Wat zijn de voor- en nadelen van gietijzeren pannen?

Als het gaat om het kopen van een nieuwe pan, is de keuze tegenwoordig geweldig. Inmiddels is er een breed scala aan moderne materialen. Maar zelfs de klassieke gietijzeren pannen blijven overtuigen met veel voordelen bij het frituren en koken. Bepaalde nadelen worden echter snel duidelijk met dit kookgerei.

Kenmerken van gietijzeren pannen

Gietijzeren pannen zijn pannen die volledig uit ijzer zijn gegoten. Dit type pan voert al vele eeuwen een betrouwbare service uit bij de bereiding van voedsel in de keuken. Het materiaal is extreem robuust en relatief goedkoop in vergelijking met andere uitgangsmaterialen. Bovendien worden gietijzeren pannen steeds beter bij correct gebruik. Hoewel deze pannen aanzienlijk zwaarder zijn dan modellen gemaakt van plastic, aluminium en gesmede ijzeren pannen, vervormen ze niet zo gemakkelijk. Zelfs na vele jaren gebruik behouden gietijzeren pannen hun oorspronkelijke vorm en kenmerken. Een goede voorbereiding is echter vereist voordat u het voor de eerste keer gebruikt. Voor het vorige bakken wordt de nieuwe pan van binnenuit ingewreven met pure plantaardige olie en verwarmd tot het rookpunt. Op deze manier is het ijzer permanent beschermd tegen corrosie. Bovendien vormt de procedure een basis voor het gewenste patina, dat verantwoordelijk is voor de daaropvolgende antiaanbakeigenschappen.

Voordelen van gietijzeren pannen

Gietijzer is een duurzaam materiaal en praktisch onverwoestbaar. Na verloop van tijd vormt zich een patina in de pan, dat net als moderne antiaanbaklagen werkt. Dit kan zelfs worden gebruikt om gebakken eieren te bakken zonder te plakken. Vanwege de uitstekende frituureigenschappen zweren professionele koks bij gietijzeren pannen, zodat ze voornamelijk worden gebruikt in bistro’s en restaurants. Door de bijzondere materiaaleigenschappen is er sprake van een intensivering van de intrinsieke smaak van het bereide voedsel. Bovendien kunnen gietijzeren pannen, in tegenstelling tot modellen gemaakt van kunststoffen, een verblijf in de oven zonder kleerscheuren overleven. Bovendien is gietijzer zelfs bestand tegen open haarden, bijvoorbeeld op de grill. Omdat er geen chemicaliën worden gebruikt bij de productie, zijn gietijzeren pannen een milieuvriendelijk alternatief voor gecoate pannen gemaakt van teflon en soortgelijke kunststoffen.

Lees ook:   Wat Kun Je Gebruiken Ipv Kokosmelk? (Question)

Nadelen bij het omgaan met gietijzeren pannen

Als je voor het eerst voedsel bereidt met een gietijzeren pan, moet je je gewicht veranderen. Het gebruik van het enorme keukengerei vereist een beetje oefening en enige ervaring om goede kookresultaten te bereiken. Door zijn zware eigenschappen is het materiaal ook aanzienlijk brozer. Deze omstandigheid kan leiden tot sprongen als de pan naar beneden valt. Daarnaast is, in tegenstelling tot de veel lichtere en gecoate modellen, een langere opwarmtijd nodig. Maar wanneer de gietijzeren pan echt heet is, houdt hij deze warmte voor een langere periode vast. De temperatuur op de bodem van de pan is echter niet zo gelijkmatig verdeeld als bij aluminium en koperen pannen. Deze factor is vooral merkbaar in gasfornuizen, omdat het voedsel op bepaalde plaatsen sneller frituurt. Bovendien moet met bepaalde aspecten rekening worden gehouden bij de verzorging en reiniging. Als gietijzeren pannen langere tijd in een waterbad weken, leidt dit snel tot ernstige roestvorming. Ingebrande gebieden, zwaar vuil en roestvlekken kunnen worden verwijderd met staalwol en handwasmiddel, maar grote delen van het patina worden verwijderd door mechanische wrijving. Ook horen gietijzeren pannen niet thuis in de vaatwasser. Omdat de vaatwasserreiniger extreem agressief is, beschadigt dit ook het patina

Tip: Voedseldeeltjes in gietijzeren pannen mogen alleen worden verwijderd met een zachte spons en heet water.