Vlees goed invriezen en ontdooien

Of het nu gaat om overtollig gehakt, kipfilet of een goede biefstuk, de vriezer kan een uiterst nuttig hulpmiddel zijn als je meer vlees hebt gekocht dan nodig is. Invriezen moet echter zorgvuldig worden gedaan om schade aan het vlees – of in het ergste geval – aan uw gezondheid te voorkomen. Wij vertellen je de beste tips voor het invriezen en ontdooien van vlees.

Tevreden:

Welk vlees kan ingevroren worden?

Rauw vlees, met inbegrip van gevogelte, mag worden ingevroren als de uiterste verkoopdatum niet is verstreken. Maar zelfs gekookt vlees kan worden ingevroren als het nog niet eerder is ingevroren en ontdooid. Kortom, we raden aan om vlees in te vriezen op de dag van aankoop om de kwaliteit van het product te behouden.

Bevriezing

Invriezen in kleine porties is de meest effectieve manier om vlees te bewaren. Dit bevriest het vlees snel, bespaart tijd tijdens het ontdooien en minimaliseert tegelijkertijd voedselverspilling. Net als bij het invriezen van alle andere voedingsmiddelen, is het belangrijkste om het contact met circulerende buitenlucht zo laag mogelijk te houden. Voor het beste resultaat verpak je het vlees in een combinatie van vershoudfolie en luchtdichte zakken met ritssluiting.

Hoewel een vacuümsealer ideaal is voor het verpakken van vlees omdat het de zak volledig leegt en sluit om luchtcirculatie te voorkomen, zijn diepvrieszakken ook effectief. Een truc is om met een rietje de lucht uit de zak te zuigen. Vlees moet zo snel mogelijk worden ingevroren om te voorkomen dat zich tijdens het invriezen grote ijskristallen in het vlees vormen. Om dit te garanderen, is het het beste om de vriestemperatuur zo laag mogelijk in te stellen.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Venkelsoep met coulis van geroosterde paprika en salami

Wat is de houdbaarheid van bevroren vlees?

Voor een optimale kwaliteit wordt aanbevolen om vleeswaren, spek en worsten niet langer dan 2 maanden in de vriezer te bewaren. hamburgers en ander gehakt tot 4 maanden; vers rundvlees, kalfsvlees, lamsvlees en varkensvlees tot 6-12 maanden; en vers gevogelte tot een jaar.

Ontdooi vlees snel

Er zijn vier manieren om vlees te ontdooien – in de koelkast, in koud water, in de magnetron en tijdens het kookproces. Het is belangrijk om geen vlees op het werkblad te ontdooien! Ontdooien bij of in de buurt van kamertemperatuur verhoogt de kans op bacteriën die zich in het vlees ontwikkelen aanzienlijk.

Vlees in ontdooien in de koelkast

De eenvoudigste, maar ook langste vorm van ontdooien is het ontdooien van vlees in de koelkast. Om dit te doen, plaats het bevroren en verpakte vlees op een bord en bewaar het op de laagste plank in de koelkast. Ontdooien kan minstens een dag duren voor grote hoeveelheden vlees zoals kalkoen, een kip of een gebraad.

Ontdooi vlees in water

Het is sneller om vlees in koud water te ontdooien. Om dit te doen, plaatst u het bevroren, verpakte vlees eenvoudig in een container met koud water. Deze methode kan enkele uren duren.

Ontdooi vlees in de magnetron

De snelste manier om vlees te ontdooien is in de magnetron. De meeste magnetrons hebben hun eigen ontdooistand.

Koken van bevroren vlees

Soms is er geen tijd om vlees te ontdooien en wil je het direct vanuit de vriezer naar de grill of in de pan gooien. Aan de ene kant duurt koken bijna twee keer zo lang en aan de andere kant leidt het waarschijnlijk tot taaie, droge stukken vlees.

Lees ook:   Martini Vibrante & Tonic