Smaakt Koriander naar Cilantro? Deze gids beantwoordt al je twijfels!
Misschien zit je plotseling in een lastig parket; je bent op de plaatselijke markt om wat Cilantro te kopen, maar uit pech is het op.
Uit het niets herinner je je dat je een artikel op het internet tegenkwam waarin stond dat Koriander vergelijkbaar is met Cilantro…
Natuurlijk kun je het maken van je heerlijke romige kip met koriander niet zomaar overslaan, zeker niet als er geliefden komen eten…
Maar voordat je besluit om dat pakje kruiden te kopen, moet je meer weten over deze potentiële vervanger.
Je zou zeker niet willen eindigen met het maken van een maaltijd die in de verste verte niet lijkt op wat je gewend bent.
Laten we eens kijken naar de overeenkomsten en verschillen tussen Cilantro en Koriander, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen over je aankoop!
Lees hieronder verder om meer te weten te komen over deze…
Smaakt Koriander naar Cilantro?
Zoals velen van jullie misschien niet weten, is koriander een specerij die al eeuwen wordt gebruikt.
Het komt vaak voor in de Indiase en Mexicaanse keuken, maar het kan worden gebruikt in elk type keuken en recept, zoals soepen en stoofschotels.
Deze specerij is populair over de hele wereld vanwege zijn veelzijdigheid en zijn smaak.
Anderzijds wordt Cilantro meestal gebruikt voor sauzen, dips en andere salsa’s. Dit kruid wordt vaak gevonden in Thaise en Indiase gerechten, maar het is ook gebruikelijk bij het maken van salades of taco’s.
Dus om de vraag te beantwoorden “smaken deze twee kruiden hetzelfde?”
The short answer is yes: both are possible to use for cooking because they somehow taste similar... But they do have some differences that can affect how successful your dish may come out.
Hoewel beide specerijen van dezelfde plant komen, is de smaak verschillend door de manier waarop ze op bepaalde tijdstippen worden geoogst.
Welnu, wetende dat deze specerijen inderdaad verschillen hebben, laten we ze één voor één doornemen, zodat u de beste keuze voor uw gerecht kunt maken.
Hoe ze smaken:
Zoals gezegd wordt de smaak van de specerijen bepaald door de manier waarop ze geoogst worden.
Koriander wordt geoogst als het net begint te groeien, en Cilantro als het volgroeide bladeren aan de plant heeft.
De smaak van Koriander zal milder zijn dan die van de andere specerij omdat Koriander niet zo lang mag groeien voor de oogst.
Wil je een meer uitgesproken smaak in je gerecht met een klein vleugje citrus, dan zul je Cilantro als kruid willen gebruiken. Het ingrediënt staat erom bekend een smaak af te geven die pittig en kruidig kan zijn.
Koriander daarentegen is de mildere keuze, omdat het een smaak geeft die meer aards en nootachtig is. Deze specerij geeft een unieke smaak die lichter is dan Cilantro.
Als je niet op zoek bent naar iets te overheersends in je gerecht, dan is dit misschien net wat je nodig hebt.
Hoe ze ruiken:
Als het om koken gaat, willen we allemaal dat ons eindproduct heerlijk ruikt, want wie wil niet dat zijn huis ruikt als een vijfsterrenrestaurant?
Coriander is considered to be the more fragrant of the two spices and has been said that it smells like citrus.
Wanneer je kookt met Cilantro, aan de andere kant, staat het erom bekend dat het een aroma afgeeft dat doet denken aan dennennaalden of peterselie.
Als u wilt dat uw gerecht een mildere geur heeft, dan is het een goed idee om Koriander te gebruiken.
Maar als je op zoek bent naar iets dat je huis tijdens het koken naar de feestdagen laat ruiken of een geuriger gerecht wilt, dan is Cilantro misschien precies wat je nodig hebt.
Hoe ze gebruikt worden:
Elke specerij wordt anders gebruikt vanwege de smaak die ze aan een gerecht geven. Als het gaat om standaard koken zoals braden, bakken, of sudderen voor soepen en stoofschotels, wordt vaak Cilantro gebruikt.
Het gebruik van Koriander is veel universeler in de soorten maaltijden waar het bij hoort, maar het is bekend dat het goed samengaat met Indiase gerechten zoals curry en salades.
Het ingrediënt komt ook voor in Mexicaanse keukens zoals taco’s en Quesadillas.
Het is niet alleen de smaak van deze kruiden die ze populair maken, maar ook hun uiterlijk is een reden waarom ze zo gewild zijn.
Cilantro leaves look similar to parsley while the other resembles cumin seeds or caraway seeds.
Hun gehalte aan voedingsstoffen:
Natuurlijk willen we allemaal een maaltijd die niet alleen goed smaakt, maar ook goed is voor onze gezondheid.
Weten welke voedingsstoffen en vitaminen we uit deze twee ingrediënten halen, is een goede manier om de beste beslissing te nemen bij het koken.
Van koriander is vastgesteld dat het een hoger gehalte aan antioxidanten en vitamine C heeft.
Het andere bevat daarentegen geen antioxiderende eigenschappen, maar biedt wel bescherming tegen chronische ziekten zoals diabetes en kanker.
Beide zijn rijk aan ijzer, waarbij koriander ongeveer vijf keer zoveel ijzer bevat. Het geeft ons ook meer voedingsvezels, vitamine A en calcium.
De andere heeft een grotere hoeveelheid kalium dan het andere ingrediënt, maar beide voorzien ons van mangaan en magnesium, die essentieel zijn bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel.
Het nieuw verworven leren
Dit gedeelte heeft ons zeker veel geleerd. Je weet nu dat Koriander ongeveer hetzelfde smaakt als Cilantro, maar verschillende aspecten heeft.
Je weet ook hun verschillen op basis van geur, gebruik en gehalte aan voedingsstoffen.
Met al deze dingen in gedachten, weten we zeker dat u de juiste keuze kunt maken bij het bepalen welk ingrediënt het beste is voor uw gerecht.
Nu we dat onder controle hebben, gaan we naar ons volgende onderwerp en dat is…
Goed, je bent misschien in de war over Koriander en Korianderzaad. Echter, om het eenvoudiger te maken is het verschil tussen deze twee ingrediënten:
Coriander is the ground root, but Coriander seed is made from the fruit of the plant. The two are both from the same plant but are different because of several factors such as the way they were processed.
Korianderzaad is minder pittig, heeft een zoetere smaak, en bevat meer olie dan de wortel, waardoor het makkelijker te verteren is.
Deze specerij moet worden gebruikt in gerechten die een milde smaak moeten hebben, zoals gehaktballen, vanwege zijn subtiliteit. Het gaat ook goed samen met andere gerechten zoals augurken.
Er zijn veel voordelen die dit zaad je geeft, allemaal dankzij de natuurlijke oliën. Ze kunnen je helpen met de spijsvertering, slechte adem voorkomen en het belangrijkste is dat het ontstekingsremmende eigenschappen heeft om het ontstekingsniveau van je lichaam in toom te houden.
Maar hoe wordt dit meestal gebruikt in de keuken? Wordt het op dezelfde manier gebruikt als de wortel? Ga hieronder verder om het antwoord te weten!
Hoe korianderzaad te gebruiken bij het koken
Koken met korianderzaad gaat heel anders dan met de wortel. Als je de wortel kookt, moet je hem schillen en dan in kleine stukjes snijden.
Aan de andere kant, als je het zaad kookt, moet je het vermalen, zodat de zaden hun smaak kunnen afgeven.
Een manier om korianderzaadjes in je gerecht te verwerken is door ze toe te voegen vlak nadat je de andere specerijen erin hebt gedaan, net voordat je je vloeistof giet, zodat het niet overheerst en de smaak van de andere specerijen beïnvloedt.
Je kunt ze ook bakken om hun smaak en aroma vrij te maken of misschien door olie toe te voegen in een zware koekenpan op middelhoog vuur en ongeveer 30 seconden te bakken.
Je zult ze dan in een molen of vijzel met een stamper willen overbrengen en fijnstampen.
Mensen vinden dat deze methode veel beter is, omdat het een meer uitgesproken smaak geeft, zoals laurierblaadjes, in vergelijking met wat je krijgt door de koriander gewoon te malen in een gewone blender en in je gerecht te gooien.
Sectie Samenvatting
Nu we op het punt staan het einde van deze leesreis te bereiken, weten we een paar dingen, waaronder het verschil tussen korianderzaad en -wortel, het nut van het zaad, en hoe je het kunt toevoegen aan je keuken.
Ongeacht of je een ervaren kok bent of gewoon een amateur, het zou een goed idee zijn om deze kennis in je arsenaal te hebben.
Voordat je nu op pad gaat om al deze dingen die je geleerd hebt uit te proberen, laten we eindelijk onze…
Laatste woorden
Deze leesreis is inderdaad een lange geweest, maar we kunnen zeker zeggen dat het de moeite waard was.
Je weet nu het antwoord op “Smaakt Koriander naar Cilantro?” samen met een heleboel andere nuttige dingen die je kunnen helpen een betere beslissing te nemen in de keuken.
Wij zijn ervan overtuigd dat deze nieuw verworven kennis uw kookervaring veel aangenamer en vruchtbaarder zal maken.
De volgende keer dat je in de keuken staat en geen idee hebt wat je moet vervangen voor je ontbrekende ingrediënten, denk dan gewoon aan dit artikel en je kunt in minder dan vijf minuten een gezond gerecht in elkaar flansen!
Inhoudsopgave