Vervanging voor crèmeversteviger: deze mogelijkheden bestaan

Met behulp van roomverstijviger wordt zoete room veel steviger wanneer het wordt opgeklopt en behoudt het zijn vorm langer. Dankzij de verhoogde stabiliteit kunnen bijvoorbeeld decoraties op taarten op deze manier beter worden gemaakt. Kortom, cream stiffness is een poeder dat voornamelijk uit zetmeel bestaat. Het wordt in de crème geroerd wanneer het wordt opgeklopt en bindt het door zwelling. Daarnaast zijn er chemische middelen opgenomen om de slagroom langer mee te laten gaan. Als u het liever zonder afgewerkte producten doet of deze praktische helper niet thuis hebt, kunt u ook de volgende hulpmiddelen gebruiken als vervanging voor crèmestijfheid.

1. Bind room met succes met gelatine

Gelatine is een geleermiddel, dat zowel in poeder- als bladvorm kan worden gekocht. Laat voor gebruik eerst de gelatine opzwellen in een pot met een beetje water en los dan op onder lichte invloed van warmte. Het product mag onder geen beding koken, omdat het dan niet meer werkt. Als praktisch alternatief kan ook instant gelatine worden gebruikt, die in de vereiste dosis onder de reeds opgeklopte room wordt geroerd. Wacht vervolgens even voordat u de slagroom gebruikt totdat de gelatine volledig is opgenomen.

2. Gebruik zetmeel met suiker in plaats van roomstijfheid

Omdat de roomstijfheid uiteindelijk voornamelijk uit zetmeel bestaat, kan dit hulpmiddel in eigen huis worden geproduceerd. Zetmeel is echter erg fijn en kan niet goed in de room worden verdeeld. Meng daarom een theelepel maïzena met een theelepel glazuur of glucose. Voeg dit mengsel vervolgens toe bij het kloppen van de room, zodat het niet alleen steviger, maar ook zoeter van smaak is. Gewone suiker is echter niet geschikt voor dit doel omdat het te grofkorrelig is.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Regenboogforel en risotto met groene kool

3. Gebruik snelle pudding als hulpmiddel

Als er thuis geen gelatine of maïzena verkrijgbaar zijn, kan een snelle pudding ook worden gebruikt als vervanging voor roomverstijviger, waarvoor niet hoeft te worden gekookt. Voeg hiervoor 1 tot 2 theelepels puddingpoeder toe aan de toch al half stevige slagroom. Werk vervolgens af met het kloppen van de room en wacht even tot de pudding helemaal opgezwollen is. De meer neutrale variëteiten vanille en roompudding zijn het meest geschikt. Aan de andere kant resulteren karamel en chocoladepudding in interessante smaken en kleurafwijkingen in de slagroom. In principe kunnen alle poeders als alternatief worden gebruikt voor roomstijfheid, die dik worden zonder te koken. Dit omvat ook hulpmiddelen voor roomgerechten, vanillesaus en kwarkgerechten. Ga in deze context altijd verder met de dosis volgens de instructies op de verpakking, zodat de slagroom niet te stevig wordt en er geen klontjes ontstaan.