Gerecht: Hoe maak je Hammetje in mosterdsaus met bloemkool en aardappelen

Hammetje in mosterdsaus met bloemkool en aardappelen

Als één van de meest iconische gerechten uit de Nederlandse keuken, is hammetje in mosterdsaus met bloemkool en aardappelen een gerecht dat je zeker geprobeerd moet hebben. Dit gerecht is niet alleen heerlijk, maar ook eenvoudig te bereiden. Het is een perfect gerecht voor een gezellige avond met vrienden en familie. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over het bereiden van hammetje in mosterdsaus met bloemkool en aardappelen.

Wat is hammetje in mosterdsaus met bloemkool en aardappelen?

Hammetje in mosterdsaus met bloemkool en aardappelen is een traditioneel Nederlands gerecht dat bestaat uit een hammetje, mosterdsaus, bloemkool en aardappelen. Het hammetje wordt gekookt en daarna bedekt met een mosterdsaus die is gemaakt van mosterd, suiker en azijn. De bloemkool en aardappelen worden apart gekookt en geserveerd als bijgerechten.

Hoe bereid je hammetje in mosterdsaus met bloemkool en aardappelen?

Om hammetje in mosterdsaus met bloemkool en aardappelen te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 1 hammetje (ongeveer 1,5 kg)
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 eetlepels mosterd
  • 2 eetlepels suiker
  • 2 eetlepels azijn
  • 1 bloemkool, in roosjes gesneden
  • 500 gram aardappelen, geschild en in stukken gesneden
  • 1 eetlepel boter
  • Zout en peper

Volg deze stappen om het gerecht te bereiden:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  2. Doe het hammetje in een grote pan en voeg water toe totdat het hammetje helemaal bedekt is.
  3. Voeg de ui en knoflook toe aan de pan en breng aan de kook.
  4. Laat het hammetje ongeveer 2 uur koken, of totdat het gaar is.
  5. Haal het hammetje uit de pan en leg het in een ovenschaal.
  6. Meng de mosterd, suiker en azijn in een kom.
  7. Smeer het mengsel over het hammetje en zet de ovenschaal in de oven.
  8. Bak het hammetje ongeveer 30 minuten, of totdat de saus goudbruin is.
  9. Kook de bloemkool en aardappelen apart in een pan met water en wat zout.
  10. Giet de bloemkool en aardappelen af en voeg boter, zout en peper toe.
  11. Serveer het hammetje met de mosterdsaus en de bloemkool en aardappelen als bijgerechten.
Lees ook:   Grill spek

Wat zijn de voedingswaarden van hammetje in mosterdsaus met bloemkool en aardappelen?

Hammetje in mosterdsaus met bloemkool en aardappelen is niet alleen heerlijk, maar ook voedzaam. Een portie van 100 gram bevat ongeveer:

  • Calorieën: 122
  • Vetten: 2,5 gram
  • Koolhydraten: 14,5 gram
  • Eiwitten: 11 gram
  • Vezels: 2 gram

Wat zijn de variaties van hammetje in mosterdsaus met bloemkool en aardappelen?

Hammetje in mosterdsaus met bloemkool en aardappelen is een klassiek gerecht dat op verschillende manieren kan worden bereid. Hier zijn enkele variaties:

  • Voeg wat groenten toe, zoals wortels of sperziebonen.
  • Gebruik verschillende soorten mosterd om de saus te maken.
  • Voeg wat kruiden toe, zoals tijm of rozemarijn.
  • Voeg wat kaas toe aan de bloemkool voor extra smaak.

Conclusie

Hammetje in mosterdsaus met bloemkool en aardappelen is een heerlijk en eenvoudig te bereiden gerecht dat perfect is voor een gezellige avond met vrienden en familie. Door de eenvoudige ingrediënten en bereidingswijze is het een ideaal gerecht voor beginnende koks. Met dit artikel heb je alle informatie die je nodig hebt om dit klassieke gerecht zelf te bereiden. Eet smakelijk!

FAQs

1. Kan ik het hammetje van tevoren koken?

Ja, je kunt het hammetje van tevoren koken en vervolgens in de oven opwarmen met de mosterdsaus.

2. Kan ik de mosterdsaus van tevoren maken?

Ja, je kunt de mosterdsaus van tevoren maken en bewaren in de koelkast tot je het gaat gebruiken.

3. Kan ik het hammetje vervangen door een ander stuk vlees?

Ja, je kunt het hammetje vervangen door een ander stuk vlees, zoals varkenslende of varkenshaas.

Lees ook:   De beste bijgerechten: van salade tot puree

4. Kan ik de aardappelen en bloemkool in de oven bakken in plaats van te koken?

Ja, je kunt de aardappelen en bloemkool in de oven bakken in plaats van te koken. Snijd de aardappelen en bloemkool in kleine stukjes en bak ze ongeveer 30 minuten op 180 graden Celsius.

5. Kan ik de mosterdsaus vervangen door een andere saus?

Ja, je kunt de mosterdsaus vervangen door een andere saus, zoals honing-mosterdsaus of champignonsaus.