Wat is de beste manier om houtskool aan te steken?

Wie weet het niet? Het vlees is klaar, de maag gromt, maar de houtskool wacht nog steeds. Om de grill op gang te krijgen, moet er eerst een redelijke temperatuur heersen. Een goede verlichting van de houtskool en een paar handige trucs kunnen dit proces aanzienlijk versnellen.

De kolen laten gloeien met het schoorsteeneffect

Voordat houtskool zelfs maar wordt aangestoken, is het de moeite waard om de afzonderlijke kolen te bekijken. Om uniform gloeien mogelijk te maken, moeten de verschillende stukken zo gelijk mogelijk zijn. Als alternatief wordt ook het gebruik van briketten aanbevolen. Deze hebben iets meer tijd nodig om door te branden, maar ze gaan later ook langer mee. Om de grill snel op de juiste temperatuur te krijgen, is het schoorsteeneffect de ideale manier. Hier wordt de steenkool zo hoog mogelijk gelaagd als een piramide en van onderaf verlicht. Vervolgens zorgt de zuigende werking van de lucht ervoor dat de sintels van onder naar boven doorbranden, wat veel sneller gaat dan bij een platte kolenstapel.

Welke aanstekers zijn ideaal voor houtskool?

Om ervoor te zorgen dat de kolen in de eerste plaats vlam vatten, nemen veel grillers hun toevlucht tot grillaanstekers. De klassieker is er Krantenpapier, wat echter niet echt ideaal is. Zo heeft de as van het papier de neiging om te roeren en later op het voedsel te liggen. Aan de andere kant is het beter om speciale grillaanstekers te gebruiken, die verkrijgbaar zijn in zowel vaste als gelvorm. Dit hoeven niet per se chemische producten te zijn. Tegenwoordig zijn er ook grillaanstekers van Natuurlijke materialen zoals houtwol of zaagsel. Ook vloeibare grill aansteker worden vaak gebruikt. Deze zijn echter niet zo goed geschikt voor het schoorsteenprincipe, daarom kan verlichting iets langer duren. In geen geval mag echter Gemethyleerde spiritus of benzine kan worden gebruikt. Beide brandstoffen zijn zeer gevaarlijk en kunnen ertoe leiden dat de barbecue-avond tot een voortijdig en vooral onbedoeld vurig einde komt.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Ciabatta pizza 'al tonno'

Kunnen technische hulpmiddelen het afvuren versnellen?

Zodra de grillaansteker is doorgebrand, is het doel om de kolen van zoveel mogelijk zuurstof te voorzien. Hoe meer zuurstof er bij de sintels komt, hoe sneller de grill klaar is. Wie houdt zich niet bezig met een Blaasbalg Als je wilt werken of kwispelen of blazen, kun je als alternatief ook een Barbecue haardroger voordeel. Ook zogenaamde Barbecue open haarden worden steeds populairder. Dit zijn speciale containers die zijn gemaakt voor het gloeien van kolen en ook het schoorsteeneffect benutten. Zodra de kolen zijn doorgebrand, hoeft deze alleen maar in de grill te worden gekieperd en kan deze worden geslikt.