Gerecht: Hoe maak je Zalm ‘gravad lax’ met yoghurtdressing

Zalm ‘gravad lax’ met yoghurtdressing

Als je dol bent op zalm, dan moet je zeker weten hoe je ‘gravad lax’ met yoghurtdressing kunt maken. Dit is een populair gerecht in Scandinavië dat wordt gemaakt door zalm te marineren in suiker, zout en dille. Het resultaat is een heerlijke, lichtzoete zalm die perfect past bij een frisse yoghurtdressing. In dit artikel lees je hoe je dit gerecht kunt maken en wat de beste manier is om het te serveren.

Wat is gravad lax?

Gravad lax is een traditioneel Scandinavisch gerecht dat wordt gemaakt door zalm te marineren in zout, suiker en dille. Het wordt vaak geserveerd als voorgerecht of als onderdeel van een buffet. Gravad lax is een smakelijke en gezonde manier om vis te eten, omdat het een goede bron van omega-3 vetzuren is.

Ingrediënten

Voor ‘gravad lax’ met yoghurtdressing heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 800 gram zalmfilet
  • 4 eetlepels zout
  • 4 eetlepels suiker
  • 1 bosje dille, fijngehakt
  • 1 citroen, geraspte schil
  • 200 ml Griekse yoghurt
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 2 eetlepels olijfolie
  • zout en peper naar smaak

Bereiding

Volg deze stappen om ‘gravad lax’ met yoghurtdressing te maken:

  1. Meng het zout, suiker, dille en citroenrasp in een kom.
  2. Leg de zalmfilet op een groot stuk vershoudfolie.
  3. Bedek de zalmfilet met het mengsel en druk stevig aan.
  4. Pak de zalm in met vershoudfolie en leg hem in een ovenschaal.
  5. Plaats de ovenschaal in de koelkast en laat de zalm minimaal 24 uur marineren.
  6. Maak de yoghurtdressing door de Griekse yoghurt, knoflook, olijfolie, zout en peper te mengen.
  7. Haal de zalm uit de koelkast en verwijder het mengsel met een lepel.
  8. Snijd de zalmfilet in dunne plakjes.
  9. Serveer de zalm met de yoghurtdressing.
Lees ook:   Bosvruchten smoothie

Serveren

‘Gravad lax’ met yoghurtdressing is een heerlijk gerecht om te serveren als voorgerecht of als onderdeel van een buffet. Het past goed bij aardappelsalade, brood en een frisse salade. Serveer het gerecht op een mooie schaal en garneer het met extra dille en citroen.

FAQs

1. Kan ik de zalm ook langer dan 24 uur marineren?

Ja, je kunt de zalm ook 48 uur marineren voor een nog intensere smaak.

2. Kan ik andere kruiden gebruiken voor de marinade?

Ja, je kunt ook andere kruiden gebruiken, zoals venkel, koriander of tijm.

3. Kan ik de yoghurtdressing van tevoren maken?

Ja, je kunt de yoghurtdressing van tevoren maken en in de koelkast bewaren tot gebruik.

4. Kan ik de zalm ook warm serveren?

Nee, ‘gravad lax’ wordt traditioneel koud geserveerd.

5. Kan ik de zalm ook invriezen?

Ja, je kunt de zalm na het marineren invriezen. Laat de zalm wel eerst ontdooien voordat je hem serveert.

Conclusie:

‘Gravad lax’ met yoghurtdressing is een heerlijk gerecht dat perfect past bij een zomerse avondmaaltijd. Het is gemakkelijk te maken en erg gezond vanwege de omega-3 vetzuren in de zalm. Serveer het gerecht met aardappelsalade, brood en een frisse salade voor een complete maaltijd. Probeer het eens uit en geniet van de smaak van Scandinavië!