De waterkoker is een populair huishoudelijk apparaat om snel water te verwarmen, bijvoorbeeld voor thee of een warmwaterkruik. Voor dit doel wordt meestal kraanwater gebruikt, dat afhankelijk van de regio een verschillende mate van hardheid heeft. Dit betekent dat hoe sterker de waterhardheid, hoe sneller het fornuis kalkaanslag zet. Maar ook de gebruiksfrequentie speelt een belangrijke rol. Want het veelvuldig gebruik van het keukenapparaat leidt er ook toe dat het vaker ontkalkt moet worden. Veel mensen vragen zich af welke ontkalkingsmiddelen hier gebruikt kunnen worden. Hieronder staan de gemeenschappelijke huismiddeltjes.
Azijn
De azijn is niet alleen een ideaal aanvullend ingrediënt om een smakelijke dressing voor een salade tevoorschijn te toveren. Het is ook geschikt om de ketel te bevrijden van kalkaanslag. Voeg hiervoor ongeveer 200 milliliter water en wat azijn toe aan het huishoudelijke apparaat. Nu moet de vloeistof worden verwarmd. De neus moet niet noodzakelijkerwijs over de scherpe geuren worden gehouden. Giet na het koken het vloeibare mengsel opnieuw af en spoel de ketel opnieuw grondig af met water. Dit proces kan meerdere keren moeten worden herhaald totdat de azijnsmaak niet langer aanwezig is.
Bakpoeder
Zoals de naam al doet vermoeden, is zuiveringszout een ingrediënt dat vaak wordt gebruikt bij het bakken van cakes. Het kan echter ook worden gebruikt om de waterkoker te ontkalken. Om dit te doen, moet een zakje zuiveringszout aan het keukenapparaat worden toegevoegd. Vul vervolgens de kachel met maximaal een kwart vol kraanwater. Het is cruciaal om te voldoen aan de maximale hoeveelheid water bij het vullen ervan, zodat het huishoudelijke apparaat niet overloopt. Omdat het zuiveringszout begint te schuimen bij verhitting. Vervolgens wordt het fornuis ingeschakeld zodat het vloeibare mengsel heet wordt. Na het verwarmingsproces wordt het zuiveringszoutwater ongeveer een uur in het huishoudelijke apparaat laten werken. Dan wordt het afgegoten. Als de waterkoker wordt gespoeld met vers water, moet deze voor het grootste deel worden ontkalkt. Daarna is het raadzaam om het apparaat opnieuw te verwarmen met kraanwater, omdat er nog resten van zuiveringszout in de randen en hoeken kunnen zitten. Zelfs tijdens dit proces wordt geadviseerd om de waterkoker niet volledig te vullen. De volgende keer dat u kookt, moet het keukenapparaat echter weer klaar zijn voor normaal gebruik.
Citroen
Met dit vitaminebevattende voedsel kunnen niet alleen eten en drinken worden verfijnd. Het bestrijdt ook de kalk in de ketel. Om het gewenste effect te krijgen, pak je een citroen en snijd je deze doormidden. Verder wordt de shell iets verwijderd bij de interfaces. Houd vervolgens de citroenhelft goed in je hand en begin de verkalkte gebieden eraf te wrijven. Tijdens het proces is het belangrijk om grondig te werken, omdat het citroensap zich op de kalkaanslag moet nestelen. Het is geen probleem als deze vloeistof de bodem van de waterkoker raakt. Want er kan zowel aan de zijkant als aan de onderkant van het keukenapparaat voldoende citroensap zitten. Verder moet het fornuis gevuld zijn met kraanwater. Hierin is nu een mengsel van water en citroensap te vinden. Deze gemengde vloeistof moet aan de kook worden gebracht. Na verwarming moet de inhoud van het huishoudelijke apparaat worden weggegoten. Het wordt vervolgens gespoeld met helder water, zodat er geen resten van de citroenpulp achterblijven.
Wat als ik de waterkoker niet meer schoon kan krijgen? Een fantastische selectie van design waterkokers is te vinden met voucher bij BODUM.
Ontkalkingssysteem: wat u moet weten over de aankoop en het gebruik
Table of Contents