Onderhoudsvriendelijke werkbladen: Welke materialen (hout, graniet, keramiek, laminaat, roestvrij staal…) zijn gemakkelijk schoon te maken?

Als u een onderhoudsvriendelijke keuken wilt, moet u bijzonder intensief omgaan met de keuze van het werkblad. Het keukenbord wordt immers gesneden, bereid, gekneed, geroerd en nog veel meer. Bijzonder gemakkelijk schoon te maken – zelfs bij intensief gebruik – zijn werkende platen gemaakt van graniet en leisteen. Echter alleen als de werkbladen goed geïmpregneerd zijn. Keukenbladen gemaakt van glas, kunststof en massief oppervlaktemateriaal, evenals keramische werkbladen zijn ook zeer eenvoudig te reinigen, robuust en krasbestendig. Als u niet zonder speciaal ontwerp wilt, kunt u ook kiezen voor werkbladen van hout of beton. Beide materialen zijn gemakkelijk schoon te maken in vergelijking met natuursteen zoals marmer en hoeven alleen regelmatig te worden onderhouden met een glazuur of impregnatie. In onze grote materiaalvergelijking vertellen we u alle voor- en nadelen met betrekking tot het reinigen en verzorgen van het keukenblad.

Naar de verzorgings- en reinigingseigenschappen van

Laminaat Werkbladen

Laminaat aanrechtblad; Foto: Leicht Küchen

Laminaat aanrechtblad; Foto: Leicht Küchen

Werkbladen gemaakt van laminaat moeten regelmatig worden schoongemaakt, maar niet met agressieve of zure middelen, zelfs vettige polijstmiddelen moeten worden vermeden. Staalwol en schuurmiddelen zijn ook een groot taboe bij het reinigen van laminaatplaten. Bovendien zijn werkbladen van laminaat zeer gevoelig voor krassen en zeker niet water- en hittebestendig.

Natuurstenen werkbladen

marmeren keukenblad en gootsteen; Foto: rational

marmeren keukenblad en gootsteen; Foto: rational

Niet alle natuursteen is hetzelfde. Of een stenen werkblad gemakkelijk te onderhouden is, hangt af van de bijbehorende steen. Graniet en leisteen zijn heel gemakkelijk te verzorgen – zolang ze zijn geïmpregneerd. Bovendien zijn de twee soorten gesteente waterafstotend en extreem slijtvast. Bij marmer is de situatie anders. Dit mag bijvoorbeeld niet in direct contact komen met water, anders verschijnen er hardnekkige vlekken op het oppervlak.

Lees ook:   Hoe Lang Moet Zelfgebakken Brood Afkoelen? (Correct answer)

Houten werkbladen

houten aanrechtblad; Foto: Haka Küchen

Werkbladen van hout kunnen gemakkelijk worden gereinigd met een mild reinigingsmiddel en een zachte doek en zijn daarom eigenlijk heel gemakkelijk schoon te maken. Met name natuurlijk hout en massief houten panelen moeten echter regelmatig worden geglazuurd of ingebed met een ander wasachtig middel. Dit betekent dat zelfs gevoelige houtsoorten waterdicht en vrij van verontreiniging blijven.

Glazen werkbladen

keuken met glazen aanrecht; Foto: Alno Küchen

keuken met glazen aanrecht; Foto: Alno Küchen

Werkbladen van glas verdienen het predicaat gemakkelijk te onderhouden. Glas is gemakkelijk af te vegen en kan zelfs met agressieve schuurmiddelen worden gereinigd. Bovendien zijn glazen keukenbladen absoluut waterdicht en hittebestendig en daarom zeer gemakkelijk schoon te maken, zelfs bij dagelijks koken.

Corian werkbladen

Keuken met Corian aanrecht, Foto: Sheraton

Keuken met Corian aanrecht, Foto: Sheraton

Werkbladen gemaakt van massieve oppervlaktematerialen zoals Corian, Hi-Macs, Noblan, Lechnerelements en Varicor zijn ook een populaire kandidaat voor een onderhoudsvriendelijke keuken. Het nieuwe materiaal is hittebestendig, snijbestendig, ongevoelig voor vlekken en zelfs voegvrij. Dit betekent dat noch kruimels, noch stof of koffiepoeder zich in de voegen kunnen verbergen.

Roestvrijstalen werkbladen

keuken met rvs werkblad; Foto: allmilmö

Roestvrij staal heeft een aantal voordelen. Werkbladen van roestvrij staal zijn dus duurzaam, hoogwaardig, waterdicht en hygiënisch. Het materiaal heeft echter ook enkele eigenschappen die niet bepaald gemakkelijk te verzorgen zijn. Want roestvast staal trekt op magische wijze vuil en vet aan. Op het materiaal zie je elke vingerafdruk en elke druppel water.

Betonnen werkbladen

Uniform design in de betonnen keuken, Foto: HR-Betondesign

Uniform design in de betonnen keuken, Foto: HR-Betondesign

Betonnen werkbladen zijn robuust, krAtzresistent, hittebestendig en kan eenvoudig worden gereinigd met een doek. Een betonnen aanrechtblad moet echter regelmatig worden afgedicht, anders is het moderne materiaal mooi om naar te kijken, maar allesbehalve gemakkelijk te onderhouden en schoon te maken.

Lees ook:   Tupperware in de magnetron – waar moet je rekening mee houden?

Keramische werkbladen

keuken met keramisch aanrecht; Foto: Nolte

Keramiek is een droom voor elke onderhoudsarme keuken. Het materiaal is hygiënisch, duurzaam en gemakkelijk schoon te maken. Alle soorten reinigingsmiddelen en logen kunnen worden gebruikt voor het reinigen. Zelfs agressieve schuurmiddelen kunnen keramiek niet schaden.

Omslagfoto: Strasser Steine