   bora puru

Als je merkt dat het een ongewoon scherpe geur heeft, is het omgeslagen en moet het worden weggegooid.

In andere gevallen zul je merken dat de kleur van de sake geel wordt. Dit geeft ook aan dat de sake slecht is en weggegooid moet worden.

De meeste brouwers vermelden de houdbaarheidsdatum niet omdat ze aannemen dat het alcoholgehalte de drank enigszins stabiel houdt en voorkomt dat hij snel bederft.

Het is zeer raadzaam sake zo snel mogelijk te drinken als u geen koelkast heeft om hem te bewaren.

De juiste opslag en behandeling maken uw sake lekker.

Tip: Sake bottles usually show dates of manufacture only.

Tekenen dat sake bedorven is

teken dat sake bedorven is

Om aan te geven dat uw sake bedorven is, zijn hier de tekenen van bedorven sake.

Teken #1: Een gelige tint

Doe zo veel mogelijk wat nodig is om ervoor te zorgen dat oxidatie niet gebeurt omwille van.

Want als het gebeurt, zul je snel merken dat de aanvankelijke heldere kleur verdwijnt in de dikke lucht en is vervangen door een geelachtige tint.

Bij het zien van deze tint, moet je in staat zijn om te vertellen dat sake net verwend is.

Teken #2: Slechte geur

Een slechte geur moet ook een luide manier zijn om te vertellen dat de sake op is en niet langer bruikbaar is.

Blijf ervan af en dump het ver buiten het bereik van uw kinderen en huisdieren.

Andere indicaties van bedorven zijn onder andere de volgende:

  1. Deeltjes erin
  2. Een slechte smaak.

Lees verder: Hebben Margarita’s veel alcohol?

Conclusie

Moet sake gekoeld worden? Na dit artikel begrijpt u nu dat Sake inderdaad gekoeld kan worden bewaard.

Niet alleen kan het gekoeld worden, maar koeling is ook de beste manier om uw sake te bewaren.

Het is geen raketwetenschap en er is ook geen gedetailleerde of moeilijke uitleg voor.

Laat uw sake vandaag goed koelen voor morgen.