Water zit in de vaatwasser en loopt niet leeg – wat te doen?

In veel huishoudens is de vaatwasser een van de belangrijkste huishoudelijke apparaten. Vooral in grotere gezinnen wordt het vaak meerdere keren per dag gebruikt. Door de hoge gebruikstijden komt het wel eens voor dat een vaatwasser niet werkt zoals het hoort. In sommige gevallen stopt de machine dus, geeft een foutmelding weer en loopt het water niet weg. Wat nu te doen?

Eerst moeten de bewegende delen uit de vaatwasser worden verwijderd

Elektrische apparaten waarin water wordt gebruikt, worden altijd eerst losgekoppeld van de stroomvoorziening. Dit betekent simpelweg de vaatwasser uitschakelen en loskoppelen. Als de stekker niet kan worden losgekoppeld, wordt de zekering uitgeschakeld. Vervolgens kunt u de onderste mand uit de machine halen en op de gootsteen plaatsen. Daarna wordt de onderste spoelarm verwijderd voor een betere toegang tot het filter. De schermen worden verwijderd en het stilstaande water wordt het gemakkelijkst opgenomen met een spons en verwijderd. Nu kan het deksel worden ontgrendeld en kan het filter eronder worden verwijderd. Het filter wordt eenvoudig gespoeld met schoon water en gereinigd met een kleine borstel. Een kleine tip: Er kan gebroken glas in stilstaand water zijn. Het is daarom voordelig om handschoenen te dragen tijdens deze werkzaamheden.

Het reinigen van de filters en het pompwiel is belangrijk voor een foutloze werking

Onder het inzetstuk voor het filter bevindt de pomp zich op het laagste punt van de machine. Afhankelijk van het model is er ook een sluiting die geopend moet worden. Je moet controleren of er vuil op de waaier zit en of deze vrij kan worden verplaatst. De veelal magnetische pompen maken een kwartslag in handmatige bediening. Zodra alle onderdelen zijn gereinigd, begint het sluiten en inbrengen van de onderdelen in omgekeerde volgorde. Als dit alleen te wijten was aan de vervuiling van de filtereenheid, zou de vaatwasser nu de normale werking moeten hervatten. Het is echter mogelijk dat de machine nog steeds uitvalt.

Lees ook:   Meloensoepje met parmaham

De afvoerslang van de vaatwasser kan ook een foutmelding veroorzaken

Als de fout nog steeds bestaat, kan de afvoerslang bijvoorbeeld knikken of verstopt zijn. U kunt dit echter alleen bepalen als u de voorkeur geeft aan de machine. De slang wordt vervolgens gescheiden van de afvoer en gereinigd van vuil. Als de slang een knik had, moet je hem zo plaatsen dat de plaats het water vrij doorlaat. Het is ook mogelijk om de afvoerslang te vervangen. Als de vaatwasser nog steeds niet werkt en de foutmelding blijft weergeven, kan in principe alleen de pomp defect zijn. U kunt dit eenvoudig horen wanneer u de vaatwasser op pomp zet en er geen pompgeluiden worden gehoord. U moet de vervanging van een pomp overlaten aan een specialist. Bovenal moet duidelijk worden of de vervanging van de waterpomp de moeite waard is. Zeker als de vaatwasser oud wordt.