Gerecht: Hoe maak je Tarte tatin met vanille-ijs

Als je op zoek bent naar een heerlijk dessert om je maaltijd af te sluiten, dan is tarte tatin met vanille-ijs een geweldige optie. Dit Franse dessert is een variant op een appeltaart, maar dan omgekeerd. Het is een verrukkelijke combinatie van zoete, gekarameliseerde appels, boterachtig bladerdeeg en romig vanille-ijs. In dit artikel leer je hoe je deze heerlijke traktatie kunt maken, welke ingrediënten je nodig hebt en welke stappen je moet volgen. Laten we beginnen!

Benodigde ingrediënten:

  • 6 appels (Goudreinetten of Jonagold)
  • 200 gram suiker
  • 150 gram boter
  • 1 pakje bladerdeeg
  • Vanille-ijs

Stappen om tarte tatin met vanille-ijs te maken:

Stap 1: Bereid de appels voor

Begin met het schillen van de appels en verwijder de klokhuizen. Snijd de appels in plakjes van ongeveer 1 centimeter dik. Leg de plakjes apart en zorg ervoor dat ze niet bruin worden.

Stap 2: Maak de karamel

Verwarm de suiker in een pan op middelhoog vuur. Blijf de suiker roeren totdat het een goudbruine kleur heeft. Zorg ervoor dat de suiker niet verbrandt. Voeg vervolgens de boter toe en roer tot het volledig is gesmolten.

Stap 3: Voeg de appels toe

Haal de pan van het vuur en leg de plakjes appel in de karamel. Zorg ervoor dat alle appels gelijkmatig bedekt zijn met de karamel.

Stap 4: Bedek met bladerdeeg

Rol het bladerdeeg uit en bedek de appels met het deeg. Stop de randen van het bladerdeeg in de pan en prik wat gaatjes in het deeg om te voorkomen dat het deeg te veel rijst. Bak het geheel in de oven op 200 graden Celsius gedurende 20-25 minuten, of totdat het bladerdeeg goudbruin is.

Lees ook:   krups waterkokers

Stap 5: Keer de tarte tatin

Haal de tarte tatin uit de oven en laat het een paar minuten afkoelen. Leg een bord omgekeerd op de pan en keer de pan voorzichtig om. Het bladerdeeg zit nu onderop en de gekarameliseerde appels bovenop.

Stap 6: Voeg vanille-ijs toe en serveer

Serveer de tarte tatin met een flinke bol vanille-ijs. Het ijs smelt langzaam over de warme appels en zorgt voor een heerlijke smaakcombinatie.

FAQs

1. Kan ik dit dessert van tevoren maken?

Ja, je kunt dit dessert van tevoren maken en het opwarmen voordat je het serveert. Bewaar de tarte tatin in de koelkast en warm het op in de oven op lage temperatuur.

2. Kan ik ander fruit gebruiken in plaats van appels?

Ja, je kunt ook peren, ananas of perziken gebruiken in plaats van appels. Houd er wel rekening mee dat de baktijd kan variëren.

3. Kan ik bladerdeeg zelf maken?

Ja, je kunt bladerdeeg zelf maken. Het vergt wel wat tijd en moeite, maar het resultaat is vaak nog lekkerder dan kant-en-klaar bladerdeeg.

4. Hoe kan ik voorkomen dat het bladerdeeg te veel rijst?

Door gaatjes in het deeg te prikken, voorkom je dat het deeg te veel rijst. Let er ook op dat je het bladerdeeg niet te lang laat bakken.

5. Kan ik de tarte tatin zonder ijs serveren?

Ja, je kunt de tarte tatin zonder ijs serveren, maar het ijs zorgt wel voor een heerlijke smaakcombinatie en maakt het dessert helemaal af.

Conclusie

Tarte tatin met vanille-ijs is een heerlijk dessert dat gemakkelijk te maken is en gegarandeerd indruk zal maken op je gasten. Door de combinatie van zoete, gekarameliseerde appels en romig vanille-ijs is het een traktatie waar iedereen van zal genieten. Volg de stappen in dit artikel en maak dit heerlijke dessert zelf. Bon appétit!