Rabarbercake met crumbles – recept, ingrediënten, bereiding

Is rabarbercake met crumbles een van je herinneringen aan mooie kinderjaren? Net als wij kunnen velen bijna niet wachten tot de rood-groene palen in het voorjaar weer op de weekmarkt worden aangeboden. De zure smaak van rabarber is echter niet voor iedereen weggelegd. Dit kan zijn omdat de sceptici nog niet de juiste manier hebben gevonden om het voor te bereiden. We vertellen je een recept dat een van de klassiekers is.

De bereiding van deze heerlijke taart kost weinig tijd en is echt eenvoudig. Alles klopt precies met deze cake: De zuurgraad van de rabarber harmonieert perfect met de zoete, knapperige strooilaag en de verfrissende kwarkcrème. Als je de versgebakken rabarbercake serveert met een klodder slagroom of een bolletje vanille-ijs, zal niemand zich verzetten.

Ingrediënten voor de vetpan (32 cm x 39 cm; resulteert in ca. 24 stuks)

Sponsdeeg:

  • 200 g boter of margarine
  • 200 g suiker
  • 1 pakje vanillesuiker
  • 4 eieren
  • 250 g bloem
  • 1 pakje bakpoeder
  • 1 snufje zout

Streusel

  • 125 g suiker
  • 150 g boter
  • 200 g bloem

Bedekking

  • 1 kg rabarber
  • 500 g vetarme kwark
  • 300 ml room
  • 1,5 pakjes puddingpoeder (vanille- of roomsmaak)
  • 75 g suiker
  • Slijtage van een halve citroen

Voorbereiding

1. Bereid rabarber

Snijd de bladeren en onderste uiteinden van de rabarberstokjes af. Was vervolgens de repen zorgvuldig en snijd ze na het drogen ongeveer 1,5 cm lang in stukjes.

2. Hagelslag

Meng suiker, boter en bloem kort met de deeghaak. Verkruimel vervolgens de massa met je handen om de gewenste crumble-grootte te bereiken. Tip: Kaneelliefhebbers mengen een vlakke theelepel kaneel onder het crumbledeeg – mmh, dat is heerlijk!

Lees ook:   Bruschetta’s met asperges

3. Sponsdeeg voor de basis

We raden je aan om een vette pan te gebruiken om deze rabarbercake te bakken, die je grondig invet voordat je het beslag en stof met een beetje bloem smeert. Tip: Als je geen gasten verwacht, kun je de taart ook bakken in een springvormpan met een diameter van 26 cm. Als u alleen of in een kleine, gezellige ronde wilt genieten van de heerlijke rabarbercake, halveert u eenvoudig de hoeveelheden uit de ingrediëntenlijst.

Roer voor de bodem van de cake eerst de boter met de handmixer of het roerwerk van je keukenmachine tot het schuimig is. Voeg vervolgens suiker, vanillesuiker en zout toe en roer tot een gelijkmatige, gebonden massa is gevormd. Voeg de eieren afzonderlijk toe aan het mengsel en roer elk ei ongeveer een halve minuut op het hoogste snelheidsniveau. Je moet bloem en bakpoeder goed mengen voordat je het mengsel aan de mengkom toevoegt en er kort doorheen roert. Verdeel het beslag gelijkmatig over de geprepareerde bodem van de springvormpan of vetpan. De eenvoudigste manier om dit te doen is met een strike palette. Als alternatief kunt u een cakeserver gebruiken die u eerder in koud water hebt gedoopt.

4. Rubber

Meng kwark, room en puddingpoeder en verdeel deze kwarkcrème over het beslag. Verdeel de rabarberstukjes gelijkmatig over de kwarkcrème. Nadat je de crumbles zorgvuldig over het hele oppervlak hebt verdeeld, wordt de cake in de voorverwarmde oven geplaatst.

Baktemperatuur: boven-/onderwarmte: 190 °C of convectie bij ca. 175 °C

Baktijd: ca. 50 minuten

En tot slot nog een tipje: Met Sint-Jansdag (24 juni) eindigt het rabarberseizoen helaas. Dan kun je deze verfrissende taart ook bereiden met andere, zo zuur smakende vruchten als mogelijk. Probeer kruisbessen, zure kersen of aalbessen.

Lees ook:   Speculaaswafels