Gerecht: Hoe maak je Wildragout met paddenstoelen, witloof en veenbessen

Wildragout met paddenstoelen, witloof en veenbessen: een heerlijk herfstgerecht

De herfst is het seizoen van de warme en hartige gerechten. Wildragout met paddenstoelen, witloof en veenbessen is daar een perfect voorbeeld van. Dit gerecht is niet alleen lekker, maar ook nog eens gezond. Het bevat verschillende voedingsstoffen die goed zijn voor ons lichaam. In dit artikel vertellen we je alles over dit heerlijke herfstgerecht.

Wat is wildragout?

Wildragout is een stoofpotje dat gemaakt wordt van wild vlees. Het is een typisch herfstgerecht dat vaak gegeten wordt met paddenstoelen, witloof en veenbessen. Wildragout kan gemaakt worden van verschillende soorten wild, zoals hert, ree, fazant en konijn. Het vlees wordt langzaam gestoofd in een saus van wijn en bouillon, waardoor het lekker mals wordt.

Ingrediënten voor wildragout met paddenstoelen, witloof en veenbessen

Voor dit heerlijke herfstgerecht heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 500 gram wild vlees (bijvoorbeeld hert of ree)
  • 250 gram paddenstoelen (bijvoorbeeld champignons, shiitake of oesterzwammen)
  • 4 stronkjes witloof
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 takjes tijm
  • 2 blaadjes laurier
  • 250 ml rode wijn
  • 250 ml wildfond
  • 100 gram veenbessen
  • 50 gram boter
  • 2 eetlepels bloem
  • peper en zout

Bereidingswijze

De bereiding van wildragout met paddenstoelen, witloof en veenbessen is relatief eenvoudig. Hieronder vind je het stappenplan:

  1. Snijd het wild vlees in blokjes van ongeveer 2 centimeter.
  2. Verhit de boter in een stoofpan en bak het vlees rondom bruin.
  3. Haal het vlees uit de pan en zet even apart.
  4. Snijd de ui en knoflook fijn en bak deze in dezelfde pan waarin je het vlees hebt gebakken.
  5. Voeg de paddenstoelen toe en bak deze kort mee.
  6. Voeg de bloem toe en roer goed door elkaar.
  7. Voeg de rode wijn en wildfond toe en roer goed door elkaar.
  8. Voeg het vlees, de tijm en laurier toe en laat het geheel ongeveer 2 uur stoven op een laag vuurtje.
  9. Snijd het witloof in reepjes en voeg deze toe aan de wildragout.
  10. Laat het geheel nog ongeveer 30 minuten stoven.
  11. Voeg tot slot de veenbessen toe en breng op smaak met peper en zout.
Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Worst met uienpuree en mosterd

Voedingswaarde van wildragout met paddenstoelen, witloof en veenbessen

Wildragout met paddenstoelen, witloof en veenbessen is niet alleen erg lekker, maar ook nog eens gezond. Het bevat verschillende voedingsstoffen die goed zijn voor ons lichaam. Zo bevat wildvlees veel eiwitten, ijzer en vitamine B. Paddenstoelen zijn een goede bron van vezels en bevatten weinig calorieën. Witloof is rijk aan vitamine C en veenbessen bevatten veel antioxidanten.

FAQs

1. Kan ik ook ander wild gebruiken voor dit gerecht?

Ja, je kunt ook ander wild gebruiken voor dit gerecht. Denk bijvoorbeeld aan fazant, konijn of wild zwijn.

2. Kan ik dit gerecht ook vegetarisch maken?

Dit gerecht is moeilijk vegetarisch te maken, omdat het hoofdingrediënt wild vlees is. Je zou eventueel de paddenstoelen en witloof kunnen gebruiken in een vegetarische stoofpot.

3. Waar kan ik veenbessen kopen?

Veenbessen zijn niet het hele jaar door verkrijgbaar, maar zijn wel te koop bij de meeste supermarkten en groenteboeren in het najaar.

4. Kan ik dit gerecht van tevoren maken?

Ja, je kunt dit gerecht van tevoren maken. Bewaar het in de koelkast en verwarm het voor het serveren nog even in de oven of op het fornuis.

5. Kan ik dit gerecht invriezen?

Ja, je kunt dit gerecht invriezen. Bewaar het in een luchtdichte verpakking en vries het in. Het is dan nog ongeveer 3 maanden houdbaar.

Conclusie

Wildragout met paddenstoelen, witloof en veenbessen is een heerlijk herfstgerecht dat niet alleen lekker is, maar ook nog eens gezond. Het bevat verschillende voedingsstoffen die goed zijn voor ons lichaam. Met dit stappenplan kun jij ook zelf een heerlijke wildragout maken. Eet smakelijk!