Thaise quinoa salade







Thaise quinoa salade

Thaise quinoa salade

Welkom bij mijn blog! Vandaag deel ik een heerlijk recept voor een Thaise quinoa salade. Deze salade zit boordevol smaak en gezonde ingrediënten. Het is een perfect gerecht voor een lichte lunch of als bijgerecht bij het avondeten. Laten we aan de slag gaan!

Samenvatting

De Thaise quinoa salade is een kleurrijke en smaakvolle salade met quinoa als basis. Het is een gezonde maaltijd die gemakkelijk te maken is en perfect past in een gebalanceerd dieet. De salade bevat veel verse groenten, knapperige taugé en gehakte pinda’s voor extra crunch. De dressing op basis van sojasaus, rijstazijn, sesamolie en honing geeft de salade een heerlijke Thaise twist. Serveer de salade als bijgerecht of als hoofdgerecht met bijvoorbeeld gegrilde kip of garnalen. Geniet ervan!

Specificaties

  • Voorbereidingstijd: 15 minuten
  • Bereidingstijd: 15 minuten
  • Koeltijd: 30 minuten
  • Totaal: 1 uur
  • Porties: 4

Benodigdheden

  • Kookpan
  • Grote kom
  • Snijplank
  • Koksmes
  • Kommetje
  • Garde
  • Opscheplepel

Ingrediënten

  • 200 gram quinoa
  • 1 rode paprika, in blokjes
  • 1 komkommer, in blokjes
  • 2 wortels, geraspt
  • 100 gram taugé
  • 4 lente-uitjes, fijngesneden
  • 1 bosje koriander, fijngehakt
  • 100 gram pinda’s, grof gehakt
  • Voor de dressing:
  • 3 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels rijstazijn
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 1 eetlepel honing
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 rode peper, fijngehakt

Stap-voor-stap plan

  1. Kook de quinoa volgens de instructies op de verpakking.
  2. Laat de quinoa afkoelen.
  3. Meng in een grote kom de gekookte quinoa, rode paprika, komkommer, geraspte wortels, taugé, lente-uitjes, koriander en gehakte pinda’s.
  4. Maak de dressing door de sojasaus, rijstazijn, sesamolie, honing, knoflook en rode peper te mengen in een apart kommetje.
  5. Giet de dressing over de salade en meng alles goed door elkaar.
  6. Laat de salade minstens 30 minuten in de koelkast staan zodat de smaken goed kunnen intrekken.
  7. Serveer de Thaise quinoa salade als bijgerecht of als hoofdgerecht met bijvoorbeeld gegrilde kip of garnalen.
Lees ook:   Milieuvriendelijker barbecueën: zo doe je dat

Variaties van het recept

Je kunt dit recept naar eigen smaak aanpassen. Hier zijn een paar ideeën:

  • Voeg stukjes ananas of mango toe voor een zoete twist.
  • Vervang de rode paprika door gele paprika voor extra kleur.
  • Gebruik cashewnoten of amandelen in plaats van pinda’s.
  • Voeg gebakken tofu toe voor een vegetarische eiwitbron.

Handige tips

  • Spoel de quinoa voor het koken goed af om de bittere smaak te verminderen.
  • Snijd de groenten in gelijke blokjes voor een mooie presentatie.
  • Voeg de dressing pas vlak voor het serveren toe om de salade lekker knapperig te houden.
  • Bewaar restjes salade in een luchtdichte container in de koelkast. De salade blijft 1-2 dagen goed.

Voedingswaarde

De voedingswaarde per portie van de Thaise quinoa salade is als volgt:

  • Calorieën: 300
  • Koolhydraten: 40 gram
  • Eiwitten: 10 gram
  • Vetten: 14 gram
  • Verzadigde vetten: 2 gram
  • Vezels: 6 gram
  • Suikers: 8 gram
  • Natrium: 500 milligram

Veelgestelde vragen

1. Kan ik de quinoa vervangen door een andere graansoort?

Ja, je kunt bijvoorbeeld ook bulgur, couscous of rijst gebruiken in plaats van quinoa.

2. Kan ik de dressing van tevoren maken?

Ja, je kunt de dressing tot 1 week van tevoren maken en bewaren in de koelkast. Schud de dressing goed voor gebruik.

3. Kan ik de salade ook warm eten?

Ja, je kunt de salade ook warm eten. Laat de quinoa dan niet volledig afkoelen voordat je de andere ingrediënten toevoegt.

Conclusie

De Thaise quinoa salade is een heerlijk gerecht boordevol smaak en gezonde ingrediënten. Het is een veelzijdige salade die zowel als bijgerecht of als hoofdgerecht geserveerd kan worden. Met de tips en variaties kun je de salade aanpassen naar jouw eigen smaak. Geniet van deze kleurrijke en voedzame maaltijd!

Lees ook:   Authentiek Spaans Tortilla Recept (Tortilla Espanola)