Pure ahornsiroop is een overvloedig natuurlijk ingrediënt dat kan worden gebruikt om elk dessert zoeter te maken, naast de topping van je pannenkoeken. Het is gemakkelijk te vinden in de schappen van de meeste kruidenierswinkels en de meesten van ons vinden het ook in hun keuken. Maar wat als je tijdens het maken van een recept nog maar een druppel over hebt?
De heerlijk zoete smaak van ahornsiroop is moeilijk na te bootsen, maar er zijn een paar natuurlijke vervangers die je in plaats daarvan kunt gebruiken, evenals een aantal bewerkte opties.
Je kunt stroop vervangen door het volgende
- Honing
- Kokosnoot Nectar
- Agave Nectar
- Melasse
- Maisstroop
- Witte suiker
- Bruine Suiker
- Zelfgemaakte stroop
- Gouden Stroop
- Stevia
Een paar factoren die u kunnen helpen beslissen welke vervanger voor uw doeleinden het beste zou werken, zijn textuur en samenstelling, die we hieronder voor elke optie gedetailleerd beschrijven. Een derde factor, de glycemische index, vereist wat meer uitleg.
De glycemische index, beter bekend als GI, is een schaal van 1 tot 100 die aangeeft welke invloed een stof heeft op de bloedsuikerspiegel.
Voedingsmiddelen en stoffen die weinig effect hebben op de bloedsuikerspiegel staan onderaan de schaal op 50 en lager, terwijl die welke de bloedsuikerspiegel doen stijgen op 70 en hoger staan. Die in het midden hebben een matig effect op de bloedsuikerspiegel.
Met deze factoren in gedachten, laten we de beste vervangers voor ahornsuiker bekijken.
Honing
Een gemakkelijk toegankelijk ingrediënt, honing is een prima vervanger voor stroop. De meeste supermarkten hebben natuurlijke, lokaal gewonnen honing in het schap, naast sommige van de meer bewerkte, gecommercialiseerde versies (zoals in die herkenbare, beervormige verpakking).
Honing kan worden gebruikt als een 1-op-1 vervanging voor stroop in elk recept, wat vervanging bij het bakken vrij gemakkelijk maakt. De glycemische index staat op 50, wat het net aan de lage kant van de GI-schaal brengt. Voor wie een natuurlijk ingrediënt zoekt, kan honing een goede optie zijn.
Kokosnoot Nectar
Kokosnectar is niet zo toegankelijk als sommige van de andere siroopvervangers en is daarom duurder. Het is echter ook een geweldige vervanger en kan worden gebruikt als een 1-op-1 vervanging. Het is donker en dik van uiterlijk, vergelijkbaar met ahornsiroop, maar heeft meer kokosnoten in de smaak.
Dit kan een betere optie zijn als vervanging voor ahornsiroop voor wie stroperige zoetstoffen wil gebruiken die lager op de GI-schaal staan. Kokosnectar staat op 35 op de schaal, bijna 20 punten onder ahornsiroop. Het is ook een geweldige vervanger voor een veganistisch dieet, omdat het wordt verwerkt uit kokospalmsuiker.
Agave Nectar
Agave nectar lijkt qua textuur erg op ahornsiroop, en qua smaak op honing met lichte bloemige tonen. Je vindt er verschillende tinten van, van licht tot donker – donkere agave heeft meer een karamel of melasse smaak. Agave nectar kan ook worden gebruikt als een 1-op-1 vervanging voor ahornsiroop.
Met een GI van ongeveer 15 is agave nectar zeer laag op de GI-schaal, ideaal voor degenen die een suikerarm dieet volgen.
Melasse
Melasse is donkerder en dikker dan ahornsiroop, maar kan ook worden gebruikt als een 1-op-1 vervanger van ahornsiroop. Terwijl ahornsiroop wordt gemaakt van het sap van de suikeresdoorn, wordt melasse gemaakt van suikerriet. Het is zeker niet zo zoet als ahornsiroop, maar de textuur is een prima vervanger.
Met een GI van 55 komt melasse overeen met ahornsiroop. Al met al een prima optie voor wie een natuurlijke vervanger zoekt.
Maisstroop
Maïssiroop is geen natuurlijk voorkomende zoetstof, maar de meeste mensen hebben het in hun voorraadkast en het is gemakkelijk toegankelijk. Het heeft een lichter smaakprofiel dan ahornsiroop, en zal in vergelijking een neutrale smaak hebben in welk recept je het ook gebruikt. Het kan worden gebruikt als een 1-op-1 vervanging voor ahornsiroop.
Maïssiroop heeft een GI van 90, waarmee het bijna net zo hoog op de schaal staat als glucose. Voor degenen die de extra bloedsuikerstoot niet erg vinden, is maïssiroop een gemakkelijke vervanger voor ahornsiroop.
Witte Suiker
Als je aan het bakken bent, is klassieke kristalsuiker bijna altijd een geschikte vervanger voor andere zoetstoffen vanwege zijn neutrale smaak. Betaalbaar en gemakkelijk toegankelijk, is dit een geweldige optie als een vaste zoetstof compatibel is met uw recept.
De GI van tafelsuiker, of sucrose, is 65. Dit ligt precies in het midden van de GI-schaal, en is daarom geschikt voor de meeste diëten.
Bruine Suiker
Net als kristalsuiker is bruine suiker een gemakkelijke vervanger voor andere zoetstoffen. Het is betaalbaar en gemakkelijk verkrijgbaar, en zal ook meer een melasse smaak aan uw recept toevoegen. Als uw recept geen neutrale smaak vereist, kan bruine suiker een heerlijke vervanger zijn.
Bruine suiker heeft net als tafelsuiker een GI van 65. De meeste mensen zullen bruine suiker goed verdragen als toevoeging aan hun dieet.
Zelfgemaakte siroop
Als je alleen maar witte en bruine suiker bij de hand hebt, maar je zoekt een vervanger met dezelfde textuur als ahornsiroop, kun je gemakkelijk een siroop maken van de vaste suikers.
Combineer uw witte en bruine suikers met water en kook tot de suikers zijn opgelost – roer dan op laag vuur tot het mengsel een stroperige consistentie heeft bereikt. Als je ahorn- of vanille-extract bij de hand hebt, voeg dan toe om de smaak te versterken!
Omdat deze siroop een combinatie is van witte en bruine suikers, ligt de GI ook op 65. Nog steeds in het midden van de schaal, is het over het algemeen verdraagbaar voor de meesten. Maak een partij en bewaar die in een luchtdichte verpakking op kamertemperatuur, zodat je altijd wat bij de hand hebt!
Gouden Stroop
Goudsiroop, meer gebruikelijk in Europese landen dan in Noord-Amerika, heeft een boterachtige, karamelachtige smaak die een heerlijke vervanging kan zijn voor ahornsiroop als topping.
Het kan duurder zijn voor sommigen en niet zo gemakkelijk te vinden, maar het is een genot om te gebruiken als het beschikbaar is. Het kan worden gebruikt als een 1-op-1 vervanging voor ahornsiroop, hoewel je misschien liever een beetje minder golden syrup gebruikt, omdat het vrij zoet is.
Gouden stroop heeft een GI van 60, waarmee het zich in het midden van de schaal bevindt, en is daarom voor de meesten een perfect geschikte optie.
Stevia
De laatste op onze lijst is Stevia, een natuurlijke zoetstof afkomstig van planten. Het is een populaire zoetstof voor wie een caloriearm dieet volgt, omdat het 0 calorieën bevat.
In veel verschillende vormen, zoals poeder, korrels en vloeibaar extract, is het een zeer veelzijdig ingrediënt dat in de meeste recepten kan worden gebruikt, hoewel het meestal een duurder product is.
Stevia is een geweldige zoetstof voor mensen met diabetes, want het heeft een GI van 0, wat betekent dat het geen enkele invloed heeft op de bloedsuikerspiegel. Degenen die een caloriearm dieet volgen, zoals keto, zullen ook baat hebben bij het gebruik van Stevia als hun favoriete zoetstof. Stevia is veel zoeter dan ahornsiroop, en kan worden gebruikt in slechts een fractie van de hoeveelheid ahornsiroop.
Al met al zijn er veel goede vervangers voor ahornsiroop. Als je een ander natuurlijk ingrediënt wilt gebruiken, zijn honing, melasse, agave nectar, kokosnectar en Stevia allemaal goede opties.
Als een lage GI belangrijk is voor je dieet, blijven Stevia, agave nectar en kokosnoot nectar ruim onder een GI van 50. En als je de smaak wilt nabootsen, zijn melasse en zelfgemaakte ahornsiroop gemakkelijke opties. Kies de vervanger die bij je past, en veel plezier met bakken (of toppen)!
Sharing is caring!
Inhoudsopgave