Silestone werkblad: structuurmateriaal, eigenschappen, voordelen, nadelen en prijs

Tevreden:

Silestone is een nieuw materiaal dat erg populair is bij keukenexperts, vooral voor keukenbladen. Maar wat zit er achter het nieuwe materiaal van Cosentino? Wij geven u een overzicht van de structuur en productie van Silestone, de speciale eigenschappen van het unieke oppervlak gemaakt van kwartscomposiet, de voor- en nadelen en de prijs.

Wat is Silestone?

Silestone is een gepatenteerd materiaal van de Spaanse fabrikant Cosentino. Kortom, achter de naam Silestone schuilt niets meer dan een kwartscomposiet. Het materiaal bestaat voor 94% uit natuurlijk kwarts, waardoor Silestone bijzonder hard en resistent is.

Kenmerken van Silestone

Silestone is een uitstekend materiaal voor werkbladen. Aan de ene kant heeft het kwartsmateriaal een hoge mechanische weerstand. Het is extreem goed bestand tegen vlekken en tot op zekere hoogte ook hittebestendig. Aan de andere kant biedt Silestone een breed scala aan materialen en oppervlakken. Silestone is verkrijgbaar met een gepolijst oppervlak, in een zijdeachtig mat oppervlak genaamd SUEDE, dat een heel speciaal gevoel geeft, en in VOLCANO. De verscheidenheid aan kleuren is ook enorm: momenteel kunt u Silestone in maximaal 60 verschillende kleuren kopen.

Dikte of dikte van het werkblad

keuken met gasfornuis en dun Silestone aanrechtblad; Foto: Silestone Consentino

keuken met gasfornuis en dun Silestone aanrechtblad; Foto: Silestone Cosentino

U kunt een aanrecht kopen gemaakt van Silestone in drie verschillende diktes: De dikte van de Silestone-platen is 12,20 en 30 mm. Omdat Silestone bijzonder flexibel is in vergelijking met conventionele natuursteen, kan het keukenblad ook aanzienlijk dunner zijn.

Interity – Een gootsteen gemaakt van Silestone

Naast werkbladen kun je ook een gootsteen van Silestone kopen. Met Interity biedt Silestone een gootsteen in drie modelvarianten en een breed scala aan materialen. Dit heeft als voordeel dat je zowel het aanrecht als de spoelbak in dezelfde kleur en oppervlakken kunt ontwerpen. Je keuken lijkt dus uit één stuk te bestaan.

keuken met Silestone spoelbak integity; Foto: Silestone Consentino

keuken met Silestone spoelbak interity; Foto: Silestone Cosentino

Voordelen van Silestone

Silestone biedt speciale voordelen ten opzichte van natuursteen:

  • niet-poreus
  • Ontwerpmogelijkheden en kleurselectie
  • Tegenstand
  • meestal vlekbestendig
  • grotendeels bestand tegen krassen
  • Gemakkelijk schoon te maken
Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Gebakken gamba's met groentecurry

Nadelen van Silestone

Naast de vele voordelen heeft Silestone ook enkele nadelen:

  • hoge prijs
  • geen natuurlijk karakter
  • niet volledig hittebestendig
Helder kookeiland met Silestone werkblad en spoelbak; Foto: Silestone Consentino

Helder kookeiland met Silestone werkblad en spoelbak; Foto: Silestone Cosentino

Prijs: Hoeveel kost een Silestone werkblad?

De prijs van een Silestone aanrechtblad is afhankelijk van de dikte, het ontwerp, de kleur en het oppervlak. Je kunt een Silestone plaat met een dikte van 12mm kopen vanaf een richtprijs van 150 euro per strekkende meter. Een 20 mm dik Silestone werkblad is verkrijgbaar vanaf zo’n 240 euro. En voor een 30 mm dik werkblad moet je rekening houden met 300 euro per strekkende meter.

Reiniging en verzorging van Silestone

  • Verwijder vlekken: Kortom, Silestone wordt beschouwd als ongevoelig voor vlekken en niet-poreus. Als gevolg hiervan absorbeert Silestone geen vloeistoffen, die later vlekken kunnen vormen. Toch is het raadzaam om sterk verkleurende vloeistoffen zoals koffie, thee of sap van rode biet en alle soorten vlekken onmiddellijk te verwijderen. U bent dus aan de veilige kant en uw Silestone werkblad zal zeker schoon blijven, zelfs na vele jaren gebruik. Gedroogde vlekken kunnen het beste worden verwijderd met een stompe schraper van plastic. Zo kun je de vlekken er zonder krassen afschrapen.
  • Reinigingsmiddel: Cosentino – de fabrikant van Silestone – raadt aan om Silestone te reinigen met een eigen wasmiddel. DHet product heet Q-Action en zorgt niet alleen voor een grondige reiniging, maar benadrukt ook de kleurdiepte en biedt speciale pH-bescherming voor de handen. Ook kun je je aanrecht eenvoudig schoonmaken met een vochtige doek en water. U moet echter reinigingsmiddelen en agressieve reinigingsmiddelen zoals baden, mordants, drains of schuurmiddelen voor reiniging vermijden. Alle alkalische wasmiddelen met een pH lager dan 7 zijn niet geschikt voor het reinigen van Silestone.
  • Water- en kalkvlekken: Iedereen kent het probleem: je legt een glas kort op tafel of werkblad en er heeft zich al een kalkrand gevormd, die zelfs na het drogen een lelijk zicht biedt. Met Silestone mogen zich geen water- en kalkvlekken vormen. Mocht dit toch het geval zijn, dan hoeft u alleen maar een zacht antikalkmiddel aan te brengen, het kort te laten werken en weg te vegen.
Lees ook:   Foodies wenst je een fijne kerst!