Pannenset kopen? Wat zijn de beste pannensets ? Black friday


Zodra je eenmaal op jezelf gaat wonen moet je alles aanschaffen wat je maar in huis nodig hebt. Natuurlijk ga je eerst voor de belangrijkste dingen. Hieronder vallen natuurlijk pannen. Je zal toch moeten zorgen dat er eten op tafel komt. Nieuwe pannen heb je ook nodig als je oude pannen versleten zijn.

Natuurlijk kan je ervoor kiezen om losse pannen te kopen. Wat je beter kan doen is meteen een complete pannenset aanschaffen. Het voordeel hiervan is dat je alle pannen die je nodig hebt meteen compleet hebt. Je hoeft dus geen lossen pannen te kopen.
pannenset
Door de aanschaf van een complete pannenset heb je niet alleen pannen die keurig bij elkaar passen. Je bent ook nog eens een stuk goedkoper uit dan als je elke pan los zou kopen. Bij de aankoop van een nieuwe pannenset komen er wel een paar dingen om de hoek kijken.

Ten eerste is het belangrijk om te weten welke soorten pannen er te koop zijn. Als je dan toch voor een complete pannenset gaat dan wil je er natuurlijk een hebben die van een goede kwaliteit is zodat je er lang mee kan doen. En je wilt weten welk merk het beste is. Dit lees je allemaal in dit artikel.

De 3 beste pannensets

Ondertussen weet je bijna alles over pannen en de manieren waarop je ermee omgaat. Misschien is het voor jou al volkomen duidelijk welke pannenset je gaat kopen. Ben je er nog niet uit en zoek je een pannenset van een uitstekende kwaliteit? Maak dan een keuze uit deze 3 beste pannensets:

Royalty Line

Royalty line pannenset - 12 delig

Bekijk de dagprijs

Goed en gezond eten is heel belangrijk. Om ervoor te zorgen dat er een verse maaltijd op tafel komt heb je daar natuurlijk wel de juiste spullen voor nodig. Met deze uitgebreide 12-delige pannenset heb je in een keer een groot aantal perfecte pannen in huis.

In deze set zitten maar liefst 6 verschillende soorten pannen. Je kan ze op alle warmtebronnen gebruiken dus ook op inductie. Deze pannen zijn stuk voor stuk gemaakt van duurzaam rvs. Ze hebben een glanzende afwerking. Hierdoor hebben ze niet alleen een mooi uiterlijk maar heb je ook nog uitstekende kookresultaten.

Wat meteen opvalt aan deze mooie pannenset zijn de coole handgrepen. Deze zijn met rvs-klinknagels vastgezet. De pannen hebben glazen deksels die zelfklevend zijn en heel nauw sluiten. De pannen bestaan uit 3 lagen en hebben een kern van puur aluminium. Dit zorgt voor een hele goede warmteverdeling en een maximale warmteopslag.

In deze set vind je:

 • Koekenpan met een doorsnee van 24 cm met glazen deksel
 • Sauspan met een doorsnee van 16 cm met glazen deksel, inhoud 2,2 liter
 • Braadpan met een doorsnee van 18 cm met glazen deksel, inhoud 3 liter
 • Braadpan met een doorsnee van 20 cm met glazen deksel, inhoud 4 liter
 • Braadpan met een doorsnee van 24 cm met glazen deksel, inhoud 7 liter
 • 2 pannenonderzetters

Edënbërg Black Line

Edënbërg Black Line pannenset

Bekijk de dagprijs

De pannen in deze luxe pannenset hebben een modern design. Ze zijn voorzien van een keramische/marmeren coating die krasbestendig is. Hierdoor kan je koken en bakken zonder dat je bang hoeft te zijn dat er etensresten aan de pan blijven plakken. De pannen zijn vrij van giftige stoffen zoals PFOA, PTFE en BPA. Er komen dus geen giftige stoffen in je voedsel.

Deze pannen kunnen worden gebruikt op alle warmtebronnen. Ook op een fornuis met inductie. Daarnaast zijn alle pannen en hun toebehoren ook geschikt om schoongemaakt te worden in de vaatwasser. Na het koken hoef je dus niet met de hand af te gaan wassen.

In deze set vind je:

 • Kookpan met glazen deksel, 20 x 10,5 cm
 • Kookpan met glazen deksel, 24 x 12 cm
 • Kookpan met glazen deksel, 28 x 12,5 cm
 • Steelpan met glazen deksel, 16 x 8,5 cm
 • Hapjespan 24 x 6,5 cm
 • Hapjespan 28 x 5,4 cm
 • Soeplepel
 • Spaghettilepel
 • Spatel
 • 2 pannenonderzetters

Green Pan Mayflower

Green Pan Mayflower pannenset

Bekijk de dagprijs

Al je gezonde en lekkere gerechten maak je met gemak klaar met deze 5-delige pannenset die ook nog eens 5 accessoires bevat. Ook deze pannenset is geschikt voor alle warmtebronnen, dus ook inductie. Deze set is echt een aanwinst in je keuken.

Iedere pan is voorzien van een speciale Thermolon Infinity keramische antiaanbaklaag. Dit zorgt voor perfecte bakresultaten. Na het koken zijn deze pannen ook weer heel makkelijk schoon te maken. Omdat de keramische antiaanbaklaag van natuurlijke materialen is gemaakt bevat deze geen schadelijke stoffen.

Tijdens het koken kunnen er geen giftige stoffen vrijkomen. Dit geldt zelfs als je op hele hoge temperaturen kookt. Zo ben je er zeker van dat er geen ongezonde dingen in je maaltijd terecht komen. De antiaanbaklaag is versterkt met diamant. Hierdoor kan hij wel tegen een stootje. Alle pannen zijn voorzien van houten ergonomische handgrepen.

In deze set vind je:

 • Koekenpan met een doorsnee van 28 cm
 • Kookpan met een doorsnee van 18 cm met glazen deksel
 • Kookpan met een doorsnee van 20 cm met glazen deksel
 • Kookpan met een doorsnee van 24 cm met glazen deksel
 • Steelpan met een doorsnee van 16 cm
 • Vergiet
 • Spatel
 • Pastalepel
 • Opscheplepel
 • Opscheplepel met gleuven

Wat zit er in een pannenset?

In de meeste gevallen is een pannenset een selectie van een aantal kookpannen. Vaak zitten er ook nog een aantal andere pannen in zoals bijvoorbeeld een steelpan, koekenpan, hapjespan en een braadpan bij. Er zijn ook uitgebreide sets te koop. Hierin vind je een sauteer pan, grillpan en een wokpan. Er zijn ook sets waar nog andere accessoires bijzitten zoals een vergiet en spatels.

Heb je nog helemaal geen pannen dan kan het handig zijn om voor een pannenset te kiezen waar al meteen meerdere soorten inzitten. Met alleen maar kookpannen kan je niet alle soorten gerechten maken. Daarom is het bij de aankoop van een pannenset belangrijk om er goed op te letten welke pannen erin zitten. Zo heb je meteen alles wat je nodig hebt.

Ook moet je er bij de aankoop van een pannenset goed op letten of de pannen geschikt zijn voor de warmtebron waar je op kookt. Het is ook belangrijk om te kijken van welk type materiaal de pannen gemaakt zijn. De reden waarom dit belangrijk is: Elk materiaal moet anders worden onderhouden en schoongemaakt. Ook kan de manier waarop je kookt per materiaal verschillen.

Laten we eerst eens kijken wat voor soort pannen er in een pannenset zitten en wat je ermee kan doen. Zo krijg je een beter beeld van de verschillende soorten pannen en kan jij een keuze maken welke pannen er zeker niet mogen ontbreken in je keuken.

Koekenpan

Dit is een platte pan waar een lang handvat aan zit. Deze pan wordt vaak gebruikt om vlees, groente, eieren of pannenkoeken te bakken. Deze pan zal je waarschijnlijk heel vaak gaan gebruiken. Daarom is het prettig als er een exemplaar in je pannenset zit.

Hapjespan

Deze pan lijkt wel een beetje op een koekenpan. Het verschil tussen deze twee pannen is dat een hapjespan wat dieper is en deze heeft rechtopstaande randen. Hierdoor kan je de pan makkelijk afsluiten met een deksel. Deze hapjespannen worden altijd met bijpassende deksel geleverd.

Je krijgt hierdoor meer opties voor het gebruik van deze handige pan. Je kan er sauzen mee klaarmaken en bepaalde soorten gerechten mee stomen.

Kookpannen

De meeste kookpannen zijn gemaakt van rvs. Deze pannen hebben rechte wanden en een vlakke bodem. Bij deze pannen zit ook altijd een deksel zodat je ze goed kan afsluiten. Je kookpannen zal je bijna dagelijks gebruiken. Ze zijn geschikt om rijst, aardappels, pasta en groenten in te koken. Ook gebruik je ze vaak om sauzen en soepen in klaar te maken.

Steelpan

Dit is een redelijke hoge pan van een klein formaat. Deze heeft een lang handvat. Een steelpan gebruik je om kleine gerechten op te warmen, groente te koken of om een sausje te maken. Als je kleine porties wilt maken kan je de koekenpan vervangen door hier een steelpan voor te gebruiken.

Braadpan

Deze pan is hoger dan een hapjespan en heeft een deksel waar geen stoomgaatje in zit. Deze pan heeft twee korten handvaten in plaats van een lang handvat. Door de dikke bodem in deze pan wordt de warmte goed verdeeld. Je kan met deze pan blees braden, laten sudderen of stoven.

Sauteerpan

Sauteren is een techniek die heel veel lijkt op roerbakken. Je verhit hierbij vlees en groenten zonder dat je daarvoor veel olie hoeft te gebruiken. Je kan deze pan ook prima gebruiken om te bakken. Dit soort pan is redelijk diep en heeft twee handvaten. Vaak zit er ook een deksel bij.

Grillpan

Met een grillpan kan je dingen grillen. Dit wordt ook wel roosteren genoemd. Het is dezelfde techniek die je ook bij barbecueën gebruikt. Meestal is een grillpan gemaakt van gietijzer. De pan heeft opstaande randen op de bodem. Het komt niet vaak voor dat dit soort pan in een pannenset zit.

Wokpan

Kort gezegd wordt deze pan ook wel een wok genoemd. Het is een ovale pan die wordt gebruikt om te roerbakken. Dit wordt wokken genoemd. In Nederland worden er geen echte traditionele wokpannen meer verkocht. Tegenwoordig is de wokpan een diepere, ovale versie van de bekende hapjespan. Een wokpan heeft een platte onderkant. Ook deze pan zit vaak niet in een pannenset.

Een pannenset voor inductie

Ga je op een inductiekookplaat koken dan heb je daar speciale pannen voor nodig. Het is heel belangrijk dat dat deze pannen een magnetische, geleidende bodem hebben die vlak is. Dit is nodig omdat een inductiekookplaat alleen maar reageert op magnetische pannen. Deze pannen moeten in direct contact met de plaat kunnen staan.

Het is voor deze kookplaat dus belangrijk dat je pannen gebruikt die degelijk zijn en niet krom zijn getrokken. Is de pan wel kromgetrokken dan zal deze gaan wiebelen. Hij komt dan niet goed genoeg in contact met de inductiekookplaat.

Speciale pannen voor inductie hebben een dikke bodem en ze zijn opgebouwd in verschillende lagen. Ze zullen hierdoor minder snel kromtrekken. Let er daarom voordat je pannen koopt of ze geschikt zijn om gebruikt te worden voor inductie. Dit kan je vinden op de verpakking of op de pan zelf. Het wordt aangegeven door het symbool van een spiraal.

Pannen voor inductie worden van onder andere ijzer, staal en gietijzer gemaakt. Het is bij inductiepannen belangrijk dat er in ieder geval metalen in de bodem zitten omdat ze magnetisch zijn. Om ervoor te zorgen dat de warmte beter verdeeld kan worden over de hele pan wordt er bij de meeste pannen aluminium of koper in de bodem verwerkt.

Tegenwoordig zijn er een groot aantal pannensets te koop die geschikt zijn voor inductie. Vaak zijn deze pannensets ook geschikt om ze op andere warmtebronnen te gebruiken. Het grote voordeel is dat als je in de toekomst overstapt om een andere vorm van koken je geen nieuwe pannen hoeft aan te schaffen.

Je pannen testen

Het is niet nodig om meteen naar de winkel te gaan om nieuwe pannen aan te schaffen als je op inductie wilt gaan koken. Je kan namelijk heel makkelijk zelf controleren of je huidige pannen geschikt zijn om op een inductiekookplaat gebruikt te worden. Dit kan je doen op de volgende manieren:

 • De magneettest. Hou een magneet onder de bodem van je pan. Blijft deze aan de pan plakken dan is de pan dus magnetiseerbaar. Je kan hem gebruiken om op inductie te koken.
 • De wiebeltest. Is je pan door de magneettest heen gekomen? Zet hem dan op een vlak oppervlak en kijk of hij wiebelt. Gaat hij wiebelen dan kan er niet genoeg contact plaatsvinden tussen de pan en de kookplaat. Hij is dus niet geschikt voor inductie.
 • De beschadigingstest. Pannen die eerder op een gasfornuis gebruikt zijn zouden beschadigd kunnen zijn. Dit kan ervoor zorgen dat de pan krassen maakt op de inductieplaat. Zet de pan op een krant en verschuif deze. Scheurt de krant? Dan is deze pan niet meer op een inductiekookplaat te gebruiken.

Schadelijke stoffen in pannen met een antiaanbaklaag

Vooral bij pannen die zijn voorzien van een speciale antiaanbaklaag wordt er vaak gesproken over schadelijke stoffen. De speciale laag die ervoor zorgt dat je voedsel niet aan de pan blijft kleven is Teflon. De merknaam van deze stof is PTFE.

Pannen die deze laag hebben zijn niet schadelijk voor je gezondheid. Wat wel het geval is dat deze pannen vaak in het nieuws geweest zijn. De reden hiervan was dat er tijdens het bakken kankerverwekkende stoffen vrij zouden kunnen komen.

Vroeger werd er bij dit soort pannen de giftige stof PFOA in PTFE verwerkt. PFOA is een soort plastic wat een lage wrijvingsweerstand heeft. Hiernaar is heel veel onderzoek gedaan. Er is een verband aangetoond tussen deze stof en een aantal specifieke vormen van kanker. Dit is dan ook de reden dat deze stof sinds 2015 verboden is.

PFOA wordt nu vervangen door GenX. Ook dit is te vinden op de lijst van gevaarlijke stoffen. Zou het zo zijn dat GenX in grote hoeveelheden in de lucht en het water zitten, dan zou dit schadelijk zijn voor je gezondheid. Tijdens het productieproces in de fabriek komt deze stof vrij bij het verwerken. Hierdoor komt hij in de lucht en het water terecht. Deze hoeveelheid is zo laag dat het niet schadelijk is.

Ook een Teflon pan is niet gevaarlijk zolang je deze maar normaal gebruikt. Deze pan mag je nooit op het vuur zetten zonder boter of ingrediënten erin. Hierdoor wordt de pan te heet en dat zorgt ervoor dat de antiaanbaklaag kapotgaat. Hierdoor komen er gevaarlijke stoffen vrij.

Teflonpannen die tegenwoordig te koop zijn bevatten geen schadelijke stoffen meer. Maar omdat Teflon een veel zachter materiaal is wat veel sneller zal slijten dat gietijzer en RVS, zouden er dus deeltjes plastic vrij kunnen komen als de pan is beschadigd. Omdat je lichaam deze gewoon afvoert is er niets aan de hand mocht je ze binnen krijgen.

Inductie of keramisch

Tussen deze twee soorten kookplaten zitten een aantal verschillen. Weet je nog niet precies welke kookplaat bij jou past? Dan is het handig als je eerst de verschillen weet.

De snelheid

Het voordeel van een inductiekookplaat is dat deze een stuk sneller opwarmt. Dit komt omdat hij met een magnetisch veld werkt. Dit maakt geen gebruik van verwarmingselementen maar warmt je pan direct op. In ongeveer 20 seconden is de plaat al warm.

Bij een keramische kookplaat worden eerst de verwarmd worden. Pas daarna wordt de pan verwarmd. Zodra de verwarmingselementen warm zijn kleuren deze rood. Het duurt ongeveer 1 a 2 minuten voordat je met koken kan beginnen.

De pannen

Inductie werkt met een magnetisch veld. Daarom heb je er speciale pannen voor nodig. Deze moeten een vlakke bodem hebben en magnetisch zijn. Op een keramische kookplaat kan je wel gewoon alle soorten pannen gebruiken. Dit komt omdat deze verwarmingselementen heeft. Je bereikt hierop het beste resultaat als je pannen gebruikt met een dikke, gladde bodem.

Het energieverbruik

Omdat een inductiekookplaat alleen de pan opwarmt en meteen weer uitschakelt als je de pan van de plaat haalt is deze heel erg zuinig met energie. Daarnaast is een inductiekookplaat ook weer snel afgekoeld. Een keramische kookplaat heeft veel energie nodig om de kookzones op te kunnen warmen. Hij blijft ook een hele tijd warm nadat je hebt gekookt.

De veiligheid

Omdat een inductiekookplaat standaard een kinderbeveiliging heeft is deze heel veilig in het gebruik. Ook kan een kind niet zomaar de instellingen wijzigen. Ook werkt de plaat alleen als er een pan opstaat. Zodra je de pan eraf haalt zal de kookplaat zichzelf uitschakelen.

Bij een keramische kookplaat is dit niet het geval. Dit soort kookplaat blijft ook na het koken nog een tijd behoorlijk warm. Hierdoor is de kans op verbranden een stuk groter. Deze kookplaat zal zichzelf ook niet automatisch na het koken uitschakelen.

Topmerken pannensets

Als je op zoek bent naar pannen zie je dat er een groot aantal merken zijn die pannen aanbieden. Hierbij zijn er een aantal fabrikanten die net een wat betere kwaliteit leveren dan andere. Met een pannenset van een van deze merken zit je altijd goed:

BK

Kwaliteit en gebruiksgemak, dat is waar dit merk voor staat. Niet voor niets bestaan ze al meer dan 165 jaar. In ieder huishouden is er wel een van hun producten te vinden. Dit merk maakt niet alleen bekroonde pannensets maar ook nog een groot aantal andere keukenartikelen. Hun pannensets zijn te koop in een groot aantal verschillende modellen en gemaakt van diverse materialen. Ze zijn geschikt voor alle warmtebronnen

Tefal

Bij Tefal willen ze niets liever dan dat jij geniet van lekkere en gezonde maaltijden. Ze streven voortdurend naar vernieuwing en verbetering. Ze hebben diverse soorten pannen in verschillende collecties. De pannensets van dit merk zijn geschikt voor verschillende warmtebronnen. Ze zijn uitgevoerd in diverse afmetingen.

Demeyere

Pannen van dit merk worden zowel door professionals als thuiskoks gebruikt. Ze zijn van de beste materialen gemaakt en staan bekend vanwege hun uitstekende bodem. Door de unieke en gepatenteerde techniek gaan de pannen een leven lang mee. Deze pannensets worden uitgevoerd in een aantal verschillende varianten. Hun design is een combinatie van modern en traditioneel. Ook in de toekomst zullen deze pannen niet misstaan in je keuken.

Waar koop je een pannenset?

Op internet zijn natuurlijk een groot aantal mooie pannensets te koop. Kan je niet meer wachten of ga je liever zelf naar de winkel? Bij deze winkels slaag je vast voor een mooie pannenset:

Ikea

Je vindt bij deze winkel een aantal verschillende pannensets. Er is een budgetmodel maar je kan ook kiezen voor een luxe variant. Deze is uitgevoerd in rvs en heeft een extra dikke bodem.

Blokker

Hier moet je zijn als je graag een groot assortiment hebt om uit te kiezen. Bij deze winkel vind je pannensets van verschillende fabrikanten en in verschillende maten. Hier slaag je zeker voor de aankoop van een pannenset.

Action

Ook hier kan je regelmatig pannensets vinden. Deze zijn niet van een hele goede kwaliteit maar wel heel voordelig geprijsd. Zoek je een goedkope pannenset ga dan naar Action.

Recent Posts