Snelle kip fricassee met recept, instructies &ingrediënten

Kip fricassee is een heerlijk eenvoudig gerecht dat bestaat uit goede ingrediënten en heerlijk smaakt. Het is ook bij uitstek geschikt voor het recyclen van restjes. Zorg er dus voor dat je je koelkast controleert om te zien wat je van de dag ervoor hebt voordat je begint met koken. Het recept laat vele variaties toe en kan naar uw smaak worden bereid.

De belangrijkste ingrediënten

Het maakt niet uit of je kippendijen of kipfilet gebruikt. Er kunnen restjes zijn van de vorige dag. Als u echter restjes van soepkip of gegrilde kip heeft, moet u de huid en botten verwijderen. Als het vlees niet genoeg is, verhoog je gewoon de hoeveelheid groenten. Je kunt de bouillon zelf bereiden. Als je geen tijd of zin hebt, ben je vrij om een goede bouillon van het glas te gebruiken of je toevlucht te nemen tot korrelige bouillon.

Kip fricassee wordt klassiek geserveerd met rijst

Kip fricassee wordt klassiek geserveerd met rijst

De klassieke kip fricassee bevat wortelen, witte champignons en erwten. Deze ingrediënten zijn altijd beschikbaar. Gebruik voor erwten bevroren erwten. Ze smaken frisser dan erwten in blik en hebben die mooie sterke kleur. Maar nogmaals, je kunt inventief zijn en gebruiken wat de koelkast te bieden heeft. Met ingeblikte maïskorrels, kleine bloemkool- of broccoliroosjes en asperges smaakt het gerecht ook goed. Als bijgerecht wordt traditioneel gekookte rijst geserveerd.

Zo werkt het met zwetend meel

Roux

De basis van een goede kip fricassee is het meel zweet

Veel beginnende koks schrikken terug voor het bereiden van een meelzweet. Maar dat is helemaal niet moeilijk. En voor de fricassee is het onmisbaar. Probeer het gewoon eens! Het geheim is de verhouding tussen bloem en boter, evenals de hoeveelheid vloeistof. Zorg er dus voor dat je je precies aan de hoeveelheden houdt! Daarnaast is je aandacht nodig bij het roeren. Misschien is je eerste meelzweet niet helemaal vrij van brokken. Maar wat maakt dat uit? Het belangrijkste is dat het goed smaakt!

Lees ook:   Blue Marlin

Ingrediënten voor 4 personen

  • 250 tot 300 g kip (gebakken of gekookt)
  • 1 middelgrote wortel (geschild en in blokjes gesneden)
  • 2 tot 3 champignons (gesneden en gesneden afhankelijk van de grootte)
  • 150 g bevroren erwten
  • 25 g boter
  • 25 g bloem
  • 400 ml kippenbouillon
  • 100 ml crème
  • Zout en peper
  • wat citroensap
  • enkele stelen verse peterselie

Stapsgewijze handleiding

Bereid kip fricassee stap voor stap

Bereid kip fricassee stap voor stap

1. Bereid eerst het kippenvlees door het indien nodig van huid en botten te ontdoen en vervolgens in kleine stukjes te plukken of te snijden.

2. Bereid vervolgens de groenten, maak ze schoon, snijd ze in kleine stukjes en bereid de erwten.

3. Nu is het meelzweet gaar. Leg alle ingrediënten binnen handbereik naast het fornuis. Smelt eerst de boter in de pot. Zodra het gesmolten is, voeg je de bloem toe. Nu hangt het ervan af: Roer met een beetje snelheid met de garde op de bodem van de pot tot bloem en boter een goudgele kleur hebben gekregen. Roer nu langzamer, vul geleidelijk met kippenbouillon en breng alles aan de kook.

4. Voeg de room en het bereide vlees en de groenten toe en laat alles 8 tot 10 minuten pruttelen, af en toe roerend.

5. Breng tot slot de kip fricassee op smaak met zout, peper en een beetje citroensap en strooi deze direct op de borden met gehakte peterselie voor het serveren.