Gerecht: Hoe maak je Roodbaars met venkelpuree en tomatenolie

Roodbaars met venkelpuree en tomatenolie

Ben je op zoek naar een heerlijk gerecht voor een speciale gelegenheid? Dan is roodbaars met venkelpuree en tomatenolie een geweldige keuze! Dit gerecht ziet er niet alleen prachtig uit, maar smaakt ook nog eens fantastisch. In dit artikel bespreken we stap voor stap hoe je dit gerecht kunt bereiden en geven we je handige tips en tricks!

Wat is roodbaars?

Roodbaars is een vissoort die voornamelijk voorkomt in de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee. De vis heeft een roodachtige kleur en een stevige structuur. Roodbaars is een echte delicatesse die in veel restaurants op de kaart staat.

Ingrediënten

Voor vier personen heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 4 roodbaarsfilets
  • 500 gram venkel
  • 1 sjalotje
  • 1 teentje knoflook
  • 250 ml groentebouillon
  • 100 ml witte wijn
  • 200 ml olijfolie
  • 1 citroen
  • 4 takjes tijm
  • Peper en zout

Bereidingswijze

Stap 1: De tomatenolie

Begin met het maken van de tomatenolie. Verhit hiervoor een scheutje olijfolie in een steelpannetje en fruit hierin het gesnipperde sjalotje en de geperste knoflook. Voeg vervolgens de witte wijn en de groentebouillon toe en laat dit inkoken tot de helft. Voeg dan de olijfolie toe en laat het geheel nog een paar minuten zachtjes pruttelen. Snijd de tomaten in kleine blokjes en voeg deze toe aan de olie. Laat de tomatenolie nog een paar minuten op laag vuur pruttelen en breng op smaak met peper en zout.

Stap 2: De venkelpuree

Snijd de venkel in stukken en kook deze in ongeveer 20 minuten gaar in een pan met ruim kokend water. Giet de venkel af en pureer de venkel met een staafmixer tot een gladde puree. Voeg eventueel een scheutje olijfolie toe om de puree wat smeuïger te maken. Breng de venkelpuree op smaak met peper en zout.

Lees ook:   Wat Eten Merel Kuikens?

Stap 3: De roodbaarsfilets

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Leg de roodbaarsfilets op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrooi de vis met peper, zout en wat takjes tijm. Besprenkel de vis met wat olijfolie en bak de vis in ongeveer 12 minuten gaar in de voorverwarmde oven.

Stap 4: Het serveren

Verdeel de venkelpuree over vier borden en leg hierop de gebakken roodbaarsfilets. Schep wat tomatenolie over de vis en garneer het geheel met een schijfje citroen en wat takjes tijm. Serveer direct.

FAQs

1. Kan ik de roodbaars vervangen door een andere vissoort?

Ja, je kunt de roodbaars vervangen door een andere stevige vissoort, zoals zeebaars of kabeljauw.

2. Kan ik de tomatenolie van tevoren maken?

Ja, je kunt de tomatenolie van tevoren maken en in de koelkast bewaren. Verwarm de tomatenolie voor het serveren nog even op laag vuur.

3. Kan ik de venkelpuree invriezen?

Ja, je kunt de venkelpuree invriezen. Laat de puree wel eerst volledig afkoelen voordat je hem in de vriezer doet.

4. Kan ik de vis ook in de pan bakken?

Ja, je kunt de vis ook in de pan bakken. Verhit hiervoor een scheutje olijfolie in een pan en bak de vis op middelhoog vuur in ongeveer 4 minuten per kant gaar.

5. Kan ik de tijm vervangen door een andere kruid?

Ja, je kunt de tijm vervangen door een ander kruid, zoals rozemarijn of oregano.

Conclusie

Roodbaars met venkelpuree en tomatenolie is een heerlijk gerecht dat niet alleen lekker smaakt, maar er ook nog eens prachtig uitziet. Door de stappen in dit artikel te volgen, kun je dit gerecht gemakkelijk zelf thuis bereiden. Serveer het gerecht als hoofdgerecht tijdens een feestelijk diner en maak indruk op je gasten!