Water wordt in de keuken in een breed scala aan vormen gebruikt. in vaste vorm als ijs voor koeling, in vloeibare vorm om te weken of verwarmd om te koken. Voor verschillende kookmethoden is ook water nodig in de keuken, die kookt. Maar wat betekent het als kokend water in de keuken wordt gebruikt?
Water bereikt zijn kookpunt kort voor de verdamping
Als je terugdenkt aan natuurkunde- en scheikundelessen, komen de drie bekendste toestanden van materie van water meteen in je op. Dit zijn: vast, vloeibaar en gasvormig. Het uitstapje naar de schooldagen is ook niet verkeerd voor de uitleg van kokend water in de keuken. Water verdampt bij een temperatuur van ca. 100 °C. Deze temperatuur is van toepassing wanneer het water precies op zeeniveau in de buurt van de evenaar wordt gekookt. Op de Mount Everest kookt het water bij 71 °C. Het water kookt voordat het de temperatuur bereikt waarbij het de fysische toestand verandert van vloeibaar naar gasvormig.
In de kookpot komt dit door de makkelijke stijgende bubbels te herkennen. Wanneer het water kookt, raakt het grote bubbels. Dit komt omdat de temperatuur op de bodem van de pot hoger is dan aan het wateroppervlak.
Ten eerste vormen zich kleine bubbels tijdens het koken, wanneer het kookt, worden ze grote bubbels. Bron: Cv
Het koken van het water is zelfs hoorbaar in de keuken
Ga er dus vanuit dat water verdampt bij iets meer dan 100 °C, dan ligt het kookpunt iets lager. Het kookpunt op onze breedtegraden is ongeveer 97 tot 98 °C Bereikt. Als u kokend water nodig hebt voor de bereiding, schakelt u de kookplaat op een elektrisch fornuis een of twee fasen in. Met een gasfornuis kan de temperatuur relatief eenvoudig worden aangepast via de draaiknop. Het kookpunt is hoorbaar in de kookpotten. Net voordat het water kookt, baant het zich een weg door een Geluid in de pot merkbaar.
Kokend water maakt knoedels, ravioli of gepocheerde eieren
Kokend water is bijvoorbeeld nodig voor de productie van brood of aardappelknoedels. Kokend water is ook ideaal voor verse ravioli, gnocchi of gepocheerde eieren. Hierdoor trekken deze inzetstukken gelijkmatig door en behouden ze hun vorm. Voor warme worsten en sliertworsten is water dat tot het kookpunt wordt verwarmd ook optimaal. Een kleine tip: als je kookt of iets bereidt met kokend water, moet je stop bij de kachel.