Gerecht: Hoe maak je Stoofvlees met gekookte aardappelen en gebakken witloof

Stoofvlees met gekookte aardappelen en gebakken witloof

Stoofvlees met gekookte aardappelen en gebakken witloof is een klassiek Belgisch gerecht dat al jarenlang op de menukaart staat van vele restaurants in het land. Het gerecht bestaat uit gestoofd rundvlees, gekookte aardappelen en gebakken witloof. Het is een gerecht dat veelal gegeten wordt in de herfst- en wintermaanden. Het is een heerlijk gerecht om te serveren tijdens een gezellig etentje met vrienden of familie. In dit artikel geven we je meer informatie over hoe je dit klassieke gerecht zelf kunt maken.

Ingrediënten voor stoofvlees met gekookte aardappelen en gebakken witloof

Om stoofvlees met gekookte aardappelen en gebakken witloof te maken heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 1 kilo rundvlees (bijvoorbeeld riblappen)
  • 1 flesje donker bier
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels bloem
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 takjes tijm
  • 1 eetlepel azijn
  • 500 gram aardappelen
  • 4 stronkjes witloof
  • 50 gram boter
  • Peper en zout

Bereidingswijze

Stoofvlees

1. Snijd het rundvlees in blokjes van ongeveer 3 centimeter en bestrooi het met peper en zout.

2. Snipper de uien en de knoflook fijn.

3. Verhit een scheutje olie in een stoofpan en bak hierin het rundvlees aan totdat het rondom bruin is.

4. Voeg de ui en knoflook toe en bak deze kort mee.

5. Voeg dan de bloem toe en roer goed door totdat de bloem volledig is opgenomen door het vlees.

6. Voeg nu het bier, de laurierblaadjes, tijm en azijn toe en roer goed door.

7. Breng het geheel aan de kook en zet vervolgens het vuur laag.

8. Laat het geheel ongeveer 3 uur stoven totdat het vlees lekker mals is.

Lees ook:   bora puru

Aardappelen

1. Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken.

2. Kook de aardappelen in ongeveer 20 minuten gaar.

Witloof

1. Snijd de onderkant van de witloof af en snijd de stronken doormidden.

2. Smelt de boter in een koekenpan en bak hierin het witloof aan totdat het mooi bruin is.

Serveren

Verdeel het stoofvlees over de borden en leg hierbij de gekookte aardappelen en gebakken witloof. Serveer direct.

Conclusie

Stoofvlees met gekookte aardappelen en gebakken witloof is een heerlijk gerecht dat perfect is voor de herfst- en wintermaanden. Het gerecht is gemakkelijk te maken en de smaken zijn heerlijk. Serveer het gerecht tijdens een gezellig etentje met vrienden of familie en geniet van een heerlijke avond.

FAQs

1. Kan ik ander vlees gebruiken voor het stoofvlees?

Ja, je kunt ook ander vlees gebruiken voor het stoofvlees. Bijvoorbeeld hamlappen of sukadelappen.

2. Kan ik ander bier gebruiken voor het stoofvlees?

Ja, je kunt ook ander bier gebruiken voor het stoofvlees. Bijvoorbeeld een trappistenbier of een donker abdijbier.

3. Kan ik het witloof ook koken in plaats van bakken?

Ja, je kunt het witloof ook koken in plaats van bakken. Kook het witloof dan in ongeveer 10 minuten gaar.

4. Kan ik de aardappelen ook anders bereiden?

Ja, je kunt de aardappelen ook anders bereiden. Bijvoorbeeld door ze te bakken of te pureren.

5. Kan ik het stoofvlees ook van tevoren maken?

Ja, je kunt het stoofvlees prima van tevoren maken. Bewaar het stoofvlees in de koelkast en verwarm het voor het serveren opnieuw op.