Veroorzaakt Pasta een opgeblazen gevoel? Hoe het te vermijden?

Pasta kan je vaak een wat vol en zwaar gevoel geven, maar veroorzaakt pasta een opgeblazen gevoel?

Het is een koolhydraatrijke maaltijd waar hardlopers en atleten zich de avond voor de wedstrijd vaak aan overgeven, maar is het verstandig om dat te doen als je je daarna alleen maar opgeblazen gaat voelen?

Door een opgeblazen gevoel voel je je ongemakkelijk en winderig. Het gebeurt meestal na het eten van bepaald voedsel, maar je kunt op elk moment last krijgen van winderigheid.

Er zijn veel winderige voedingsmiddelen, maar kan pasta een opgeblazen gevoel en winderigheid veroorzaken?

Pasta does, in fact, cause bloating, mainly due to most kinds of pasta's main ingredient: wheat. In some cases, the sauces accompanying your pasta can worsen your bloating.

Veroorzaakt Pasta een opgeblazen gevoel?

pasta kan een opgeblazen gevoel veroorzaken

Een van de hoofdbestanddeel van bijna elke vorm van pasta is tarwe. Aangezien een behoorlijk deel van de bevolking enige gevoeligheid heeft voor tarwe, kunnen velen zich vaak opgeblazen voelen na het eten ervan.

Maar pasta is misschien niet het enige probleem van uw spaghettischotel.

Bepaalde ingrediënten in uw favoriete sauzen kunnen ook bijdragen aan je winderige ongemak.

Waarom maakt pasta je opgeblazen?

Pasta is er in vele vormen, maar de meeste heeft drie ingrediënten:

  • Griesmeel of tarwemeel
  • Water
  • Zout

Sommige pasta’s bevatten ook eieren, plantaardige kleurstoffen of kruiden, maar de basis zijn altijd dezelfde drie ingrediënten.

waarom maakt het ons opgeblazen

Hoewel niet iedereen gevoelig is voor tarwezijn er veel mensen met een tarweallergie of coeliakie die zich opgeblazen voelen na het eten van pasta.

Dit komt doordat je lichaam de tarwe in je maaltijd niet goed kan verwerken.

Bovendien is de natrium in pasta kan ook zorgen voor een opgeblazen gevoel…, vooral als je niet genoeg water drinkt.

Lijders aan coeliakie en tarweallergie zijn de twee groepen die zich het vaakst opgeblazen voelen na een maaltijd met pasta. Echter, er is een verschil tussen de twee.

Coeliakie

Coeliakie is een auto-immuunziekte waardoor je lichaam geen gluten kan verteren, een eiwit in tarwe en andere granen.

Als je coeliakie hebt, kan pasta een opgeblazen gevoel, diarree en andere GI problemen veroorzaken.

Tarwe Allergie

de tarwe allergie

Een tarwe allergie is iets anders dan coeliakie. Terwijl coeliakie voorkomt dat je lichaam tarwe verteerteen allergie zorgt ervoor dat je lichaam ertegen in opstand komt.

Als je allergisch bent voor tarwe, kan je volkoren pasta diner je achterlaten met een uitslag, ademhalingsmoeilijkheden en een opgeblazen gevoel..

Er is ook een klein aantal mensen met non-celiac gluten gevoeligheid.

Met andere woorden, zij hebben geen coeliakie of tarweallergie. In plaats daarvan, vallen ze ergens tussenin.

Wat te doen

Als de gedachte aan het opgeven van je pasta maaltijden ondraaglijk is, maak je dan niet te veel zorgen.

Als je een tarweallergie of een niet-celiacale glutengevoeligheid hebt, kun je proberen pasta uit uw dieet te schrappen en het na een paar weken weer langzaam in te voeren..

Zo kun je zien hoeveel je lichaam aankan voordat de opgeblazenheid toeslaat.

Andere redenen voor een opgeblazen gevoel na pasta

andere reden waarom je je opgeblazen voelt

Hoewel pasta de belangrijkste oorzaak is van een opgeblazen gevoel na een pastadiner, is het misschien niet de enige factor.

Dus, zorg ervoor dat je alles onder controle hebt, want in sommige gevallen.., het verwisselen van je pasta misschien niet genoeg is.

Als je geprobeerd hebt om tarwe pasta te elimineren en je voelt je nog steeds opgeblazen, overweeg dan deze ingrediënten.

Tomaten

Gekookte tomaten, zoals die in gewone spaghettisaus, kunnen gas en een opgeblazen gevoel veroorzaken bij mensen die gevoelig zijn voor tomaten..

Helaas zijn hun gasveroorzakende eigenschappen zo sterk dat zelfs zogende baby’s er last van kunnen hebben als moeder een snel bord lasagne naar binnen werkt.

Tip: This only happens with cooked tomatoes, so you don't have to worry about that plate of Caprese upsetting your stomach.

Knoflook

de knoflook

Knoflook is een alomtegenwoordig ingrediënt in pastagerechten en een favoriet onder fijnproevers. Echter, het is behoorlijk moeilijk te verteren.

Dus, als je je nog steeds winderig voelt na het gooien van de tarwe pasta, kan de knoflook in uw favoriete saus het probleem zijn….

Broccoli

Veel pastagerechten bevatten broccoli als hoofdingrediënt in sauzen. Je kunt het ook in de pasta zelf gerold vinden.

Echter, kan deze smakelijke kruisbloemige veggie ook moeilijk te verteren zijn, wat leidt tot winderigheid.

Dus, als uw pasta op smaak is gebracht met broccoli of in de saus zit, kan dat uw probleem zijn.

Zuivel

Sommige pastasoorten bevatten zuivelproducten, evenals vele pastasauzen.

Dus als je net een bord ravioli naar binnen werkt en meteen last krijgt van je maag.

de zuivel

De ricotta binnenin kan je een opgeblazen gevoel geven.. In feite, het zou kunnen betekenen dat je deel uitmaakt van de bevolking die lactose-intolerant is.

Gerst

Gerstpasta is een uitstekende vervanger voor tarwepasta. Maar helaas kan het ook een trigger zijn voor gas en een opgeblazen gevoel.

Dat komt omdat gerst een glutenbevattend graan is.

Dus, als u denkt dat u een glutenallergie of gevoeligheid heeft, is gerstpasta misschien niet de beste vervanging.

Zijn er pasta vervangers die geen opgeblazen gevoel veroorzaken?

beste vervangers

Naarmate coeliakie en tarweallergieën meer verspreid zijn, zijn veel bedrijven gluten- en graanvrije pastarecepten ontwikkeld.

Met deze pastasoorten kunt u van uw lasagne genieten zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over de gassigheid achteraf.

Dus, wat zijn de beste pastasoorten waar je geen opgeblazen gevoel van krijgt? Hier is een korte lijst:

  • Rijstnoedels
  • Kikkererwten pasta
  • Soba noedels
  • Gerst pasta
  • Mais pasta
  • Rode linzen pasta

Je kunt ook proberen je eigen tarwevrije noedels maken met behulp van een veggie spiralizer.

Elk van deze opties geeft u een uitstekende vervanger voor uw standaard tarwe pasta die zal helpen voorkomen dat u zich te opgeblazen voelt.

Tip: If you're prone to gas, you might want to skip the lentil pasta, as lentils could cause gas.

Hoe een opgeblazen gevoel door pasta te voorkomen

opgeblazen gevoel voorkomen

Er zijn een paar dingen om te overwegen wanneer proberen het opgeblazen gevoel na het eten van pasta te verminderen.

Sommige zijn makkelijker dan andere, maar ze kunnen je allemaal helpen om wat verlichting te krijgen.

Elimineer Tarwe Pasta

Als uw pasta u een opgeblazen gevoel geeft tot het punt van pijn…overweeg dan om tarwe pasta helemaal uit uw dieet te schrappen.

U kunt het vervangen door een van de bovenstaande keuzes om wat verlichting te krijgen, maar zorg ervoor dat u de ingrediënten dubbel controleert om er zeker van te zijn dat er geen tarwe in zit.

Vind uw tolerantie

vind uw eettolerantie

Als je geen coeliakiediagnose hebt en denkt dat je misschien gewoon een tarweallergie hebt, kun je stappen ondernemen om je tolerantie voor tarwe te vinden.

Het enige wat je hoeft te doen is een paar weken geen tarwepasta meer eten. En dan, langzaam weer beginnen met kleine hoeveelheden.

Maak een notitie zodra je een hoeveelheid hebt bereikt waarbij je je opgeblazen begint te voelen.

Dat is je tolerantie. Met andere woorden, dat is hoeveel tarwe pasta je aankan voordat je winderig wordt.

Tip: To make up for the lost bulk from pasta, consider adding more veggies or protein to your dish.

Minimaliseer Natrium

Wanneer u pasta koopt, zorg ervoor dat er niet te veel natrium in zit..

Hoewel de meeste opties niet veel natrium bevatten, kunnen zelfs kleine hoeveelheden zout je een opgeblazen gevoel geven.

Als u een pastagerecht eet dat bijzonder zout smaakt, een snel een paar glazen water drinken tijdens de maaltijd om dit tegen te gaan.

Eet langzaam

eet langzaam

Verstikking vermijden is niet de enige reden om je eten niet naar binnen te schrokken.

Hoewel dit niet uniek is voor pasta, te snel eten of praten tijdens het eten kan ervoor zorgen dat je veel lucht inslikt met je eten….

Deze lucht komt vast te zitten in je darmen en kan een opgeblazen gevoel veroorzaken.

Tip: If you're a fast eater, try putting your fork down between twirls of spaghetti to train yourself to slow down.

Laatste gedachten

Zo, veroorzaakt pasta een opgeblazen gevoel? Ja, maar met voorbehoud. Hoewel pasta je een opgeblazen of winderig gevoel kan geven, is het misschien niet de enige boosdoener op je bord.

Dus, als je je nog steeds voelt alsof je wegdrijft na je favoriete pasta diner, kijk dan ook eens naar de ingrediënten van uw sauzen.

Lees ook:   Gevulde zoete aardappel met pulled chicken