Gerecht: Hoe maak je Stoofvlees van everzwijn met witloofsla

Stoofvlees van everzwijn met witloofsla

Stoofvlees van everzwijn met witloofsla is een traditioneel Belgisch gerecht dat al jarenlang geliefd is bij vleesliefhebbers. Het gerecht is rijk aan smaak en heeft een heerlijke textuur. In dit artikel gaan we dieper in op de ingrediënten, bereidingswijze en de geschiedenis van het gerecht.

Ingrediënten

Om stoofvlees van everzwijn met witloofsla te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 1 kg everzwijn stoofvlees
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 wortelen
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 flesje donker bier
  • 2 eetlepels appelstroop
  • 2 takjes tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • Peper en zout
  • Boter
  • 1 kg aardappelen
  • 4 stronkjes witloof
  • 1 eetlepel azijn
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 100 gram mayonaise
  • 50 ml zure room
  • 1 teentje knoflook
  • Zwarte peper
  • Zeezout

Bereidingswijze

Om stoofvlees van everzwijn met witloofsla te maken, volg je de volgende stappen:

Stoofvlees van everzwijn

  1. Snijd het everzwijn stoofvlees in blokjes van ongeveer 3 centimeter.
  2. Snijd de uien en knoflook fijn.
  3. Schil de wortelen en snijd ze in plakjes.
  4. Snijd de bleekselderij in stukjes.
  5. Verhit een klontje boter in een grote pan en fruit de ui en knoflook aan.
  6. Voeg de wortelen en bleekselderij toe en bak dit kort mee.
  7. Voeg het everzwijn stoofvlees toe en bak dit aan alle kanten bruin.
  8. Voeg de tijm, laurierblaadjes, peper en zout toe en bak dit kort mee.
  9. Blus het geheel af met het donkere bier en voeg de appelstroop toe.
  10. Laat het geheel ongeveer 2 uur stoven op een laag vuur.

Witloofsla

  1. Halveer de stronkjes witloof en snijd ze in dunne reepjes.
  2. Meng de azijn, suiker en olijfolie in een kommetje.
  3. Voeg de witloofreepjes toe en meng het geheel goed door elkaar.
  4. Laat het geheel ongeveer 10 minuten marineren.
  5. Meng de mayonaise, zure room en knoflook in een kommetje.
  6. Voeg naar smaak peper en zout toe.
  7. Serveer de witloofsla met de saus.
Lees ook:   Uit de oven: snelle en makkelijke traybake recepten

Geschiedenis

Stoofvlees van everzwijn met witloofsla is een gerecht met een lange geschiedenis. Het werd vroeger vooral gegeten door jagers, die op everzwijnen jaagden in de Ardennen. Het gerecht werd dan ter plaatse bereid en opgegeten. Later werd het gerecht ook populair bij restaurants en cafés in de Ardennen. Tegenwoordig wordt het gerecht in heel België geserveerd en is het een favoriet van vleesliefhebbers.

Conclusie

Stoofvlees van everzwijn met witloofsla is een heerlijk gerecht dat je zeker eens moet proberen. De combinatie van het rijke everzwijnvlees en de frisse witloofsla is een ware smaaksensatie. Het gerecht is ook zeer geschikt om te serveren tijdens feestelijke gelegenheden.

FAQs

1. Kan ik het everzwijn stoofvlees ook vervangen door ander vlees?

Ja, je kunt het everzwijn stoofvlees vervangen door ander stoofvlees, zoals rundvlees of varkensvlees.

2. Kan ik de witloofsla een dag van tevoren maken?

Ja, je kunt de witloofsla een dag van tevoren maken. Bewaar de witloofsla dan wel in de koelkast.

3. Kan ik het bier vervangen door rode wijn?

Ja, je kunt het bier vervangen door rode wijn. Het gerecht krijgt dan een andere smaak.

4. Kan ik de aardappelen vervangen door rijst of pasta?

Ja, je kunt de aardappelen vervangen door rijst of pasta. Het gerecht krijgt dan een andere textuur.

5. Is stoofvlees van everzwijn met witloofsla een gezond gerecht?

Stoofvlees van everzwijn met witloofsla is geen gezond gerecht, omdat het veel calorieën bevat. Het is wel een gerecht dat je af en toe kunt eten als je van vlees houdt.