Gerecht: Hoe maak je Asperges op Vlaamse wijze

Asperges op Vlaamse wijze

De lente is weer begonnen en dat betekent dat het aspergeseizoen weer is gestart. Een van de populairste manieren om asperges te bereiden in België is op Vlaamse wijze. In dit artikel gaan we dieper in op deze bereidingswijze en delen we tips en tricks om de perfecte asperges op Vlaamse wijze te maken.

Wat zijn asperges?

Asperges zijn lange, dunne groenten met een zachte smaak die vaak als delicatesse worden beschouwd. Er zijn twee soorten asperges: witte en groene. Witte asperges groeien onder de grond en worden afgedekt met zand om ze wit te houden. Groene asperges groeien boven de grond en hebben een groene kleur en een iets stevigere textuur. Beide soorten zijn perfect voor het maken van asperges op Vlaamse wijze.

Wat is asperges op Vlaamse wijze?

Asperges op Vlaamse wijze is een klassiek Belgisch gerecht waarbij de asperges worden geserveerd met gesmolten boter, hardgekookte eieren, peterselie en gekookte ham. Het gerecht wordt vaak geserveerd met aardappelen of stokbrood. Het is een relatief eenvoudig gerecht, maar het is belangrijk om de asperges op de juiste manier te bereiden om een ​​perfect resultaat te behalen.

Hoe bereid je asperges op Vlaamse wijze?

Om asperges op Vlaamse wijze te maken, begin je met het schillen van de asperges. Dit kan je het beste doen met een dunschiller zodat je een zo dun mogelijke laag van de schil verwijdert. Snijd vervolgens de houtachtige uiteinden af. Breng vervolgens een grote pan met gezouten water aan de kook en voeg de asperges toe. Kook de asperges ongeveer 10-15 minuten, afhankelijk van de dikte van de asperges, totdat ze zacht zijn maar nog wel een beetje stevigheid hebben.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Aardbeiensoepje met violetsiroop en granité van munt

Terwijl de asperges koken, kan je de boter smelten in een kleine pan. Voeg de gehakte peterselie toe en laat het zachtjes sudderen. Kook ook de eieren hard en snijd ze in plakjes. Bak de gekookte ham in een pan tot deze lichtjes goudbruin is.

Hoe serveer je asperges op Vlaamse wijze?

Om de asperges op Vlaamse wijze te serveren, leg je de gekookte asperges op een bord en schep je de gesmolten boter met peterselie over de asperges. Leg er plakjes hardgekookt ei en gekookte ham bovenop. Serveer het gerecht met aardappelen of stokbrood.

FAQs

1. Kan ik groene asperges gebruiken voor asperges op Vlaamse wijze?

Ja, groene asperges zijn een goede optie voor asperges op Vlaamse wijze. Houd er wel rekening mee dat groene asperges een iets stevigere textuur hebben dan witte asperges.

2. Moet ik de asperges altijd schillen?

Ja, het is belangrijk om de asperges te schillen om de bittere smaak van de schil te verwijderen. Schil de asperges zo dun mogelijk om zo min mogelijk van de asperge zelf te verwijderen.

3. Kan ik de asperges ook grillen in plaats van koken?

Ja, je kan de asperges ook grillen in plaats van koken. Dit geeft de asperges een heerlijke rokerige smaak. Bestrijk de asperges met olijfolie en gril ze ongeveer 5-10 minuten, afhankelijk van de dikte van de asperges.

4. Welke wijn past goed bij asperges op Vlaamse wijze?

Een droge witte wijn zoals sauvignon blanc of pinot grigio past goed bij asperges op Vlaamse wijze. De frisse smaak van de wijn past goed bij de zachte smaak van de asperges.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Zeekat met venkel, pasta en gremolata

5. Kan ik de asperges ook in de oven bereiden?

Ja, je kan de asperges ook in de oven bereiden. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Leg de asperges op een bakplaat en besprenkel ze met olijfolie. Bak de asperges 10-15 minuten in de oven tot ze zacht zijn.

Conclusie

Asperges op Vlaamse wijze is een heerlijk gerecht dat perfect is voor het aspergeseizoen. Door de asperges te koken en te serveren met gesmolten boter, hardgekookte eieren, peterselie en gekookte ham, krijg je een heerlijk gerecht dat gemakkelijk te bereiden is. Volg onze tips en tricks om de perfecte asperges op Vlaamse wijze te maken en geniet van dit heerlijke gerecht.