Waarom vallen mijn aardappelknoedels uiteen?

Dumplings zijn een heerlijke aanvulling op rollades. Ze zijn een klassieker in de keuken en de aanblik ervan doet het hart van elke fijnproever sneller kloppen. Daarom is het natuurlijk vervelend als de zelfgemaakte dumplings tijdens het koken uiteenvallen. Er zijn echter een paar trucs om dit te voorkomen.

De bereiding van het knoedeldeeg

Aardappelknoedels vormen

Aardappelknoedels vormen

De juiste ingrediënten voor perfecte dumplings zijn de basisvoorwaarde voor succes. De alfa en omega zijn bijvoorbeeld de juiste aardappelen. Het is het beste om bloemige aardappelen te gebruiken. Ze bevatten meer zetmeel dan krieltjes. Stockaardappelen zijn ook niet geschikt omdat ze te weinig zetmeel bevatten. Afhankelijk van het recept worden brood of looggebakjes toegevoegd aan de geraspte aardappelen. Dit kan het beste van de dag ervoor zijn, omdat vers brood het vocht in het deeg niet goed opneemt. Dit geldt ook voor toast. Het deeg mag nooit te nat zijn. Dit kan er ook toe leiden dat de knoedels tijdens het koken uit elkaar vallen. Daarom is het belangrijk om de aardappelen na het raspen weer goed uit te persen. Volg daarnaast het knoedelrecept exact en gebruik weinig melk.

Aardappelknoedels goed koken

Zet op een pot met veel water, zout het en verwarm het water. Na het rollen van het deeg komen de knoedels uiteindelijk in het kokende water. Zorg ervoor dat het kookwater niet bubbelig kookt als je de knoedels erin doet. Dit is de belangrijkste reden waarom de meeste dumplings uit elkaar vallen.

Voeg geen knoedels toe aan het borrelende water, maar alleen aan het kokende water.

Voeg geen knoedels toe aan het borrelende water, maar alleen aan het kokende water.

Na het koken wordt het vuur onmiddellijk verminderd, zodat het water alleen maar suddert. Het is raadzaam om vooraf wat zetmeel in het niet-koolzuurkoude water te roeren, waardoor het deeg niet kan desintegreren. Voeg nu voorzichtig de knoedels toe aan het water met behulp van een schuimtroffel. Die zakken nu naar beneden. Na een paar minuten stijgen de dumplings op. Laat het ongeveer een minuut trekken. Dan kunnen ze met de schuimtroffel eruit worden gehaald en geserveerd.

Verwijder dumplings met een pollepel

Verwijder de afgewerkte dumplings met de schuimtroffel

Wat te doen als de knoedels zijn gedesintegreerd

Zodra de dumplings zijn gedesintegreerd, is alleen de schadebeperking van toepassing. Gebruik het deeg om iets anders te maken. Bak het gemalen deeg met een beetje geklaarde boter, spekblokjes en uien gewoon in de pan. Of doe de knoedelresten in een ovenschaal om het gemalen en gekruide deeg met kaas te raspen.

Lees ook:   Ravioli ovenschotel met prei