Waarom water in de oven doen?

Soms gaat er niets boven een zelfgebakken brood met een knapperig korstje. Maar hoe kom je precies aan zo’n brood, dat van binnen los zit en aan de buitenkant krokant. En wat heeft een bakje water ermee te maken?

Waterdamp tijdens het bakken

Professionele ovens hebben vaak een zogenaamde stoomfunctie. Hierdoor kan er tijdens het bakken stoom in de oven worden gevoerd. Alleen door stoom toe te voegen worden sommige lekkernijen uit de oven echt goed. De waterdamp heeft in twee opzichten een positief effect.

Aan de ene kant voegt de stoom belangrijk vocht toe aan het deeg. Dit voorkomt dat het deeg te droog wordt tijdens het bakken. In plaats daarvan absorbeert het het vocht en wordt het elastisch. Hierdoor blijft het deeg rijzen, wat resulteert in een mooi luchtig resultaat, zoals je dat van de bakker kent. Daarnaast zorgt de stoom voor een betere baksfeer. Hierdoor ontstaat een bijzonder knapperig korstje tijdens het bakken.

AEG oven met stoomfunctie; Foto: AEG

AEG oven met stoomfunctie; Foto: AEG

Dat is allemaal goed en wel. Maar hoe krijg je zo’n bakresultaat als je eigen oven geen stoomfunctie heeft? Het is simpel: je zet een kom water in de oven. Klinkt makkelijk? Maar er zijn een paar dingen waar je op moet letten.

Zorg goed voor stoom met een waterbak

Niet elke kom is geschikt voor de oven. Een vuurvaste schaal is optimaal. Bovendien moet je het niet overdrijven met het water. Ongeveer 50 ml is voldoende om een goed resultaat te bereiken met een oven van normale grootte. De kom met het water wordt samen met het deeg in de voorverwarmde oven geplaatst. De beste plek is de ovenvloer.

Een kom met water kan een stoomoven vervangen

Een kom met water kan een stoomoven vervangen

Een alternatieve methode is om de kom te vullen met saunastenen of schroeven en deze van tevoren op te warmen. Nadat je het deeg naar binnen hebt geduwd, kun je met een spuit het water in de kom spatten zodat het sneller verdampt. Je moet echter oppassen dat je jezelf niet verbrandt.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Preirolletjes in de oven

In geen geval mag u het water rechtstreeks op de bodem van de oven gieten. Het risico op broei is daardoor erg groot en kalkvlekken kunnen blijven bestaan.

Wanneer is de stoom de moeite waard?

De volgende gebakjes en deeg zijn hiervoor bijzonder geschikt:

Probeer het gewoon eens. U zult verrast zijn.