Taste of Tomorrow 2018 – de voedseltrends van morgen: wat we in de toekomst zullen eten

Voedseltrends komen en gaan – maar je kunt er meestal niet helemaal aan ontsnappen. Na avocado’s en pulled pork, nu de spannende vraag: Wat is de volgende stap? De apparaatfabrikant AEG heeft gegevens van sociale media geanalyseerd en presenteert verbluffende resultaten: paars voedsel, vleesloos vlees en andere curiositeiten zijn inbegrepen. De 7 foodtrends van morgen zijn de volgende:

#1 Paars eten

AEG Smaak van Morgen: Purple Food; Foto: AEG

Net als in de mode-industrie lijken er ook bepaalde trendkleuren in voedsel te zijn. De trendkleur van de toekomst: paars. Laten we er even over nadenken, welke voedingsmiddelen zijn verkrijgbaar in deze kleur? Maar sommige: rode biet, krenten, pruimen, bosbessen, aubergines, vijgen, druiven bijvoorbeeld. Zelfs paarse aardappelen, paarse kool en paarse bonen bestaan. Blijkbaar is de antioxidant die verantwoordelijk is voor de paarse kleur van de vrucht ontstekingsremmend. Bovendien heeft het een positief effect op de bloeddruk en het cholesterolgehalte.

#2 Puffend

AEG Smaak van Morgen: Gepoft; Foto: AEG

Popcorn is even populair als bekend. Maar wist je dat je quinoa of amarant trekjes makkelijk kunt maken? De gepofte ontbijtgranen passen perfect in muesli of als garnering voor salades of soepen.

# 3 Umami

AEG Smaak van Morgen: Umami; Foto: AEG

Wanneer Japanners ‘umami’ zeggen, betekent dit dat hun eten een ‘aangenaam hartige smaak’ heeft. Umami is, naast de meer bekende vier smaken, de vijfde die onze tong kan onderscheiden. Umami zit bijvoorbeeld in paddenstoelen of Parmezaanse kaas. Al oude hoed in Japan – in Europa alleen in de toekomst een voedseltrend.

#4 Oerkorrels

AEG Smaak van Morgen: Urkörner; Foto: AEG

Oude granen – dit zijn graanvariëteiten die al duizenden jaren nauwelijks zijn veranderd in hun veredeling. De granen zijn bijzonder rijk aan voedingsstoffen, goed voor het immuunsysteem en de spijsvertering. We hebben het over gerst, quinoa, rogge, spelt, boekweit, kamut en dergelijke. Onthoud deze namen – anders mis je een voedseltrend van de toekomst.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Spring roll met noedels, Thaise dressing en een pindadip

#5 Sous-Vide

AEG Smaak van Morgen: Sous Vide; Foto: AEG

“Sous vide” is Frans en betekent “onder vacuüm”. Voor dit speciale type bereiding wordt het voedsel gestofzuigd en vervolgens in stoom gekookt. Hierdoor blijven belangrijke ingrediënten behouden. Het sous-vide-gekookte vlees, vis en groenten hebben een grote consistentie en een bijzonder intense smaak. Dat is de reden waarom bekroonde chef-koks de technologie al eeuwenlang gebruiken. Nu komt het sous-vide koken naar jou en mij.

#6 Vleesloos vlees

AEG Smaak van Morgen: vleesloos vlees; Foto: AEG

We eten veel te veel vlees. Tofu is ook niet het geel van het ei. Godzijdank is er jackfruit. Het is qua consistentie vergelijkbaar met pulled pork en lijkt een strijd te voeren om de 1e plaats op de populariteitsschaal met de vleesvervanger leider Tofu.

#7 Zero Waste

AEG Smaak van Morgen: Zero Waste; Foto: AEG

Dit betekent niet een levensstijl zonder plastic, maar eerder: opeten! De trend gaat in de volgende richting: Alles wat eetbaar wordt, moet worden gerecycled. Neem bijvoorbeeld bloemkool: de bladeren en stengel belanden meestal in de vuilnisbak – niet als je de nieuwste voedseltrend volgt. Van de stengel kun je heerlijke frietjes maken en de bladeren verwerk je tot een bloemkoolpesto. Volle buik – lege vuilnisbak. Zo werkt koken.

Omslagfoto: AEG