Gerecht: Hoe maak je Wijting met beurre blanc van ansjovis, gebakken witte kool en mosterdaardappelen

Wijting met beurre blanc van ansjovis, gebakken witte kool en mosterdaardappelen

Introductie

Welkom bij ons heerlijke recept voor wijting met beurre blanc van ansjovis, gebakken witte kool en mosterdaardappelen. Dit is een smaakvol gerecht dat perfect is voor een speciale gelegenheid of gewoon een gezellig diner thuis. Met dit recept willen we je laten kennismaken met de verrukkelijke combinatie van wijting, beurre blanc saus, gebakken witte kool en mosterdaardappelen. Lees verder om te ontdekken hoe je dit gerecht zelf kunt bereiden.

Ingrediënten

Voor dit recept heb je de volgende ingrediënten nodig:

Wijting:

  • 4 wijtingfilets
  • Zout en peper naar smaak
  • Bloem voor het paneren
  • Olie om te bakken

Beurre blanc van ansjovis:

  • 4 ansjovisfilets
  • 2 sjalotten, fijn gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 100 ml witte wijn
  • 200 g ongezouten boter, in blokjes
  • Verse peterselie, fijngehakt

Gebakken witte kool:

  • 1 kleine witte kool, fijngesneden
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Zout en peper naar smaak
  • Optioneel: spekjes voor extra smaak

Mosterdaardappelen:

  • 500 g aardappelen, geschild en in blokjes
  • 2 eetlepels Dijon mosterd
  • 2 eetlepels mayonaise
  • Verse bieslook, fijngehakt
  • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze

Stap 1: Wijting

Begin met het voorbereiden van de wijting. Bestrooi de wijtingfilets met zout en peper naar smaak. Haal de filets vervolgens door de bloem, zodat ze aan beide kanten bedekt zijn. Verhit een beetje olie in een koekenpan en bak de wijtingfilets aan beide kanten goudbruin en gaar. Haal de filets uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.

Stap 2: Beurre blanc van ansjovis

Voor de beurre blanc saus van ansjovis begin je met het bakken van de sjalotten en knoflook in een beetje olie tot ze glazig zijn. Voeg vervolgens de ansjovisfilets toe en bak ze kort mee. Blus het geheel af met witte wijn en laat het inkoken tot de helft. Voeg geleidelijk de blokjes boter toe en blijf roeren tot de saus glad en romig is. Breng op smaak met zout en peper. Voeg vlak voor het serveren de fijngehakte peterselie toe.

Lees ook:   Hoe de Roomba robotstofzuiger te legen

Stap 3: Gebakken witte kool

Verhit de olijfolie in een grote koekenpan en voeg de fijngesneden witte kool toe. Bak de kool op middelhoog vuur tot het zacht begint te worden. Breng op smaak met zout en peper. Voeg eventueel spekjes toe voor extra smaak en bak deze mee tot ze knapperig zijn.

Stap 4: Mosterdaardappelen

Kook de aardappelen in een pan met licht gezouten water tot ze gaar zijn. Giet de aardappelen af en laat ze kort droogstomen. Meng in een kom de Dijon mosterd, mayonaise, fijngehakte bieslook, zout en peper. Voeg de gekookte aardappelen toe aan het mengsel en meng goed, zodat de aardappelen gelijkmatig bedekt zijn met de mosterd-mayonaise dressing.

Serveren

Om het gerecht te serveren, leg je een bedje van gebakken witte kool op het bord. Leg hierop de wijtingfilets en schenk de beurre blanc saus van ansjovis er overheen. Serveer de mosterdaardappelen apart in een schaaltje. Garneer het geheel met wat extra fijngehakte peterselie en bieslook.

FAQs

1. Kan ik dit recept ook met andere vissoorten maken?

Ja, je kunt dit recept ook met andere witvissoorten maken, zoals kabeljauw of schelvis. De beurre blanc saus en gebakken witte kool passen goed bij verschillende vissoorten.

2. Kan ik de ansjovis in de beurre blanc saus weglaten?

Ja, als je geen fan bent van ansjovis, kun je deze weglaten uit de beurre blanc saus. De saus zal nog steeds heerlijk romig en smaakvol zijn.

3. Kan ik de mosterdaardappelen vervangen door rijst of pasta?

Lees ook:   ​​Linguine met courgette en pesto

Natuurlijk, als je geen aardappelen wilt gebruiken, kun je de mosterdaardappelen vervangen door bijvoorbeeld rijst of pasta. Pas de bereidingstijd en kookmethode aan volgens de instructies van het gekozen vervangende ingrediënt.

4. Kan ik de gebakken witte kool ook roosteren in de oven?

Ja, je kunt de gebakken witte kool ook roosteren in de oven. Verspreid de fijngesneden witte kool gelijkmatig over een bakplaat en rooster het in een voorverwarmde oven op 200°C gedurende ongeveer 20-25 minuten, of tot het mooi bruin en knapperig is.

5. Kan ik dit gerecht van tevoren bereiden?

Ja, je kunt de wijting, beurre blanc saus, gebakken witte kool en mosterdaardappelen van tevoren bereiden en vervolgens opwarmen vlak voordat je gaat serveren. Bewaar de verschillende onderdelen apart in de koelkast en verwarm ze in een pan of oven.

Conclusie

Met dit recept heb je alle ingrediënten en stappen om een heerlijk gerecht van wijting met beurre blanc saus van ansjovis, gebakken witte kool en mosterdaardappelen te bereiden. Dit gerecht is een ware smaaksensatie en zal indruk maken op je gasten. Volg de instructies zorgvuldig en geniet van deze culinaire ervaring!