Gerecht: Hoe maak je Varkenswangen met pruimen en dunne frietjes

Varkenswangen met pruimen en dunne frietjes

Inleiding

Welkom bij ons artikel over het heerlijke gerecht “Varkenswangen met pruimen en dunne frietjes”. In dit artikel zullen we je alles vertellen over dit smakelijke gerecht, van de ingrediënten tot de bereidingswijze. Lees verder om meer te weten te komen over deze culinaire traktatie.

Ingrediënten

Voor het bereiden van varkenswangen met pruimen en dunne frietjes heb je de volgende ingrediënten nodig:

Voor de varkenswangen:

– 1 kg varkenswangen
– 2 uien
– 4 teentjes knoflook
– 250 ml rode wijn
– 500 ml runderbouillon
– 2 takjes tijm
– 2 laurierblaadjes
– Zout en peper naar smaak
– Bloem voor het bestuiven van de varkenswangen
– Olie om in te bakken

Voor de pruimencompote:

– 500 g pruimen
– 50 g suiker
– 1 kaneelstokje
– Sap van 1 sinaasappel
– Sap van 1 citroen

Voor de dunne frietjes:

– 1 kg aardappelen
– Olie om in te frituren
– Zout naar smaak

Bereidingswijze

Stap 1: Voorbereiding

Begin met het voorbereiden van de varkenswangen. Dep de varkenswangen droog met keukenpapier en bestrooi ze met zout en peper. Bestuif de varkenswangen lichtjes met bloem en schud het overtollige bloem eraf.

Stap 2: Het bakken van de varkenswangen

Verhit een beetje olie in een grote braadpan en bak de varkenswangen aan beide kanten goudbruin. Haal de varkenswangen uit de pan en leg ze op een bord.

Stap 3: Het maken van de saus

Snijd de uien en knoflook fijn en fruit ze in dezelfde pan waarin de varkenswangen zijn gebakken. Voeg de rode wijn toe en laat het geheel inkoken tot de helft. Voeg vervolgens de runderbouillon, tijm en laurierblaadjes toe. Breng de saus aan de kook en leg de varkenswangen terug in de pan. Laat het geheel op laag vuur sudderen gedurende 2 tot 3 uur, of totdat de varkenswangen heerlijk mals zijn.

Lees ook:   Hoe Lang Moet Boerenkool Koken In De Snelkookpan? (Solution)

Stap 4: Het maken van de pruimencompote

Was de pruimen en verwijder de pitten. Snijd de pruimen in stukjes. Doe de pruimen, suiker, kaneelstokje, sinaasappelsap en citroensap in een pan en breng het geheel aan de kook. Laat de pruimen zachtjes pruttelen tot ze zacht zijn en de compote de gewenste dikte heeft.

Stap 5: Het maken van de dunne frietjes

Schil de aardappelen en snijd ze in dunne reepjes. Spoel de aardappelreepjes af onder koud water om het zetmeel te verwijderen. Verhit de olie in een frituurpan tot 180 graden Celsius. Bak de aardappelreepjes in kleine porties goudbruin en knapperig. Laat de frietjes uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze met zout.

Conclusie

Varkenswangen met pruimen en dunne frietjes is een heerlijk gerecht dat zeker indruk zal maken op je gasten. De malse varkenswangen in combinatie met de zoete pruimencompote en knapperige dunne frietjes zorgen voor een perfecte smaakbeleving. Probeer dit gerecht zelf uit en geniet van een culinair hoogstandje!

Veelgestelde vragen

1. Kan ik dit gerecht ook zonder rode wijn bereiden?

Natuurlijk! Als je geen rode wijn wilt gebruiken, kun je deze vervangen door bijvoorbeeld appelsap of bouillon.

2. Zijn varkenswangen moeilijk verkrijgbaar?

Varkenswangen zijn misschien niet bij elke slager verkrijgbaar, maar je kunt ze vaak bestellen bij een goede slager. Informeer bij jouw plaatselijke slager naar de mogelijkheden.

3. Kan ik de pruimencompote ook van andere vruchten maken?

Absoluut! Je kunt de pruimen vervangen door andere steenvruchten, zoals perziken of abrikozen. Experimenteer met verschillende smaken en ontdek jouw favoriete combinatie.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Zalmgebraadje met bimi en geplette aardappel

4. Moet ik de aardappelen eerst weken voordat ik ze frituur?

Nee, het is niet nodig om de aardappelen te weken voordat je ze frituurt. Het afspoelen onder koud water is voldoende om het zetmeel te verwijderen.

5. Kan ik dit gerecht ook vegetarisch maken?

Ja, je kunt de varkenswangen vervangen door bijvoorbeeld seitan of paddenstoelen voor een heerlijke vegetarische variant.

Bedankt voor het lezen van ons artikel over varkenswangen met pruimen en dunne frietjes. We hopen dat je geïnspireerd bent geraakt om dit gerecht zelf te proberen. Eet smakelijk!