Wat is de juiste temperatuur voor rode wijn?

Tot nu toe was de vuistregel dat rode wijn op kamertemperatuur wordt geserveerd. De verschillende rode wijnvariëteiten verschillen echter extreem van elkaar en zijn afhankelijk van een verschillende temperatuurwaarde om hun volledige aroma te ontwikkelen. Daarom kan hierover geen algemeen toepasselijke regeling worden vastgesteld. Bovendien kan de kamertemperatuur variëren in temperatuur, afhankelijk van de seizoenen en verwarmingsgewoonten. Terwijl het in de winter maximaal 19 °C in de kamer is, zijn de temperaturen in de zomer in woonkamers minimaal 22 °C en vaak zelfs meer.

De relevantie van temperaturen voor rode wijnen

Hoe fruitiger, jonger en lichter een rode wijn is, hoe minder warmte hij kan verdragen. Bij te koude wijnen kunnen de aroma’s zich echter niet goed ontwikkelen. Als de rode wijn rechtstreeks uit de koelkast komt, is de smaak vrij neutraal en gesloten, de aroma’s en extracten zijn niet echt reikbaar en smakelijk. Bij kamertemperatuur en zelfs hogere temperaturen zijn rode wijnen erg alcoholisch en branden ze in de keel wanneer ze worden ingeslikt. Bovendien is het fruit extreem aanwezig en ziet het er overbelast uit, zoals gesuikerde jam. Bij de juiste temperatuur voor de respectievelijke rode wijn kan het een aangename structuur, kruidige tonen en goed geïntegreerde tannines ontwikkelen. Bovendien wordt een delicate vrucht gecreëerd, maar deze domineert niet.

Geniet van rode wijn bij geschikte temperatuurwaarden

Wijnkoelkast Liebherr

Bij Liebherr vindt u een grote selectie van wijnklimaat en wijnkoelkasten. Foto: Liebherr

Lichte en fruitige rode wijnen mogen niet te warm worden geserveerd. Ze smaken het best keldervers, d.w.z. bij ongeveer 14° C. Deze omvatten Portugieser, Schwarzriesling en Trollinger. Aan de andere kant worden Pinot Noir en Pinot Noir traditioneel geserveerd op 16 ° C, deze temperatuurwaarde past bij bijna alle middelzware rode wijnen. Voor volle rode wijnen met een rechtopstaande structuur zoals Barolo, Bordeaux en Brunello di Montalcino is 18° C de perfecte temperatuur. Extreem zware rode wijnen uit de warmere teeltgebieden in Australië, Zuid-Italië en Zuid-Frankrijk voelen zich het meest comfortabel bij 19° C.

Lees ook:   Hoe Bak Ik Een Procureurlapje? (Best solution)

Tip: Om altijd de juiste temperatuur voor rode wijnen te behouden, zijn er hoogwaardige wijnklimaatkasten, wijntemperatuurregelaars of wijnkasten met verschillende temperatuurzones beschikbaar.