Schiltomaten op de juiste manier

Tomaten villen is moeilijk en eet tijd op? Toegegeven, zonder instructies zouden velen waarschijnlijk niet weten hoe de schil van de tomaat komt. Met onze tips kun je tomaten echter gemakkelijk van hun schil bevrijden.

Waarom tomaten villen?

Het villen van tomaten kan verschillende voordelen hebben. Meestal zijn het bepaalde recepten voor sauzen en soepen die tomaten zonder schil vereisen. Maar soms is het ook de zeer persoonlijke smaak: in salsa’s, chutneys, guacamole en andere bereidingen worden tomaten minder dominant als ze worden gevild. Ook zintuiglijk is het prettiger als er geen harde schaal in het voedsel zit.

Tomaten pellen – instructies

Stap 1: Krab de huid

Schik de tomaten die je wilt verwerken en snijd ze kruislings aan de onderkant. Deze plek zal je later helpen de schil los te maken van de tomaat.

Stap 2: Kook tomaten

Zelfs als je de tomaten daarna koud wilt verwerken – nu zijn de tomaten gaar! Om dit te doen, verwarm voldoende water in een grote pan, breng het aan de kook en voeg de tomaten toe gedurende 20 tot 30 seconden. Met een pollepel kun je de tomaten goed in de pot doen en er weer uithalen.

Stap 3: Tomaten doven

Nu verdienen de tomaten het om af te koelen. Geef ze een duik in ijswater, waardoor de temperatuur snel afkoelt. De tomaten zijn nu klaar om te pellen!

Stap 4: Schil tomaten

Zodra de tomaten zijn afgekoeld, kunt u ze uit het water halen en aftappen. Gebruik het eerder bekraste gebied waar de huid al los zou moeten komen. Je kunt nu een kleiner keukenmes gebruiken om de tomatenschil van onder naar boven af te pellen, vergelijkbaar met aardappelschillen.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Kalkoengebraad met krieltjes, selder en venkel

Stap 5: Tomaten verwerken

De tomaten worden rondom gevild, nu moet de stengel verwijderd worden. Halveer of kwart de tomaten, afhankelijk van hun grootte en verwijder de groene stengel met een scherp mes.

Als je al de moeite hebt genomen om te vervellen, ga dan gewoon een stap verder en verwijder ook de zaden! Zo wordt de tomatensmaak niet verdund en krijg je de pure pulp verder te verwerken. Kwart de tomaat en laat een scherp mes tussen het vruchtvlees en de zaden lopen.

Tip: Voor het villen van tomaten en het verwerken van de pulp zijn grotere variëteiten van vleestomaat meer geschikt. Kleinere variëteiten zoals cherrytomaten brengen alleen frustratie met zich mee bij het villen en geven meestal niet veel pulp. Ze kunnen onmiddellijk knabbelend of zonder veel verwerking worden gebruikt!