Zuurdesem starter ruikt naar braaksel? – Alles wat je moet weten!

Ruikt jouw zuurdesem starter naar braaksel? Urrgh, niemand houdt van een penetrante geur.

Het is een afknapper, vooral als het van voedsel komt.

Terwijl je uitkijkt naar het gebruik van je zuurdesem starter voor snel brood, pannenkoeken, wafels, scheuren, of wat je ook gaat bakken, moet het deeg in goede vorm blijven.

So, if the sourdough starter smells like vomit, then your attention is needed. 

En hoe moet een zuurdesem starter ruiken? Hoort een zuurdesem starter slecht te ruiken?

In geen geval zou je zuurdesem starter naar braaksel moeten ruiken. Als het dat wel doet, dan is dat altijd omdat het vaker gevoed wil worden. De braakselachtige geur is van het boterzuur, een bijproduct van fermentatie.

Hoe zou zuurdesem moeten ruiken?

Zuurdesem ruikt naar

Het is meestal moeilijker om de geur van iets te vertellen of te beschrijven.

De meeste mensen zijn goed in het aanduiden van de smaak of het uiterlijk van iets, maar met geur wordt het wat lastiger.

De grappigste geur in een zin zou je kunnen horen van iemand die de intensiteit van een geur probeert uit te leggen.

Zoals zuurdesem, als je de kleur en smaak ervan moet beschrijven, zou je dat met zoveel gemak kunnen doen.

You could define its color as beige, yes. Of course, Sourdough is beige, soft, and shaded with a red undertone. 

De smaak zou kunnen worden omschreven als bitter zoals azijnmaar hoe zou u de geur omschrijven?

Nu, dat is een kleine afwijking, een gangmaker voor wat je kan verwachten van de geur van zuurdesem. Maar, hoe zou het moeten ruiken?

Heeft zuurdesem van nature een vreselijke geur?

hebben van nature een vreselijke geur

Zuurdesem kan een paar verschillende geuren verspreiden gedurende de periode dat het wordt gegist.

De geur verandert van week tot week, en ook afhankelijk van hoe vaak hij gevoed wordt.

Zuurdesem kan ruiken als; denk aan de sokken van een voetballer of rugbyspeler die tijdens een wedstrijd drijfnat is geworden van de regen en de sokken dagenlang niet heeft gelucht.

Het kan ook naar kots ruiken, een gevaarlijk scherpe, irriterende vieze geur waar je gemakkelijk hoofdpijn van krijgt.

Zuurdesem kan naar alles ruiken; de geur hangt alleen af van hoe je het hebt opgeslagen.

Het kan alles zijn tussen een scherpe dodelijk scherpe geur, en een zoete uitnodigende geur.

Tip: Fresh sourdough starters are supposed to smell like something tasty. Something like cinnamon, or toasted pineapples in coconuts.

Moet er enige reden tot alarm zijn?

cursus voor alarm

Waarom ruikt mijn zuurdesem starter naar braaksel? Als het inderdaad naar braaksel ruikt, kan het je erg ongemakkelijk maken.

Dat zou je moeten doen! Omdat het geen serieuze zorg is.

En behalve het ruiken naar braaksel, kan je zuurdesem starter ook andere sterke geuren ontwikkelen die lijken op zuren, alcohol, yoghurt, of aceton.

It might also fail to rise as fast as you would encourage, it could go moldy or separate and form a liquid on the top. 

Dit zijn enkele van de zorgen waarmee je geconfronteerd kan worden met je zuurdesem starter. Je moet niet wanhopen, want iedereen wordt ermee geconfronteerd.

Moet zuurdesem starter naar braaksel ruiken?

zou moeten ruiken als braaksel

Je kent de geur van braaksel, toch? Een smerige en misselijkmakende geur, een die zou kunnen je hoofdpijn kan bezorgen.

Niemand houdt ervan om ziek te zijn, en vooral niet om over te geven terwijl je ziek bent, het put je uit, schildert het leven in duisternis, en laat je achter in duisternis en mysterie.

Je zou in de verleiding kunnen komen om je testament te willen schrijven als je niet eindeloos begint over te geven. Al het eten komt eruit, het water, de medicijnen en de drank.

En alles wat uit het spijsverteringsstelsel komt, nadat het door de dodelijke zuren in de darmen en eruit komt, heeft een ranzige geur.

Nu moet u gemerkt hebben dat uw deeg misschien naar braaksel ruikt en u wilt er niet in de buurt komen, vooral als u allergisch bent voor sterke scherpe geuren.

Dat klopt. Maar waarom ruikt jouw zuurdesem ineens naar braaksel, van alle dingen?

Moet ik toestaan dat mijn zuurdesem starter blijft ruiken naar braaksel?

moet blijven ruiken naar braaksel

Aan het begin van dit artikel heb ik u laten doorschemeren waarom. In feite is er geen betere manier om dat uit te leggen dan hoe ik dat deed.

Feit is, zuurdesem starters mogen niet naar braaksel ruiken.

De braakselachtige geur is een resultaat van het boterzuur, de… bijproduct van de fermentatie reactie.

Als het lang onbeheerd blijft, begint het boterzuur zich op te hopen, het is de moeder van de kotsachtige geur die niemand wil tegenkomen.

Dus wat kan er gedaan worden? Wat zou jij doen als je zuurdesem starter naar braaksel ruikt?

The smell of vomit from your sourdough starter shouldn't be the reason you abandon it. 

Dat zijn normale chemische reacties die ermee gebeuren, die een beetje van je aandacht vragen.

Die aandacht zou moeten gaan naar het vaker voeden dan jij doet.

Het voeden van het zuurdesem helpt om het microbiële milieu te controleren zodat het gezond en krachtig blijft.

Hoe voed je een zuurdesem starter?

hoe voed je een zuurdesem starter

Ik heb je verteld, dat de reden dat je zuurdesem starter naar braaksel ruikt, is dat je hem niet regelmatig voedt. Blijf bij me en ik vertel het allemaal.

Tip: The Feeding of Sourdough starter means provisioning it with food to boost its metabolic activities.

Bacteriën in Zuurdesem

Zie je wel, zuurdesem heeft bacteriën in zich die de gisting veroorzaken….

Deze bacteriën moeten regelmatiger gevoed worden om gezond te blijven en hun taak vol te houden. Je kunt ze niet zien.

Ze worden gevoed met meel en water. Je moet dit dagelijks doen of een routine hebben die vriendelijk is voor het deeg.

bacteriën in zuurdesem

Meng water en bloem in verhoudingen. Zeg 80g meel tegen 150g water.

Voed het zuurdesem door 70g nieuwe bloem toe te voegen…, 30g roggemeel en 100g water toe te voegen nadat u de resterende 20g rijpe zuurdesem uit de pot heeft verwijderd.

Dan grondig mengen tot alles gemengd is.

Doe tenslotte het glazen deksel op de pot (het sluit niet af; het houdt alleen de lucht buiten) en laat het 12 uur zitten.

Note: It is that simple and fast.

Uw zuurdesem starters goed bewaren

goed bewaren

U moet de beste praktijken in acht nemen bij het bewaren van uw zuurdesem starter.

Doe het bij voorkeur in een luchtdichte bak, maar met voldoende ademruimte en ook omdat de zuurdesemstarter zal groeien.

Wanneer het begint uit te zetten, kan het verdubbelen of zelfs verdrievoudigen in grootte. Dus wees er zeker van een container te gebruiken waar het nog in past als het uitzet…in plaats van een die zou uitbreken.

U kunt glazen potten, pint potten, en plastic containers gebruiken om uw zuurdesem in te bewaren terwijl het fermenteert.

Tip: Always store it in a large Container, since it will double or triple its size.

Lees Volgende: Slecht deeg rijst: Wat te doen met dode gist?

Conclusie

Heeft uw zuurdesem starter naar braaksel? Je weet nu waarom. Laat het niet toe. De geur van braaksel is verschrikkelijk, het kan je eetlust voor uren wegnemen.

U kunt uw zuurdesem controleren of het niet naar braaksel begint te ruiken door het regelmatig te voeren. Ook, het goed bewaren in een afgesloten of gedeeltelijk afgesloten container.

It is your sourdough and so it becomes your responsibility. Do not wait, check it and feed it now. 

Gebruik de juiste hoeveelheden bloem en water. Heb ik iets weggelaten?

Natuurlijk ruikt zuurdesem niet alleen naar braaksel, maar ook naar alcohol of beter nog een zuur. Dat komt hierna.

Dus, volg deze blog voor meer gerelateerde informatie. Ondertussen, geen braakselachtige geur in je zuurdesem!

Lees ook:   Red Mambo