Rozemarijnaardappelen uit de oven: recept en bereiding

Geen wonder dat de Duitsers ook de bijnaam “aardappelkop” dragen – de smakelijke aardappelen zijn immers een van onze favoriete gerechten. Wat een gelukkig toeval dat krokant gebakken aardappelen met rozemarijn relatief eenvoudig te bereiden zijn – als je de juiste trucs en trucjes kent. Je leest ze hieronder – inclusief recept.

Welke aardappelsoort is goed geschikt voor krokante rozemarijnaardappelen?

Optimaal voor de oven zijn de rassen Allians en Annabelle, omdat beide stevig kokend zijn en dus geschikt voor de knapperige variant. Als een andere variëteit moet worden gebruikt, zorg er dan voor dat het wasachtig is, dan kan er maar een beetje misgaan.

Hoe krijg je de rozemarijnaardappelen krokant?

Zodat de aardappelen niet alleen gaar zijn, maar ook knapperig, moet je ze eerst schillen en in plakjes snijden. In plaats van ze in olie te rollen, plaats je hier een tussenstap. Snijd de aardappelen meerdere keren gekruist met een vork, zodat er kleine stekels op het oppervlak verschijnen – vergelijkbaar met een egel. Deze worden later lekker “crunchig”. Nu kun je de aardappelen draaien in wat olie, bijvoorbeeld olijf- of zonnebloemolie, en een beetje zout. Het zout toevoegen voor het bakken is de tweede truc, omdat het vanwege zijn hydroscopische eigenschappen vloeistof van het aardappeloppervlak verwijdert en enigszins uitdroogt. In combinatie met de “stekelige” structuur is een ultieme knapperige ervaring gegarandeerd.

Rozemarijnaardappelen zijn het beste gesneden - dit maakt ze bijzonder knapperig

Rozemarijnaardappelen kun je er het beste in snijden – zo worden ze bijzonder knapperig

Bij grote hoeveelheden aardappelen wil je waarschijnlijk niet per se kolom na kolom versieren met scheuren. Gebruik in plaats daarvan deze methode: Schil en snijd je aardappelen en kook ze vervolgens twee tot drie minuten in water. Dit maakt het oppervlak al gaar en zacht. Nu kun je de aardappelen krachtig heen en weer schudden in een draadzeef en al snel een vergelijkbaar effect hebben als bij het krabben met een vork.

Rozemarijnaardappelen zijn de perfecte aanvulling op vlees, vis en groenten

Rozemarijnaardappelen zijn de perfecte aanvulling op vlees, vis en groenten

En hier komt het recept:

Ingrediënten

  • 10 tot 15 middelgrote wasachtige aardappelen
  • 2 el olijfolie of zonnebloemolie
  • 1 tl zout
  • Takjes rozemarijn
Lees ook:   Wortelstamppot

Voorbereiding

  1. Schil de aardappelen, snijd ze in plakjes en doe ze twee tot drie minuten in een pan met kokend water. Ruw nu de aardappelen door ze af te gieten en ze vervolgens krachtig in porties te schudden met een draadzeef.
  2. Draai nu de aardappelen samen met rozemarijn in olie en zout. De eenvoudigste manier om dit te doen is door de aardappelen in een groot blik te doen, olie en zout toe te voegen en het gesloten blik kort te schudden. Leg de aardappelen nu op bakpapier in de voorverwarmde oven. Bak op 250 °C en convectie gedurende 25 tot 30 minuten. Aan het einde kun je twee tot drie minuten overschakelen naar de grillfunctie en zijn je heerlijke krokant gebakken aardappelen klaar. Eet smakelijk!