Gerecht: Hoe maak je Bouillabaisse met rouille

Bouillabaisse met rouille: een overheerlijk gerecht uit de Provence

Bouillabaisse met rouille is een traditioneel gerecht uit de Provence in Zuid-Frankrijk, dat zijn oorsprong vindt in de vissersgemeenschappen aan de Middellandse Zee. Het is een soepachtig gerecht dat wordt bereid met verschillende soorten vis, schelp- en schaaldieren. De rouille is een saus die bij de bouillabaisse wordt geserveerd en die wordt gemaakt van knoflook, broodkruim en olijfolie. In dit artikel leest u alles over de oorsprong van bouillabaisse met rouille, hoe u het gerecht zelf kunt maken en waar u de beste ingrediënten kunt vinden.

De geschiedenis van bouillabaisse met rouille

De oorsprong van bouillabaisse met rouille ligt in de vissersgemeenschappen aan de Middellandse Zee. Vroeger was het een gerecht dat werd gemaakt van de vis die de vissers niet konden verkopen op de markt. Ze kookten de vis in zeewater en voegden er kruiden en groenten aan toe. Later werd het gerecht verfijnd en werden er meer soorten vis aan toegevoegd. Ook de rouille, de saus die bij de bouillabaisse wordt geserveerd, is een belangrijk onderdeel van het gerecht geworden.

Hoe maakt u zelf bouillabaisse met rouille?

Als u zelf bouillabaisse met rouille wilt maken, heeft u de volgende ingrediënten nodig:

  • 1,5 kg vis (bijvoorbeeld zeebaars, zeeduivel, rode poon)
  • 500 gr schelp- en schaaldieren (bijvoorbeeld mosselen, kokkels, garnalen)
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 stengels bleekselderij, in stukjes
  • 2 wortels, in stukjes
  • 2 tomaten, in stukjes
  • 1 venkelknol, in stukjes
  • 1 laurierblaadje
  • 1 takje tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 liter visbouillon
  • 1 dl olijfolie
  • Zout en peper

De bereiding van bouillabaisse met rouille gaat als volgt:

  1. Verhit de olijfolie in een grote pan en fruit de ui, knoflook, bleekselderij, wortel en venkel aan.
  2. Voeg de tomaten, laurier, tijm en rozemarijn toe en bak kort mee.
  3. Voeg de visbouillon toe en breng aan de kook.
  4. Voeg de vis en schelp- en schaaldieren toe en laat het geheel ongeveer 10 minuten zachtjes koken.
  5. Haal de vis en schelp- en schaaldieren uit de pan en houd ze apart.
  6. Zeef de bouillon en breng op smaak met zout en peper.
  7. Maak de rouille door 3 teentjes knoflook, 2 eidooiers, 2 sneetjes witbrood en een scheutje olijfolie in een vijzel of keukenmachine fijn te malen.
  8. Verdeel de vis en schelp- en schaaldieren over de borden en schep er de bouillon overheen.
  9. Serveer de rouille er apart bij.
Lees ook:   Mihoensalade met tofu

Waar kunt u de beste ingrediënten vinden?

Als u bouillabaisse met rouille wilt maken, is het belangrijk om goede ingrediënten te gebruiken. Verse vis en schelp- en schaaldieren zijn essentieel voor de smaak van het gerecht. U kunt deze ingrediënten vinden bij een goede viswinkel of op de markt. Ook voor de groenten en kruiden kunt u het beste naar de markt gaan. Daar vindt u de meest verse en smaakvolle producten.

FAQs

1. Wat is de oorsprong van bouillabaisse met rouille?

De oorsprong van bouillabaisse met rouille ligt in de vissersgemeenschappen aan de Middellandse Zee.

2. Welke vis en schelp- en schaaldieren zijn geschikt voor bouillabaisse?

Bij bouillabaisse kunt u verschillende soorten vis en schelp- en schaaldieren gebruiken, zoals zeebaars, zeeduivel, rode poon, mosselen, kokkels en garnalen.

3. Waar kunt u de beste ingrediënten vinden voor bouillabaisse met rouille?

De beste ingrediënten voor bouillabaisse met rouille vindt u bij een goede viswinkel of op de markt.

4. Hoe maakt u de rouille voor bouillabaisse?

De rouille maakt u door knoflook, eidooiers, witbrood en olijfolie fijn te malen in een vijzel of keukenmachine.

5. Wat is de beste manier om bouillabaisse met rouille te serveren?

Bouillabaisse met rouille serveert u door de vis en schelp- en schaaldieren op de borden te verdelen en er de bouillon overheen te schenken. De rouille serveert u apart.

Conclusie

Bouillabaisse met rouille is een heerlijk gerecht uit de Provence dat zijn oorsprong vindt in de vissersgemeenschappen aan de Middellandse Zee. Het gerecht wordt bereid met verschillende soorten vis, schelp- en schaaldieren en een saus van knoflook, broodkruim en olijfolie. Als u zelf bouillabaisse met rouille wilt maken, is het belangrijk om goede ingrediënten te gebruiken. Verse vis en schelp- en schaaldieren zijn essentieel voor de smaak van het gerecht. Op de markt vindt u de meest verse en smaakvolle producten. Bon appétit!