Waarom wordt mijn pizzadeeg niet krokant?

Pizza is erg populair bij velen. Het is ideaal als hoofdmaaltijd of snack en is ook een geschikte snack op een feestje of op een gezellige avond met vrienden. Net zo belangrijk als een smaakgecoördineerde topping is een knapperige pizzabodem. Maar hoe wordt de basis echt krokant? Met deze tips werkt het zeker.

Een dunne pizzabodem is altijd knapperiger

Pizzabodem krokant

Rol het pizzadeeg voor het toppen zo dun mogelijk uit.

Als het gaat om de recepten voor een pizzabodem, verschillen de meningen. Of klassiek gistdeeg, oliedeeg of een kwarkdeeg is, hangt meer af van de individuele smaak. Het is echter belangrijk dat de grond goed wordt verwerkt na ontspanning of na de fermentatietijd. Je moet het deeg vormen op een met bloem bestoven werkblad met een golfplaat. Of het nu rond of vierkant is, is eigenlijk onverschillig. Het is belangrijk dat het pizzadeeg vrij dun is voor het toppen. Als je een bakplaat gebruikt, gebruik dan geen bakpapier. Een beetje olijfolie en een beetje bloem zijn meestal genoeg dat het deeg niet cake. Gaten op regelmatige tijdstippen dragen bij aan een goed succes. Je gebruikt een vork of een “egel”.

De pizzasteen is een zeer goed hulpmiddel

Met een pizzasteen zal je pizza bijzonder knapperig zijn

Met een pizzasteen zal je pizza bijzonder knapperig zijn

Nog beter dan een bakplaat is natuurlijk een pizzasteen. De meestal rechthoekige stenen platen zijn gemaakt van chamotte of cordieriet. Ze hebben een zeer goede warmteopslagcapaciteit. Maar bovenal hebben pizzastenen een licht poreus oppervlak. Dit oppervlak absorbeert de vloeistof uit het pizzadeeg, waardoor de onderkant van de bodem knapperig en knapperig wordt. Voor het beste resultaat verwarm je de oven en pizzasteen voor en leg je de afgewerkte pizza direct op de steen met behulp van een schuifregelaar. Als je geen slider hebt, werkt dit ook met een vel bakpapier.

Lees ook:   Wokgroenten in de Airfryer: Kan Dat?

Hoge temperaturen zorgen voor een goed resultaat

Professionals bakken de pizza in een houtoven bij temperaturen van 250 °C tot 300 °C

Professionals bakken de pizza in een houtoven bij temperaturen van 250 °C tot 300 °C

De temperatuur waarbij een pizza wordt gebakken is echter cruciaal. De professionals bakken hun pizza’s in hun ovens bij temperaturen van 250 °C tot 300 °C. Deze temperaturen zijn moeilijk te bereiken in een normale oven. Een baktemperatuur van 220 °C tot 230 °C is ook voldoende. Als je je pizza op deze temperaturen in de oven zet, zorg er dan voor dat je het bakproces in de gaten houdt. Een of twee minuten te lang in de oven en de pizza is verbrand.