Wat is de houdbaarheid van eieren?

Wij Duitsers houden van eieren! Gemiddeld eet iedereen in dit land 230 van de kleine eiwit- en vitaminebommen per jaar. Maar het felbegeerde voedsel is alleen gezond als de houdbaarheid niet wordt overschreden. Eieren zijn bijzonder gevoelig voor salmonella en andere bacteriën. Daarom moet je op een paar dingen letten bij het kopen van eieren en het opslaan.

Eigen immuunsysteem beschermt verse eieren

Als u eieren in winkels koopt, geeft de houdbaarheidsdatum op de verpakking informatie over de versheid. Hier in Duitsland is dit 28 dagen vanaf de legdatum. Aanvankelijk hebben eieren hun eigen immuunsysteem, dat hen bijna twintig dagen beschermt tegen ziekteverwekkers, ziektekiemen en bacteriën. Daarom kun je eieren in deze periode bewaren bij een temperatuur tussen de 15 en 18 graden Celsius en rauw eten. Rauw ei wordt gebruikt voor de productie van desserts zoals pudding, tiramisu of mousse au chocolat, verse mayonaise of ijs. Uiterlijk na de 20e dag horen eieren in de koelkast. Daar kunnen ze maximaal vier weken worden bewaard, maar mogen dan alleen op tafel worden gekookt, gebakken of gebakken.

Geen kans op rotte eieren

Beproefde test of een ei nog goed is: kraak het gewoon

Beproefde test of een ei nog goed is: kraak het gewoon

Om een rot ei bloot te leggen, zijn er twee manieren. Een variant is de watertest: Vul een hoge, transparante container met water en plaats het ei erin. Omdat de luchtbel in het ei voortdurend toeneemt naarmate de tijd vordert, blijven zeer verse eieren op de grond. Als het ei onder een hoek iets rechttrekt, is het minstens een week oud. Twee tot drie weken oude eieren drijven op de punt in het vat. Eieren die volledig aan de oppervlakte drijven, zijn zeker niet meer te genieten. Verder laat de impacttest zien hoe oud een ei is. Vers gelegde eieren hebben een uitpuilende, bolvormige dooier. Het is omgeven door vaste eiwitten. Hoe platter de dooier en hoe wateriger het eiwit, hoe ouder het ei.

Lees ook:   Weekendproject: zelf soufflés maken

Onderscheid maken tussen verse en gekookte eieren

Als je per ongeluk een gekookt ei terugzet naar het ongekookte ei, kun je het gemakkelijk terug vinden: Leg de eieren één voor één op een glad oppervlak en draai ze met de klok mee. Het ei dat snel en gelijkmatig om zijn eigen as draait, is het gekookte.