Elektrische grill of gasgrill? Wat is beter?

Als het gaat om grillen, lopen de meningen uiteen. Die-hard barbecuefans zweren bij modellen met houtskool om te genieten van de rokerige smaak. Niet iedereen heeft echter een tuin beschikbaar voor een houtskoolgrill om op te zetten. Op het balkon en terras is deze barbecuevariant taboe om brandwerende redenen. Daarnaast kan dit leiden tot sterke overlast van directe buren en duurt het aansteken van houtskool extreem lang. Daarnaast is het een vuile zaak, zowel tijdens de bereiding als tijdens het schoonmaken. Als alternatief is er een elektrische grill of een gasgrill beschikbaar. Beide varianten hebben hun voor- en nadelen, die u moet overwegen voordat u koopt.

De elektrische grill en hoe het werkt

Elektrische grill

Een elektrische grill neemt niet veel ruimte in beslag en kan op elke stroomaansluiting worden aangesloten

De elektrische grill loopt via kabel over het lichtnet en is daardoor zeer snel klaar voor gebruik. Het kan flexibel worden gebruikt waar er een stroomaansluiting is. Omdat er geen rook wordt geproduceerd, is de unit perfect voor het balkon en het terras. Aansluiten in de tuin zonder verlengkabel kan echter een beetje moeilijk zijn. Het apparaat heeft een compact ontwerp, zodat het kan worden gebruikt als een pure tafelgrill, zelfs in woonruimtes. In de regel is een elektrische grill uitgerust met een geribbeld oppervlak en beschermt een antiaanbaklaag tegen vervelende verbranding. Daarnaast kan de temperatuur naar wens worden geregeld, maar dit genereert niet zoveel warmte als bij een open vuur.

Voor- en nadelen van een elektrische grill

Elektrische grill voordelen Nadelen Hoe het werkt

De elektrische grill is eenvoudig en ongecompliceerd in gebruik, maar het typische rookaroma ontbreekt.

Met de elektrische grill smaakt het bereide eten ongeveer zoals in de grillpan. Er is geen grill of rooksmaak. Hiervoor is altijd een stroomaansluiting nodig, zodat deze grill niet onderweg gebruikt kan worden. Het apparaat is zeer eenvoudig te gebruiken en daarom gebruiksvriendelijk, zelfs barbecue beginners kunnen ermee omgaan. Alle verwijderbare items zijn gemakkelijk schoon te maken. De exploitatiekosten zijn afhankelijk van de regionale elektriciteitstarieven, maar ze zijn over het algemeen erg laag. Daarnaast is de aanschafprijs relatief laag. De elektrische grill is niet weerbestendig, het mag niet buiten worden gebruikt in regen of sneeuw of blijven staan.

Lees ook:   Vis met panko en tomaat

Tip: Zorg er bij het reinigen van de verwarmingselementen voor dat u de elektrische grill loskoppelt van het lichtnet, deze mag nooit volledig in water worden ondergedompeld.

Hoe de gasgrill werkt

Gasgrill

Een gasgrill vergt relatief veel ruimte, maar kan overal zonder stroomaansluiting worden opgezet.

De gasgrill wordt aangedreven door natuurlijk of propaangas, hetzij via een tank of een vaste gasleiding. U kunt kiezen uit modellen van verschillende groottes, met een of meer branders. Het voedsel kan dus worden gegrild boven een open vuur, vergelijkbaar met het houtskoolmodel. U kunt de intensiteit van het vuur omhoog of omlaag aanpassen om de temperatuurwaarde te regelen. Het is belangrijk om een constante toevoer van gas te hebben, anders is het barbecueplezier snel voorbij. In de meeste gevallen moeten propaantanks worden gekocht, die een dood gewicht van enkele kilogrammen hebben. Om een continue stroom van energie te garanderen, vereist dit fysiek werk in de vorm van slepen.

Tip: De gasgrill biedt je een gezondere barbecue-ervaring zonder de vervuiling van kolen.

Voor- en nadelen van de gasgrill

Een gasgrill vergt relatief veel ruimte op het terras, in de tuin of op het balkon

Een gasgrill vergt relatief veel ruimte op het terras, in de tuin of op het balkon

De gasgrill produceert een beetje rook- en houtskoolsmaak, maar niet te vergelijken met echte steenkool. De meeste apparaten vereisen een uitgebreide hoeveelheid ruimte, ze zijn geschikt voor grotere buitenruimtes zoals balkons, tuinen en terrassen. Ze mogen echter niet te dicht bij gemakkelijk brandbare materialen staan. Bij gebruik en inbedrijfstelling zijn gasgrills omslachtiger dan elektrische grills. Zodra ze echter actief zijn, bieden de apparaten tijdige resultaten. Verwijderbare delen van de grill kunnen grondig worden gereinigd met heet water,ören:

  • Vetpannen
  • Rooster
  • Verwarmingsplaten
Lees ook:   Wat kun je doen met Kenwood Cooking Chef?

De meeste modellen zijn weerbestendig en kunnen in alle weersomstandigheden worden gebruikt. In termen van bedrijfskosten en aankoopprijs zijn gasgrills aanzienlijk duurder dan elektrische grills.

Conclusie: Elektrische grill of gasgrill?

Met een gasgrill smaakt het gegrilde voedsel veel beter dan de elektrische grill en komt het dichter bij de houtskoolgrill. Dat is de reden waarom gas veel populairder is geworden om te grillen. Wil je echter vaker binnen grillen, dan ben je beter af met de elektrische versie.

Alternatief met kolen: Lotus Grill

Heb je thuis niet veel ruimte en ben je op zoek naar een alternatief voor de conventionele houtskoolgrill, dan kan een Lotus Grill ook een optie zijn. De barbecue neemt weinig ruimte in beslag en is daarom ideaal om te kamperen, kleine tuinen of om mee te nemen. In de Lotus Grill is een ventilator geïntegreerd, die de lucht aanzuigt en de kolen in de grill verwarmt. Hierdoor kunnen de kolen verbranden zonder rook in de lucht te creëren. Daarom kun je de Lotus Grill eenvoudig op een balkon gebruiken.  Nog een voordeel: De grill is zeer snel klaar voor gebruik en heeft slechts een paar minuten nodig om op te warmen.

Koop Lotus Grill op Amazon