Als u een onderhoudsvriendelijke keuken wilt, moet u bijzonder intensief omgaan met de keuze van het werkblad. Het keukenbord wordt immers gesneden, bereid, gekneed, geroerd en nog veel meer. Bijzonder gemakkelijk schoon te maken – zelfs bij intensief gebruik – zijn werkende platen gemaakt van graniet en leisteen. Echter alleen als de werkbladen goed geïmpregneerd zijn. Keukenbladen gemaakt van glas, kunststof en massief oppervlaktemateriaal, evenals keramische werkbladen zijn ook zeer eenvoudig te reinigen, robuust en krasbestendig. Als u niet zonder speciaal ontwerp wilt, kunt u ook kiezen voor werkbladen van hout of beton. Beide materialen zijn gemakkelijk schoon te maken in vergelijking met natuursteen zoals marmer en hoeven alleen regelmatig te worden onderhouden met een glazuur of impregnatie. In onze grote materiaalvergelijking vertellen we u alle voor- en nadelen met betrekking tot het reinigen en verzorgen van het keukenblad.
Naar de verzorgings- en reinigingseigenschappen van
Laminaat Werkbladen
Laminaat aanrechtblad; Foto: Leicht Küchen
Werkbladen gemaakt van laminaat moeten regelmatig worden schoongemaakt, maar niet met agressieve of zure middelen, zelfs vettige polijstmiddelen moeten worden vermeden. Staalwol en schuurmiddelen zijn ook een groot taboe bij het reinigen van laminaatplaten. Bovendien zijn werkbladen van laminaat zeer gevoelig voor krassen en zeker niet water- en hittebestendig.
Natuurstenen werkbladen
marmeren keukenblad en gootsteen; Foto: rational
Niet alle natuursteen is hetzelfde. Of een stenen werkblad gemakkelijk te onderhouden is, hangt af van de bijbehorende steen. Graniet en leisteen zijn heel gemakkelijk te verzorgen – zolang ze zijn geïmpregneerd. Bovendien zijn de twee soorten gesteente waterafstotend en extreem slijtvast. Bij marmer is de situatie anders. Dit mag bijvoorbeeld niet in direct contact komen met water, anders verschijnen er hardnekkige vlekken op het oppervlak.
Houten werkbladen
houten aanrechtblad; Foto: Haka Küchen
Werkbladen van hout kunnen gemakkelijk worden gereinigd met een mild reinigingsmiddel en een zachte doek en zijn daarom eigenlijk heel gemakkelijk schoon te maken. Met name natuurlijk hout en massief houten panelen moeten echter regelmatig worden geglazuurd of ingebed met een ander wasachtig middel. Dit betekent dat zelfs gevoelige houtsoorten waterdicht en vrij van verontreiniging blijven.
Glazen werkbladen
keuken met glazen aanrecht; Foto: Alno Küchen
Werkbladen van glas verdienen het predicaat gemakkelijk te onderhouden. Glas is gemakkelijk af te vegen en kan zelfs met agressieve schuurmiddelen worden gereinigd. Bovendien zijn glazen keukenbladen absoluut waterdicht en hittebestendig en daarom zeer gemakkelijk schoon te maken, zelfs bij dagelijks koken.
Corian werkbladen
Keuken met Corian aanrecht, Foto: Sheraton
Werkbladen gemaakt van massieve oppervlaktematerialen zoals Corian, Hi-Macs, Noblan, Lechnerelements en Varicor zijn ook een populaire kandidaat voor een onderhoudsvriendelijke keuken. Het nieuwe materiaal is hittebestendig, snijbestendig, ongevoelig voor vlekken en zelfs voegvrij. Dit betekent dat noch kruimels, noch stof of koffiepoeder zich in de voegen kunnen verbergen.
Roestvrijstalen werkbladen
keuken met rvs werkblad; Foto: allmilmö
Roestvrij staal heeft een aantal voordelen. Werkbladen van roestvrij staal zijn dus duurzaam, hoogwaardig, waterdicht en hygiënisch. Het materiaal heeft echter ook enkele eigenschappen die niet bepaald gemakkelijk te verzorgen zijn. Want roestvast staal trekt op magische wijze vuil en vet aan. Op het materiaal zie je elke vingerafdruk en elke druppel water.
Betonnen werkbladen
Uniform design in de betonnen keuken, Foto: HR-Betondesign
Betonnen werkbladen zijn robuust, krAtzresistent, hittebestendig en kan eenvoudig worden gereinigd met een doek. Een betonnen aanrechtblad moet echter regelmatig worden afgedicht, anders is het moderne materiaal mooi om naar te kijken, maar allesbehalve gemakkelijk te onderhouden en schoon te maken.
Keramische werkbladen
keuken met keramisch aanrecht; Foto: Nolte
Keramiek is een droom voor elke onderhoudsarme keuken. Het materiaal is hygiënisch, duurzaam en gemakkelijk schoon te maken. Alle soorten reinigingsmiddelen en logen kunnen worden gebruikt voor het reinigen. Zelfs agressieve schuurmiddelen kunnen keramiek niet schaden.
Omslagfoto: Strasser Steine
Inhoudsopgave