Verlopen eieren: hoe lang kunnen ze worden gebruikt?

Net als elk ander voedsel hebben eieren een houdbaarheidsdatum. Volgens de wettelijke voorschriften is deze minimale houdbaarheid in Duitsland 28 dagen. De datum van minimale houdbaarheid verwijst echter niet naar de specifieke vervaldatum van de eieren, die na het verstrijken van deze periode nog eetbaar kunnen zijn.

Hoewel het in dit land gebruikelijk is geworden om verlopen voedsel direct weg te gooien, zijn veel producten veel langer houdbaar dan op de verpakking staat. Daarom is het logisch om verlopen eieren te controleren op hun houdbaarheid. Eieren moeten echter worden overwogen vanwege hun delicate aard, die speciale zorg vereist bij het hanteren. Zelfs kleine beschadigingen kunnen bacteriën, ziektekiemen en schimmels door de schaal laten dringen, zodat de eieren sneller bederven en de houdbaarheidsdatum dienovereenkomstig wordt verminderd. Zeer gevreesd is vergiftiging met salmonella, deze bacteriële infectie leidt tot hoge koorts en diarree bij het eten van rauwe eieren.

Verlenging van de houdbaarheid van eieren

In de eerste 18 tot 20 dagen na het leggen kunnen eieren ongekoeld in de keuken worden bewaard, omdat ze natuurlijke afweermiddelen hebben die hen beschermen tegen ziektekiemen en ziekteverwekkers. De opslaglocatie moet koel en donker zijn, maar ook veilig voor schade. Daarom is bewaren in eierdozen ideaal. Overmatige hitte en extreme temperatuurschommelingen verminderen echter de houdbaarheidsdatum. Als u de eieren langer dan 20 dagen na de legdatum zonder aarzeling wilt eten, moet u ze zo koel mogelijk bewaren, bij voorkeur in de koelkast. Op deze manier kunnen eieren ongeveer 2 tot 4 weken na de houdbaarheidsdatum worden bewaard. Over het algemeen moeten eieren tijdens de warme zomermaanden onmiddellijk na aankoop in de koelkast worden bewaard.

Gebruik verlopen eieren voor voedselbereiding

Als u voedsel wilt bereiden met rauwe eieren zoals mayonaise of tiramisu, moet u alleen vers gelegde exemplaren gebruiken. In extreme gevallen moeten de eieren maximaal 18 dagen oud zijn, anders is er een groot risico op vergiftiging met bacteriën en ziektekiemen. Vanaf het verstrijken van de houdbaarheidsdatum mogen eieren alleen worden gebruikt voor recepten die door verhitting zijn bereid. Ze zijn nog steeds geschikt om te bakken of te koken met beperkingen. Een controle van de conditie voor gebruik is echter verplicht.

Controleer verlopen eieren op vervaldatum

Verlopen eieren hoeven niet per se bedorven te worden, maar zijn in veel gevallen nog wel eetbaar. Daarom moet u eerst de eieren testen om infectie van reeds bedorven exemplaren te voorkomen. Een zinvolle mogelijkheid is een test met behulp van water. Om dit te doen, plaats het ei in een kom met water. Wanneer het ei naar de bodem zakt, kan het nog steeds zonder problemen worden gegeten. Maar als het op het wateroppervlak drijft, is het al rot en hoort het in het afval. Als het ei zich op de bodem van de schaal in het water nestelt, is het raadzaam om het zo snel mogelijk te eten. Een geurtest is ook geschikt voor de inspectie. Als het ei na het kraken rot ruikt of naar vis ruikt, is het slecht.

Tip: In rotte eieren is het eiwit ook veel vloeibaarder dan in verse exemplaren. Als de dooier niet in het midden kan houden, maar naar de zijkant glijdt, is het ei al bedorven.