Simpel uitgelegd: Hoe werkt een magnetron?

Naast het fornuis is de magnetron een van de belangrijkste huishoudelijke apparaten in veel huishoudens. De magnetron kan worden gebruikt om voedsel en voedsel te ontdooien, op te warmen en te koken. Veel magnetrons hebben tegenwoordig zelfs een geïntegreerde grillfunctie. Vanwege de veelzijdige toepassingen zijn de apparaten vooral populair in gezinnen. De technologie erachter is relatief eenvoudig uit te leggen.

De eerste magnetron voor thuisgebruik was een zwaargewicht

De uitvinding van de magnetron dateert uit 1947. Ingenieur en uitvinder Perry Spencer was verbaasd toen hij ontdekte dat een chocoladereep in zijn zak was opgelost terwijl hij in de buurt van een zogenaamde Magentron was. Deze apparaten zijn ontworpen om vliegtuigen van de Duitse Luftwaffe met radargolven te detecteren. Na verdere experimenten vraagt Spencer een patent aan voor het apparaat. De eerste magnetron voor het huishouden was 1,80 meter hoog, woog ongeveer 340 kilogram en kostte ongeveer 5.000 Amerikaanse dollars. Kleinere en goedkopere magnetrons waren pas 20 jaar later verkrijgbaar.

Elektriciteit en magneten zetten watermoleculen in voedsel in beweging

Tegenwoordig zijn er magnetrons verkrijgbaar die een laag gewicht hebben en zelfs in de kleinste keuken een plaats vinden. De technologie achter de magnetron is echter niet veranderd. In een magnetron stroomt elektrische stroom in de vorm van elektronen tussen een anode en een kathode. Magneten worden gebruikt om een elektronenvortex in het binnenste van de magnetron te creëren. Het magnetisch veld heeft een hoge frequentie. De elektronen bewegen in golven door de binnenkant van het apparaat en worden met een golfroerder naar boven geleid. Deze golven dringen het voedsel binnen dat zich in de magnetron bevindt. De watermoleculen binnenin beginnen te bewegen en op te warmen. Door het regelen van de wattages worden verschillende temperaturen bereikt en is het ontdooien, verwarmen of koken van het voedsel mogelijk. De containers, platen en ook het interieur warmen niet op.

Een magnetron kan ook gevaarlijk zijn

Veel consumenten zijn van mening dat een magnetron schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Dit is echter niet het geval met een modern apparaat. Magnetrons moeten aan hoge eisen voldoen. Stralen of golven kunnen alleen ontsnappen als de deur of pakking van de deur van een magnetron defect is. Een groter gevaar is waarschijnlijker afkomstig van het voedsel dat in de magnetron is verwarmd. Hoewel de containers vaak alleen lauw zijn, kan het verwarmde voedsel brandwonden of broei veroorzaken. Water dat in de magnetron wordt verwarmd, borrelt niet wanneer het het kookpunt bereikt. Daarom is uiterste voorzichtigheid altijd geboden.

Stomer of magnetron – wat is beter?