Wat is het verschil tussen ham en worst?

De Duitse slagers produceren regionaal en nationaal meer dan 1500 verschillende soorten worst. Gemiddeld consumeren de burgers van het land elk jaar ongeveer 30 kilogram van de smakelijke worsten. “Allemaal worst” zullen velen denken. Niet bepaald. De worsten in de displays of schappen zijn heel anders. Wat is het verschil tussen ham en worst?

Ham is een specifiek stuk van het been

Met Worst wordt in de volksmond verwezen naar alles wat zich in de weergave van een slager of in de Verkoeling van de schappen van de supermarkt.

Echter, de Ham essentieel geen worst. Als de “ham” een bepaald deel van de Varkensvlees , die op het gebied van Club is gelegen. Deze foelie wordt door de slager in heup, noot en in de bovenste en onderste schaal gesneden.

De ham, die later gerookt In de regel komt het van de Achterbeen. Dit stuk vlees wordt vervolgens met de hand gezouten en ingewreven met een meestal geheim kruidenmengsel. Het vlees is dan “opgebrand” en rookte op een later tijdstip.

Slager aan het werk

De slager haalt de ham uit de poot van het varken. Bron: Cv

Ham is dus een rauwe worst, die op een koele en droge plaats worden bewaard Lange houdbaarheid is. Trouwens, ham wordt niet alleen gemaakt van de poot van het varken. Er is ook de ham van de poot van Wild of vee.

Worst wordt gebotteld in natuurlijke of kunstmatige darmen

Worst is meestal altijd een gebonden massa van Vlees, spek, kruiden en ijs, die na het pletten in een snijder (ook snijder, “cut” = cut) meestal in Ingewanden wordt gevoeld. Afhankelijk van het type worst, Natuurlijke omhulsels of kunstmatige darmen gebruikt voor het vullen.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Roggenvleugel à l'ancienne

Na verdere verwerking maakt de slager vervolgens onderscheid tussen gekookte, gekookte en rauwe worst. Dan Gekookte worsten worden bijvoorbeeld bloed, Sülz of leverworst genoemd.
RoWorst zijn bijvoorbeeld peperbijters, landjagers, cervelat, salami of Mettwurst.
Gekookte worstjes zijn Debrecziner, Frankfurt of Weense worsten.

Een bijzondere vorm van de gekookte worst is de Hamworst. Het roosteren van de worst bevat een groot deel van Vleeswaren van het been dat rauw of gerookt wordt toegevoegd. De Verwerking varieert sterk van regio tot regio.

Hamworstschotel

De hamworst heeft veel spiervet. Bron: Cv

Ook de Frankfurtse worsten bevat een groot deel ham en wordt daarom vaak hamworst genoemd. Bij onze buren in Oostenrijk is hamworst een gevormde ham.