De forel is thuis in Duitsland in vele koude rivieren, meren of beken en is een van de meest populaire voedselvissen. De bruine forel of regenboogforel wordt echter vaak gefokt en komt in verschillende vormen op onze tafel. De forel wordt gegrild, gebakken, gekookt of gestoomd. Bij het bereiden rijst echter de vraag wanneer de forel gaar is.
Het kookpunt kan worden gecontroleerd met een houten stok
Het is vooral populair om de forel te bakken of te grillen. De eerder gestripte forel wordt eenvoudig in bloem gedoopt met of zonder een kop om te bakken. De binnenkant is naar smaak gezouten en gepeperd. De bereide vis wordt vervolgens gebakken in boter of geklaarde boter op middelhoog vuur en meerdere keren gedraaid. Of de vis het juiste kookpunt heeft bereikt, kun je met een houten stokje zien. De binnenkant wordt geopend en het vlees wordt iets opzij geduwd. De forel is gaar als de opzij geduwd filet niet meer glazig is. Als u uw forel liever grillt of bakt, kunt u dezelfde methode gebruiken.
Tijdens het stomen en koken wordt het kookpunt op de vin bepaald
Wanneer een forel wordt gekookt of gestoomd, is de methode met de houten stok niet mogelijk. De gestripte vis wordt vaak gevuld of gebonden voor dit preparaat. Voor het stomen in de oven wordt de forel gewikkeld in aluminiumfolie. De vis wordt gekookt in zijn eigen sap bij een temperatuur van ongeveer 180 °C. Voor de beroemde “forelblauw” wordt de vis gepocheerd in heet water. Groenten, kruiden, zout en tot slot azijn worden aan het water toegevoegd. Door de slijmlaag op de huid wordt de blauwe kleur bereikt tijdens dit kookproces. Of de forel gaar is, kun je zien bij het koken of stomen op de rugvin. Zodra de vin gewoon loskomt bij het trekken, wordt de forel gekookt.
Je kunt je ook oriënteren op momenten bij de voorbereiding
Als u zich liever concentreert op tijden, kunt u een bereidingstijd van ongeveer 12 tot 15 minuten verwachten bij het frituren of grillen. Stomen duurt ongeveer 20 minuten. Als u uw forel wilt koken, duurt het ongeveer 10 tot 15 minuten om te koken. De duur van de bereidingstijd varieert afhankelijk van de grootte van de forel.
Inhoudsopgave