Wat voor groenten op de grill?

Natuurlijk zijn we blij dat we in het licht van de warmere dagen eindelijk de geur van warme zomeravonden kunnen mengen met die van biefstuk of worstjes op de grill. Maar moet het altijd vlees zijn? We willen er ook fit uitzien voor het badseizoen en geen lentespek eten. Dus hoe zit het met de gezonde en veganistische collega’s “groenten”? Ook hier zijn er tal van bereidings- en combinatiemogelijkheden die het eentonige bruin op de grill vervangen door een kleurrijk mengsel en een echte smaakbeleving opleveren!

Welke groenten zijn überhaupt geschikt?

Gegrilde groenten zijn een echt hoogtepunt op elk barbecuefeest en de vitaminebommen zijn ook gezond, maar een paar tips en trucs moeten in acht worden genomen zodat de gegrilde groenten voor iedereen goed smaken: Behalve bladgroenten en komkommers – die alleen op de grill zouden verschrompelen vanwege hun hoge watergehalte – zijn de meeste groenten geschikt voor barbecue. Courgette, aubergine, champignons, paprika’s, maïskolven en aardappelen zijn opgevallen als de beste en meest populaire klassiekers. Maar ook tomaten, uien, witlof en asperges kunnen over de grill worden bereid tot een echt culinair genot!

Grill courgette, asperges, wortelen, aubergine en Co goed

courgette, asperges, wortels,
Grill aubergine en Co goed

Terwijl de zuidelijke cucurbits “courgette” en “aubergine” hun smaak het beste ontwikkelen als je hun plakjes besprenkelt met het sap van een citroen of limoen voor het grillen, smaken champignons en maïs het beste als je ze vooraf borstelt met een mengsel van knoflook, zout en olie. De paprika’s boeien ook puur met hun rokerige smaak, die het verwerft door te grillen en de aardappelen kunnen vers van de grill worden genoten, naar wens met kruidenboter, kruidenkwark of verschillende sauzen.

Lees ook:   Hoe werkt een elektrische pepermolen?

Tips en trucs voor het grillen van groenten

Groenten goed grillen

Tips en trucs voor het grillen van groenten

1. Let op kooktijd: Groenten hebben een veel kortere kooktijd dan vlees! Daarom moet er voortdurend voor worden gezorgd dat niets brandt. Zwarte groenten zien er niet alleen stom uit, ze smaken ook walgelijk en zijn alles wat gezond is kwijtgeraakt.

2. Grill alleen indirect: Als je groenten bijzonder zachtjes wilt koken, plaats ze dan in een aluminium kom of op aluminium papier. Daar regelt het de warmte beter en blijven de vitamines meer behouden. Voor de stijlvolle grillreepjes kun je de gezonde snacks na het koken een paar seconden op het rooster leggen.

3. Gebruik geraffineerde oliën: Hoewel olijfolie gezonder is, zijn geraffineerde oliën hittebestendiger en meer geschikt om te grillen. Daarom is het beter om de vette collega’s, die zijn verkregen uit zonnebloemen of koolzaad, te gebruiken om te borstelen!

4. Gebruik gedroogde kruiden: Omdat verse kruiden snel op de grill verbranden, moeten de gedroogde versies worden gebruikt bij het kruiden. Speciaal voor mediterrane groenten zijn rozemarijn, basilicum en tijm hier bijzonder geschikt.

Recept ideeën en inspiraties

Als je verschillende groenten op de grill wilt hebben, kunnen ze het beste worden gecombineerd op een houten spies. Hier kun je naar hartenlust verschillende vitaminebommen aan elkaar rijgen: maïs-courgette-peperspiesjes zijn bijvoorbeeld bijzonder kleurrijk en zijn een echte blikvanger op het grillbuffet!

Groentespiesjes grillen

Groentespiesjes grillen

Daarnaast kunnen groenten ook perfect worden gevarieerd met andere gezonde ingrediënten zoals geitenkaas: In feta tomatenzakjes kunnen uien, olijven, olie en kruiden naast de basisingrediënten ook hun plaats vinden in de aluminium verpakking. 5 minuten op de grill en daarna kan de smaakbeleving worden genoten – maar pas op: vergeet niet te blazen!

Lees ook:   Wat mag je van een keuken verwachten in een huurwoning