Potten en pannen: waar moet je op letten bij het kopen?

Potten en pannen van hoge kwaliteit zijn een zegen voor elke chef-kok. Vooral als je niet in je eigen huis kookt, waardeer je je eigen kookgerei, omdat je precies weet hoe ze reageren. Bij pannen van lage kwaliteit is het vervelend als de biefstuk niet gelijkmatig gaar is en hij water verliest. De sappige biefstuk kan in je haar worden gesmeerd met een combinatie van slecht fornuis en slechte pan (of gebruik het als schoenzool). Daarom is het belangrijk om een paar goede potten en minstens één goede pan in huis te hebben – zodat koken leuk is en het eten echt goed smaakt.

Redden verboden: het belang van goede potten en pannen

Natuurlijk zijn er pannen voor 20 euro of minder, zelfs met grappige kleuren die bij elke designkeuken passen. Maar laten we eerlijk zijn: als je een keuken hebt die er geweldig uitziet, moet je er geweldig mee kunnen koken. Wat heb je aan alle apparaten en dure kachels, ovens, steamers en warmhoudlades als je ze niet gebruikt? Hoewel gekleurde pannen leuk en mooi zijn om naar te kijken, bijvoorbeeld wanneer de neonroze pan overeenkomt met het roze behang in de keuken, moet je er niet meer dan een paar gebakken eieren of gebakken rijst mee koken. Dan moet je de roestvrijstalen gerechten krijgen, die robuust zijn en het eten precies koken zoals je het wilt.

Wat moeten potten en pannen doen?

Het is belangrijk dat kookgerei gelijkmatig opwarmt en dat ook deze warmte constant wordt gehouden. Het is vervelend als je vier peperhelften tegelijk verwarmt en er maar twee daadwerkelijk gaar zijn, terwijl de andere er langer over doen of zelfs verbranden. Het is ook essentieel dat het kookgerei het voedsel niet te snel laat branden (door een inferieure coating) of zelfs alle vloeistof uit het voedsel trekt (door ongelijke hitte), dat vervolgens de smaak verliest en taai en droog wordt.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Guacamole

Welke pot heb ik nodig?

Natuurlijk koop je niet zomaar een pot en een pan. Het kookgerei moet daarom beschikbaar zijn voor verschillende toepassingen: kleinere potten voor sauzen, middelgrote potten voor het koken van pasta, rijst en groenten en grote potten voor het geval u bezoekers heeft of soep wilt bereiden. Hetzelfde geldt voor pannen: pannen ter bereiding voor één, twee of meer personen. Je moet altijd een grotere pan en een grotere pan bij de hand hebben om vrienden bij je thuis uit te nodigen.
Let ook op het fornuis: Zijn de gerechten überhaupt geschikt voor het bestaande fornuis?

Elke pot heeft zijn deksel

Als een hele set van hoge kwaliteit te duur voor je is, moet je op zijn minst een goede pan en een goede pan krijgen. Dit maakt koken makkelijker – beloofd! Goede kookpotten zijn te herkennen aan het feit dat ze gemaakt zijn van roestvrij staal en relatief zwaar. De handgrepen moeten stevig worden vastgeschroefd, de pot moet worden geleverd met een deksel en de bodem moet waterpas en dik zijn. Dezelfde regels gelden voor keramische of geplastificeerde pannen.

Nu staat niets de sappige, malse biefstuk, knapperige groene asperges of goudbruine gebakken aardappelen in de weg – het kan niet meer in de pan of de pot.

Foto credit: Maksim Shebeko – fotolia