Kipfilet is een van de favoriete en populaire vleessoorten van velen. De voorbereiding is echter vaak wat lastig. Te kort gekookt, het vlees is niet doorgekookt en kan zelfs salmonella veroorzaken. Geroosterd of te lang gekookt, het vlees is broos, vezelig of broos. Maar wanneer is een kipfilet eigenlijk gaar en heeft hij een goede smaak?
De kipfilet wordt na zeer korte tijd gebakken
Populaire kookmethoden voor de kipfilet zijn frituren en grillen. De kooktijd duurt vaak maar een paar minuten vanwege de warme temperaturen. Het vlees heeft een fijne en licht rokerige smaak door de verschillende geroosterde aroma’s. Een bijzonder fijne smaak in de pan wordt bereikt als u geklaarde boter gebruikt in plaats van olie om te frituren. Het vet bereikt een temperatuur van ongeveer 160 tot 200 °C. Door het hoge vuur duurt een licht afgeplatte kipfilet in een ongecoate pan of op de grill aan elke kant slechts ongeveer 4 tot 5 minuten. U kunt bepalen of het vlees binnen gekookt is door simpelweg de filet te snijden. Als het vlees in het midden wit is, is het zeker door.
De kipfilet kan ook trekken in bouillon of water
Natuurlijk kun je de kipfilet ook in een pan bereiden. Om het vlees een goede smaak te geven, wordt het kookwater licht gezouten. Wijn, knoflook, verse kruiden of zelfs bouillon verhogen de smaak. Het water voor het koken van de kipfilet mag niet koken. Je kunt de kipfilet ook gewoon laten trekken in een stoofpot. Het vlees is na ongeveer 8 tot 12 minuten gaar. De kooktijd is afhankelijk van hoe dik de kipfilet is. Net als voorheen kun je ook het kookpunt op de gekookte kipfilet controleren door deze in het midden te snijden. Zelfs tijdens het koken is wit vlees een duidelijk teken dat de kipfilet gaar is.