Wat is de houdbaarheid van ham?

Ham is een van de oudste voedingsmiddelen van de mensheid. Het traditionele productieproces van roken of luchtdrogen – nog steeds beoefend – geeft de ham een lange houdbaarheid. Bij gekookte ham is dat anders.

Gesneden ham moet worden gekoeld

Gekookte, gesneden ham kan het beste luchtdicht in de koelkast worden bewaard

Gekookte, gesneden ham kan het beste luchtdicht in de koelkast worden bewaard

Gekookte ham wordt altijd in de koelkast bewaard. Om het tegen lucht te beschermen, is het het beste om een vers voedseldoos te gebruiken. U moet gekookte ham binnen maximaal drie dagen gebruiken. Zout zorgt ervoor dat gerookte en aan de lucht gedroogde ham langer meegaat. In plakjes gesneden hoort rauwe ham thuis in de koelkast, bij voorkeur verpakt in zogenaamd sandwichpapier. Het kan dus gemakkelijk een paar dagen worden bewaard.

De bijzondere delicatesse: ham uit één stuk

Steeds vaker vertrouwen kookvrienden op ham in één stuk. Stukjes ham zonder botten worden vacuüm verpakt aangeboden. Ongeopend en in de koelkast is het tot een half jaar houdbaar. Oriënteer je op de houdbaarheidsdatum. Geopend, hele stukken ham, bewaar je, verpakt in keukenpapier, ook in de koelkast.

Typisch Spaans: ham vers van Jamonero

Vooral Spaanse Ibérico- of Serranohammen worden vaak als hele benen verkocht. Dit wordt traditioneel vastgeklemd op een houder, de jamonero. Alleen voor consumptie worden flinterdunne plakjes afgesneden met een speciaal mes. Deze oefening is een handige manier om een slim culinair detail toe te voegen aan uw volgende Spaanse avond.

Jamon Serano: De Spaanse specialiteit is vers gesneden uit de foelie

Jamon Serano: De Spaanse specialiteit is vers gesneden uit de foelie

Voor de houdbaarheid is het belangrijk om de ham optimale bewaarcondities te geven. De poten rijpen vrijhangend bij 15 tot 20 graden luchttemperatuur en een luchtvochtigheid tussen de 60 en 80 procent. U moet voldoen aan deze richtlijnen voor binnenlandse consumptie en opslag. Gesneden vetresten worden regelmatig op het snijoppervlak geplaatst. Bedek vervolgens de ham met een vochtige doek. Dus de hampoot krijgt voldoende lucht en er kan zich geen schimmel vormen. Opslag moet worden gedaan in een koele ruimte. U kunt de resulterende oppervlakkige schimmelcoating eenvoudig verwijderen met een in olijfolie gedrenkte katoenen doek. Voordat u de ham tijdens de opslag serveert, snijdt u regelmatig het bovenste snijoppervlak af.

Lees ook:   Bijkeuken: Verfijnde bergruimte bij nobilia

Meer over dit onderwerp: