Klassiek passen peterselie en peper perfect bij diverse champignons en champignongerechten. Maar ook andere kruiden en combinaties dragen bij aan een culinair hoogstandje. Er moet echter rekening mee worden gehouden dat paddenstoelen een typische delicate tot uitgesproken smaak van zichzelf hebben, die de kruiden niet moeten overdenken.
Klassiek eenvoudig, maar goed
Onder de klassiekers onder de kruiden voor champignons, eekhoorntjesbrood en cantharellen zijn verse, fijngehakte peterselie en peper, ongeacht of het zwarte, rode of witte peper is. Met een fijn snufje zout wordt de typische champignonsmaak nog eens onderstreept. Met deze combinatie kun je de paddenstoel-typische smaak optimaal benadrukken. Een combinatie met andere, geselecteerde kruiden is echter ook mogelijk.
Met fijne knoflook of wilde knoflooknoot
Wilde knoflook past goed bij champignons
Wilde knoflook heeft een zeer sterke knoflooksmaak. In vergelijking met knoflook verdwijnt de geur echter relatief snel na consumptie. Beide kruiden zijn geschikt voor het kruiden van champignons van welke aard dan ook. Voorzichtigheid is hier echter geboden, omdat te veel van het goede de paddenstoelensmaak snel kan verdoezelen, maar dit moet worden benadrukt. Een fijne kneep is echter niet verkeerd. Vergeet niet te proeven!
Tijm in de champignonpan
Tijm past geweldig bij champignons
Ook sterk aanbevolen is tijm. Verschillende soorten van het kruid zijn in de handel verkrijgbaar, waarbij de smaak extreem pittig tot rokerig is. De intense smaak is waarneembaar van zoet tot sinaasappel. Er is onder andere de citroentijm, karwijtijm of de Jamaicaanse tijm. Quendel, dat verwijst naar de zandtijm, biedt een relatief milde specerij. Dit wordt met name aanbevolen voor kruidenzwammen, omdat de smaak van nature behouden blijft en het risico op het bedekken van de paddenstoelnoot het laagst is.
Breng champignons op smaak met paprikapoeder
Het is het beste om champignons op smaak te brengen met paprika’s aan het einde
Aanbevolen voor het kruiden van champignons is paprika (edelzoet). Maar ook hier is voorzichtigheid geboden. Niet alleen op het gebied van overzeese zaken kunnen er fouten gebeuren, maar ook op het gebied van temperatuur. Paprika’s hebben de neiging om snel te verbranden. Als gevolg hiervan wordt het kruid erg bitter, wat afhankelijk is van de smaak. Om deze reden moet je altijd paprika’s aan het einde toevoegen.
Bieslook, koriander en meer
Hoe meer verse kruiden op de champignons – hoe beter ze smaken
Maar dat is niet alles. De verscheidenheid aan kruidenmogelijkheden voor paddenstoelen is groot, zolang het niet wordt overdreven. Koriander kan onder andere heel goed in de champignonpan passen. Hetzelfde geldt voor bieslook. Maar zoals altijd – de juiste balans bepaalt de smaak. De champignons krijgen een speciaal tintje met een beetje citroenschil of over het algemeen met citroenen.
Wil je iets Aziatisch?
Curry en gember geven champignons een Aziatisch tintje
Het is heel bijzonder met een Aziatische flair. Een Aziatisch geïnspireerde champignonpan kun je zelf bereiden. Naast champignons heb je alleen uien, lente-uitjes, een beetje zout, een vleugje gember en curry nodig. Met dit kruidenmengsel wordt de paddenstoelensmaak niet gedekt. De milde kruidigheid van gember in combinatie met de curry geeft het gerecht echter een Aziatische charme.
Mediterrane paddenstoelendiversiteit in de keuken
Pasta met champignons met mediterrane specerijen en kruiden
Naast de klassieke paddenstoelenkruidenmengsels zijn er nog andere lekkernijen voor het mediterrane culinaire genot. Een combinatie van dragon, knoflook en Italiaanse kruiden met het typische gebruik van ui, lente-ui en zout zorgt voor een intens pittigen smaak. De zoete en zure noot van de dragon rondt de delicatesse uitstekend af.
Conclusie: Kruid champignons goed
Champignons hoeven niet alleen gekruid te worden met zout, peper en peterselie. Er zijn veel manieren om van het champignongerecht een culinaire delicatesse te maken. Altijd met de gedachte “less is more” kan de typische paddenstoelensmaak uitstekend worden benadrukt en onderstreept.
Meer over dit onderwerp:
Table of Contents