Waarom rookt mijn friteuse en hoe los ik dat op?

Als je net rook uit je air fryer hebt zien komen en snel Googled “waarom rookt mijn friteuse,” niet gek worden.

Er zijn verschillende verklaringen waarom dit zou kunnen gebeuren, maar het eerste wat je moet doen is de stekker uit het stopcontact halen.

En relax, je bent op de juiste plaats.

Most of the time, smoke emerges when food or oil accidentally splatters onto the heating coil, which is probably what’s causing the burning smell too. 

In deze gids helpen we je het probleem op te lossen en geven we je tips om te voorkomen dat het in de toekomst weer gebeurt.

Hoe een friteuse werkt

hoe een air fryer werkt

Laten we beginnen met de basis...

Een air fryer verwarmt voedsel door middel van convectiestromen die worden opgewekt door de centrale spoel te verhitten en hete lucht door de binnenkant te laten circuleren via een ventilator.

It takes a while for the fryer to reach the optimal cooking temperature, but once it does, it can fry, roast, or bake anything almost as well as an oven would.

Air fryers worden gewoonlijk gebruikt voor het bereiden van voedsel zoals vlees, gefrituurde producten zoals patat, en in sommige gevallen zelfs voor het roosteren van brood.

Convectieverwarming als kooktechniek biedt veel veelzijdigheid bij het verwarmen van verschillende soorten voedsel.

Waarom rookt mijn friteuse?

De meest voorkomende reden hiervoor is stukjes voedsel of vet die vast komen te zitten op de spoel, of als u iets kookt dat rijk is aan vet.

Als vet oververhit raakt, komt er een ondoorzichtige, stoomachtige rook vrij.

Laten we eens kijken naar de verschillende oorzaken waarom uw luchtfriteuse rookt, en wat u vervolgens moet doen om het te verhelpen.

Vet voedsel koken

koken van vet voedsel

Voedsel met een hoog vetgehalte heeft een overmatige hoeveelheid vet dat zich op de bodem van de air fryer verzamelt of verbrandt zodra de temperatuur het rookpunt van de olie overschrijdt.

Vergeet niet dat verschillende soorten olie verschillende rookpunten hebben.

Het rookpunt van een olie is de temperatuur waarbij deze begint te branden en witte rook produceert.

Specifieke levensmiddelen kunnen ook hun eigen rookpunt hebben.

Je moet ervoor zorgen dat de olie die je gebruikt een temperatuur aan kan van tenminste 400 graden FahrenheitDat is de hoogste temperatuur die u kunt instellen op een friteuse.

Bijvoorbeeld, olijfolie van eerste persing begint te roken onder 400 ℉maar extra lichte olijfolie kan minstens 425 ℉ dus het is beter om extra lichte olijfolie te gebruiken.

If the smoke you see is white, don’t worry. It won’t damage the mechanisms of the air fryer.

Hoe los je het op?

Stap #1. Schakel de air fryer uit of haal de stekker uit het stopcontact en wacht tot hij een beetje is afgekoeld.

Stap #2. Verwijder de lade en haal de mand uit de lade.

Stap #3. Haal al het voedsel eruit en onderzoek de bodem van de lade. Gebruik een papieren handdoek om al het overtollige vet op de bodem weg te vegen.

Stap #4. Zet de mand terug in de lade en plaats de lade weer terug.

Stap #5. Probeer het opnieuw te koken. Ververs de olie indien nodig. Deze keer zou er geen rook moeten zijn.

De volgende keer dat u kookt, kunt u de bodem van de lade bekleden met perkamentpapier om eventuele olieresten die vallen op te vangen. Dit maakt het opruimen veel gemakkelijker.

Je zou er ook een beetje water onder kunnen doen. Dit voorkomt dat de olie de volgende keer te heet wordt.

Restanten

restanten

Stel dat u geen vet voedsel kookt, maar toch rook uit het apparaat ziet komen.

Dit kan worden veroorzaakt door resten van de vorige kookbeurt die u nog moet schoonmaken.

Each cooking session leaves behind small deposits of grease and residue that accumulate over time. 

Daarom moet u de onderdelen van uw air fryer regelmatig schoonmaken.

Hoe repareren?

Step #1. Plaats alle verwijderbare onderdelen van je air fryer in een bad met water en zeep.

Stap #2. Gebruik een reinigingsspons om de onderdelen schoon te schrobben en droog ze af met een papieren handdoek.

Stap #3. Gebruik een papieren handdoek om de binnenkant van de air fryer schoon te vegen om vet en voedselresten te verwijderen.

Make sure you get all the grease on the non-stick coating of the bottom of the basket.

Rondvliegende voedseldeeltjes

voedsel spetters

Je hebt je air fryer schoongemaakt en je gebruikt een olie met een hoog rookpunt, maar je ziet er nog steeds rook uit komen?

Dit kan komen doordat de stukjes voedsel eraf vallen en in contact komen met het verwarmingselement in de friteuse.

In tegenstelling tot de rook van vet, kan deze rook dikker en prikkelender zijn.

Bread crumbs or bits of oregano, for instance, will likely get pushed by the convection currents and fly around inside the fryer.

Hoe los je het op?

Stap #1. Haal de stekker uit het stopcontact of schakel het apparaat uit bij het zien van rook en wacht tot het is afgekoeld voordat u het schoonmaakt.

Stap #2. Gebruik een vochtige poetslap om te proberen alle stukjes verbrand voedsel van de spoel af te schrapen.

Stap #3. Laat de luchtdroger drogen voordat je hem weer aanzet.

Om deze problemen in de toekomst te voorkomen, kunt u spetterdeksels of snackdeksels kopen die ontworpen zijn om voedselresten in een luchtdroger op te vangen.

Bovendien, als u brood bakt, breng dan boter of saus aan om het oppervlak te bevochtigen, dat zal helpen voorkomen dat er stukjes afvallen.

Air Fryer Storing

storing

Als u dikke of blauwe rook uit de air fryer ziet komen, kan dat een teken zijn dat er iets mis is met de elektrische onderdelen van de air fryer.

Voor uw veiligheid moet u onmiddellijk de stekker van het apparaat uittrekken, en als u een luchtafvoersysteem hebt, dat inschakelen.

Stoomachtige rook is gemeenschappelijk maar als de rook dik en gekleurd is, is er een kleine kans dat uw friteuse in brand vliegt.

Hoe het te repareren

Dikgekleurde rook is niet normaal voor een luchtfriteuse, en gaat uw pet te boven om thuis op te lossen.

Wij raden u aan contact op te nemen met uw fabrikant of klantenservicemedewerker om uit te zoeken wat de volgende stappen moeten zijn.

Tips voor het oplossen van problemen en het minimaliseren van rookontwikkeling

Hier zijn enkele tips om u te helpen bij het oplossen van problemen en om te voorkomen dat u nog meer problemen krijgt met uw air fryer.

tips om problemen met de airfryer op te lossen

1. Is de rook wit of gekleurd?

Als het wit en transparant is, is dat waarschijnlijk gewoon stoom, en het vrijkomen van stoom is een onderdeel van het kookproces.

Als de rook gekleurd of dik is, haal dan onmiddellijk de stekker uit het stopcontact en ga achteruit staan.

2. Vermijd het gebruik van overtollig vet in een luchtfriteuse.

Wanneer vet bij hoge temperaturen wordt gekookt, kan het uit elkaar spatten. Hoe meer vet je hebt, hoe meer rook er ontstaat als het verbrandt.

Luchtfriteuses worden geprezen om de korte hoeveelheid olie die ze nodig hebben om te koken. Als u een beter idee wilt hebben van hoeveel olie u moet toevoegen, kunt u het beste het recept opnieuw bekijken.

3. Is uw mand groot genoeg om op hoge temperaturen te koken?

Zo niet, probeer dan minder te koken of een groter mandje voor de friteuse te kopen.

4. Gebruik extra middelen

Perkamentpapier, brood of water op de bodem van de pan kan helpen vet en voedseldeeltjes die eraf spatten op te vangen, zodat ze niet verbranden. Een soort bodem creëren is hoe een professionele kok het doet.

5. Hogere temperatuur

Een andere reden waarom je rook zou kunnen zien is als je de temperatuur hoger hebt ingesteld dan het recept vereist.

Zoals we al eerder zeiden, hebben verschillende voedingsmiddelen ook verschillende rookpunten.

6. Hoe goed is uw kookruimte geventileerd?

In een kleine, gesloten ruimte kan zelfs een beetje stoom overweldigend zijn.

Zet de ramen open of zet je afzuigventilator aan om dit te helpen minimaliseren en blijf zeker niet staan om de rook in te ademen.

FAQ

Waarom produceert mijn friteuse zoveel rook?

Over het algemeen gebeurt dit omdat uw air fryer niet regelmatig is schoongemaakt en er een grote vetophoping is.

Het kan ook zijn omdat er iets in contact is gekomen met de verwarmingsspiraal.

If the smoke is thick and/or dark, however, unplug the machine and step back.

Laat mijn friteuse het rookalarm afgaan?

Dit hangt af van hoe gevoelig uw rookmelders zijn. Sommige detectoren, zoals die in hotels of studentenhuizen, zijn doorgaans ook gevoelig voor stoom.

In dat geval moet u de air fryer uit de buurt van de detector of in een andere kamer plaatsen. Bij voorkeur dicht bij een ventilator of een raam voor ventilatie.

Waarom ruikt mijn air fryer naar plastic?

Dit komt vaak voor bij nieuwe air fryers omdat de hete convectielucht die voor het eerst in contact komt met het interieur een chemisch-achtige geur kan produceren, verwant aan plastic.

Het is niets om je zorgen over te maken. Maar als u na maanden gebruik nog steeds plastic ruikt, kan dit een indicatie zijn van schade.

De conclusie

Hopelijk, de volgende keer dat jij of iemand die je kent zich afvraagt “waarom rookt mijn friteuse,” kan dit artikel u helpen het probleem nauwkeuriger op te lossen en het veilig te verhelpen.

Luchtdrogers zijn over het algemeen veilig en gemakkelijk te gebruiken, maar vergeet niet dat ze regelmatig gereinigd en onderhouden moeten worden. Als u dat niet doet, kan het apparaat ook beschadigd raken.

Lees ook:   Mango Dream