De steamer is een modern kooktoestel voor bijna alle gerechten. Door de speciale kookmethode blijven groenten bijvoorbeeld knapperig en behouden ze hun kleur. Tegelijkertijd blijven belangrijke vitaminen en mineralen behouden en is de smaak intenser. Vis en vlees kunnen ook gemakkelijk worden bereid in een stomer. Zelfs het opwarmen van een gebraden varkensvlees is gemakkelijk mogelijk in een stomer. Met deze tips is het gegarandeerd dat het gaat lukken.
Het gebraden varkensvlees kan in één stuk worden opgewarmd
Het opwarmen van voedsel wordt “regenereren” genoemd in een stomer. Met deze instelling kies je voor een geroosterd varkensvlees een temperatuur van 90 tot 95 °C. De temperatuur mag niet hoger worden gekozen, anders zal het water in het gebraden varkensvlees verdampen en zal het vlees uitdrogen. Als het een groter stuk is, kunt u de kerntemperatuur meten met een thermometer. Als ongeveer 70 tot 75 °C wordt bereikt in het midden van het varkensgebraad, wordt het perfect verwarmd en kan het worden geserveerd. Haal dan het hete gebraden varkensvlees en de schaal uit de stomer. Het is voordelig dat u de bijgerechten tegelijkertijd kunt opwarmen met het gebraden varkensvlees in de andere compartimenten.
Warm gebraden varkensvlees in één stuk op
Met aluminiumfolie blijft de korst van het gebraad behouden
Je hebt niet altijd veel tijd om eten op te warmen. Als het sneller moet, kun je het gebraden varkensvlees in vingerdikke plakken snijden en in de kom van de stomer leggen. Het verwarmen duurt slechts een paar minuten en het vlees blijft net zo sappig alsof het in één stuk is opgewarmd. Als je wilt dat het gebraden varkensvlees zijn knapperige korst behoudt, wikkel je de plakjes gewoon in aluminiumfolie. Dit is overigens ook mogelijk als je het gebraden varkensvlees in één stuk wilt opwarmen.
Dek de korst af met aluminiumfolie en warm het gebraad vervolgens op in de stomer
Smakelijke braadstukken kunnen worden geproduceerd met een combinatieapparaat
Als je een combinatie-apparaat in je keuken hebt, kun je het gebraad ook direct koken. Om dit te doen, wordt het gekruide gebraden varkensvlees met de schil naar beneden in een stomerkom geplaatst. De kom is afgedekt met water en de temperatuur is ingesteld op 99 °C. Om 1 kilo vlees te koken heb je ongeveer 60 minuten nodig. Draai na ongeveer een uur het gebraden varkensvlees om en snijd de schil met een mes. Het gebraden varkensvlees blijft in de stomer tot het een kerntemperatuur van ongeveer 75 °C bereikt. Vervolgens verwijdert u het water en schakelt u de circulerende lucht in uw combinatieapparaat op 220 °C totdat de schil een mooie korst heeft gevormd. Uit de jus van de stomer kun je een lekkere saus tevoorschijn toveren.
Neff oven met stoom burst functie; Foto: Neff
Steamer trays zijn zeer geschikt voor het opwarmen.
Voor het opwarmen of koken van gebraden varkensvlees kunt u alle gerechten in de stomer gebruiken. De snelste manier om op te warmen of op te warmen is echter met de geschikte steamer trays. Deze trays zijn ontwikkeld voor gebruik in steamers en hebben een hoge thermische geleidbaarheid. De geperforeerde en niet-geperforeerde trays zijn meestal gemaakt van roestvrij staal en geschikt voor reiniging in de vaatwasser.
Inhoudsopgave